Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 1. 10:27 Világ

Elfordult a kínai vakcináktól a világ jelentős része

A koronavírus elleni vakcinák forgalomba kerülésének első hónapjaiban egyértelmű volt Kína dominanciája a vakcinadiplomáciában. A delta variáns megjelenésével és elterjedésével azonban az utóbbi hónapokban a nyugati vakcinák váltak népszerűbbé azokban az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban is, amelyek korábban kínai – Sinovac vagy a hazánk által is megvásárolt Sinopharm – vakcinákra alapozták az oltási programjaikat.

A nyugati vakcinákon belül is elsősorban az mRNS-alapú oltások – tehát például a Moderna és a Pfizer oltásai – népszerűek, amik az eddigi kutatások alapján az új variánsok ellen is hatékonyabbak. A nyugati vakcinadiplomácia fellendülését emellett az is lehetővé teszi, hogy a magasabb átoltottság mellett az eleinte felhalmozásra játszó országok, például az USA is nagyobb nyitottságot mutat a vakcinái exportjára.

A fordulat a kínai kereskedelmi adatok alapján is egyértelmű: a tavaly december óta növekvő trendet az augusztusi adat törte meg 21 százalékos csökkenéssel a kínai vakcinák exportjában.

A Bloomberg vakcinadiplomáciával foglalkozó cikke Thaiföld példáján keresztül mutatja be részletesebben az irányváltást a globális oltási trendekben. A délkelet-ázsiai ország eleinte a kínai Sinovac vakcináival kezdte beoltani a lakosságát. Ennek az oltásnak 50-80 százalékos volt a hatékonysága a klinikai vizsgálatok során, ami gyengébb, mint az mRNS-vakcináké.

Ráadásul mivel az utóbbi hónapokban globálisan is dominánssá váló delta variáns ellen még gyengébb is lehet a hatékonysága, a thai kormány lehetővé tette, hogy az oxfordi Astrazeneca oltásból kapjanak olyanok is, akik akár már kettőt is felvettek a kínai oltásból. Ez bár nem mRNS-alapú, de a tanulmányok szerint hatékonyabb a delta ellen, mint a kínai vakcinák.

Thaiföldön tüntetést is szerveztek a nyugati vakcinák beszerzése mellett, és a kormány végül teljesen el is állt a kínai oltóanyagok beszerzésétől, és azóta csak nyugatiakat vett. Thaiföldhöz hasonlóan nyugati vakcinákkal kezdett oltani, vagy ilyeneket rendelt a helyi kormányzat többek között például Szingapúrban, Törökországban, a Fülöp-szigeteken, az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában és Ecuadorban is.

A kínai vakcinák háttérbe szorulásához hozzájárulhat, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég 1,1 milliárd mRNS-oltás szétosztását jelentette be a globális átoltottsági arány növelése érdekében. Emellett európai országok szintén elkezdték a felhalmozott oltások szétosztását a világban, és India is újra tervezi exportálni az AstraZeneca oltásainak helyi változatát, miután egy súlyosabb hullám után javul az ország járványhelyzete.

Mindez persze nem jelenti a kínai vakcinák teljes eljelentéktelenedését. Néhány afrikai országban például még épp hogy csak elkezdték az oltási programot, és Elefántcsontpart, Burkina Faso vagy Kenya például mind kínai vakcinákkal oltja a lakosságát. Peking továbbra is az egyik nagy beszállítója a Covaxnak, az alacsony és közepes jövedelmű országok átoltottságát növelni hivatott nemzetközi programnak.

Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte, hogy Kína 2 milliárd adag oltás fog exportálni idén. Jelenleg ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a tervezettnél nehezebben fog menni, ha több ország is követi a keletiről nyugati vakcinára váltó országok példáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPiaci és a hatalmi érdekek is korlátozzák a szegényebb országok lakosainak oltásátEgy szabadalomnak köszönhetően rá lehetne venni a vakcinagyártókat a tudásuk átadására, mégsem valószínű, hogy ez megtörténik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vakcinaszabadalmak feloldását még Biden sem gondolja komolyan, és nem is adna teljes megoldást a problémákraJoe Biden bejelentése kapcsán a szellemi tulajdonjogokról lángolt fel a vita, pedig ezek felfüggesztése még messze nem oldaná meg a globális vakcinahiány nagyon is valós problémáját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína mRNS oltás usa vakcina vakcinadiplomácia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.