Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 7. 12:47 Világ

Vesztésre áll Kína az ananászháborúban

Mióta Kína nem habozik megmutatni erejét a nemzetközi színtéren, nem számít ritkaságnak, hogy bizonyos termékek importjának korlátozásával, ellehetetlenítésével okozzon kellemetlenséget olyan országoknak, amelyek a pekingi vezetés szerint nem megfelelően viselkednek Kínával szemben.

Erről a legtöbbet az ausztrálok tudnának mesélni, egyebek mellett az onnan származó szén, bor és árpa importját lehetetlenítette el Kína. Egyik esetben sincs kimondott behozatali tilalom, csak éppen a szénnél például hirtelen olyan súlyos minőségi kifogásokat találtak, hogy gyakran a már úton lévő szállítmányokat sem lehetett partra tenni. (Miközben Kínában a szénhiány miatt most éppen bányákat kell újraindítani.)

A Kínai Népköztársaság által saját tartománynak tekintett, de saját magát kormányzó Tajvannak az ananász behozatali tilalmával akart erős jelzést küldeni a kínai vezetés, növényvédelmi megfontolásokra hivatkozva. A dolog azonban ezúttal sem jött be: Ausztrália könnyedén talált más vevőket a szenének, a tajvani ananásztermelők segítségére pedig a belföldi mellett a japán fogyasztók siettek.

A március 1-jén életbe lépett kínai tilalom nyomán valóságos hazafias láz tört ki Tajvanon az ananásztermesztők megsegítésére. Az éttermek egymással versenyezve vettek fel étlapjukra ananászos fogásokat, még a vasúttársaság is az édes gyümölccsel dobta fel az utasok számára kínált egyik készétel-csomagját.

Mivel a termés közel 90 százaléka belföldön talál fogyasztóra, az árak hároméves csúcsra emelkedtek, a termelők nagy örömére. Ebben az is segített, hogy a tavaly a tajvani ananászexportból alig több mint 5 százalékkal részesülő Japán is felpörgette a vásárlásait. Az ottani közélet majdnem ugyanannyira aggódik az egyre határozottabb kínai külpolitika miatt, mint a tajvani, így sokan ott is szimpátiából kezdték el vásárolni a gyümölcsöt. Így idén Japán részesedése már 70 százalék fölé emelkedett az első félévben, miután az importált mennyiség meghaladt a 16,5 ezer tonnát – írja a Bloomberg.

Eddig tehát minden jól alakult a tajvani termelők számára, de azért teljesen nem dőlhetnek hátra, hiszen nem lehet kiszámítani, meddig tartanak ki a szimpátiavásárlások. Különösen Japánban, ahol egyébként a kisebb és kevésbé édes ananászokat kedvelik, amelyek nem jellemzők a tajvani termelésre. Ha azonban Kína nem fúj visszavonulót, nincs más választás, mint alkalmazkodni a kínainál nehezebben kiszolgálható felvevőpiacokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggelÖtvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ananász diplomácia Kína külkereskedelem Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.