Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 1. 10:27 Világ

Elfordult a kínai vakcináktól a világ jelentős része

A koronavírus elleni vakcinák forgalomba kerülésének első hónapjaiban egyértelmű volt Kína dominanciája a vakcinadiplomáciában. A delta variáns megjelenésével és elterjedésével azonban az utóbbi hónapokban a nyugati vakcinák váltak népszerűbbé azokban az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban is, amelyek korábban kínai – Sinovac vagy a hazánk által is megvásárolt Sinopharm – vakcinákra alapozták az oltási programjaikat.

A nyugati vakcinákon belül is elsősorban az mRNS-alapú oltások – tehát például a Moderna és a Pfizer oltásai – népszerűek, amik az eddigi kutatások alapján az új variánsok ellen is hatékonyabbak. A nyugati vakcinadiplomácia fellendülését emellett az is lehetővé teszi, hogy a magasabb átoltottság mellett az eleinte felhalmozásra játszó országok, például az USA is nagyobb nyitottságot mutat a vakcinái exportjára.

A fordulat a kínai kereskedelmi adatok alapján is egyértelmű: a tavaly december óta növekvő trendet az augusztusi adat törte meg 21 százalékos csökkenéssel a kínai vakcinák exportjában.

A Bloomberg vakcinadiplomáciával foglalkozó cikke Thaiföld példáján keresztül mutatja be részletesebben az irányváltást a globális oltási trendekben. A délkelet-ázsiai ország eleinte a kínai Sinovac vakcináival kezdte beoltani a lakosságát. Ennek az oltásnak 50-80 százalékos volt a hatékonysága a klinikai vizsgálatok során, ami gyengébb, mint az mRNS-vakcináké.

Ráadásul mivel az utóbbi hónapokban globálisan is dominánssá váló delta variáns ellen még gyengébb is lehet a hatékonysága, a thai kormány lehetővé tette, hogy az oxfordi Astrazeneca oltásból kapjanak olyanok is, akik akár már kettőt is felvettek a kínai oltásból. Ez bár nem mRNS-alapú, de a tanulmányok szerint hatékonyabb a delta ellen, mint a kínai vakcinák.

Thaiföldön tüntetést is szerveztek a nyugati vakcinák beszerzése mellett, és a kormány végül teljesen el is állt a kínai oltóanyagok beszerzésétől, és azóta csak nyugatiakat vett. Thaiföldhöz hasonlóan nyugati vakcinákkal kezdett oltani, vagy ilyeneket rendelt a helyi kormányzat többek között például Szingapúrban, Törökországban, a Fülöp-szigeteken, az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában és Ecuadorban is.

A kínai vakcinák háttérbe szorulásához hozzájárulhat, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég 1,1 milliárd mRNS-oltás szétosztását jelentette be a globális átoltottsági arány növelése érdekében. Emellett európai országok szintén elkezdték a felhalmozott oltások szétosztását a világban, és India is újra tervezi exportálni az AstraZeneca oltásainak helyi változatát, miután egy súlyosabb hullám után javul az ország járványhelyzete.

Mindez persze nem jelenti a kínai vakcinák teljes eljelentéktelenedését. Néhány afrikai országban például még épp hogy csak elkezdték az oltási programot, és Elefántcsontpart, Burkina Faso vagy Kenya például mind kínai vakcinákkal oltja a lakosságát. Peking továbbra is az egyik nagy beszállítója a Covaxnak, az alacsony és közepes jövedelmű országok átoltottságát növelni hivatott nemzetközi programnak.

Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte, hogy Kína 2 milliárd adag oltás fog exportálni idén. Jelenleg ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a tervezettnél nehezebben fog menni, ha több ország is követi a keletiről nyugati vakcinára váltó országok példáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPiaci és a hatalmi érdekek is korlátozzák a szegényebb országok lakosainak oltásátEgy szabadalomnak köszönhetően rá lehetne venni a vakcinagyártókat a tudásuk átadására, mégsem valószínű, hogy ez megtörténik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vakcinaszabadalmak feloldását még Biden sem gondolja komolyan, és nem is adna teljes megoldást a problémákraJoe Biden bejelentése kapcsán a szellemi tulajdonjogokról lángolt fel a vita, pedig ezek felfüggesztése még messze nem oldaná meg a globális vakcinahiány nagyon is valós problémáját.

Világ Kína mRNS oltás usa vakcina vakcinadiplomácia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Pálos Máté
2023. március 28. 19:07 Világ

Már az óvodásokat is megismertetik a Kalasnyikovval Oroszországban

Gyorsan halad Oroszország a gyerekek militarizálásának útján

Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.