Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 7. 12:47 Világ

Vesztésre áll Kína az ananászháborúban

Mióta Kína nem habozik megmutatni erejét a nemzetközi színtéren, nem számít ritkaságnak, hogy bizonyos termékek importjának korlátozásával, ellehetetlenítésével okozzon kellemetlenséget olyan országoknak, amelyek a pekingi vezetés szerint nem megfelelően viselkednek Kínával szemben.

Erről a legtöbbet az ausztrálok tudnának mesélni, egyebek mellett az onnan származó szén, bor és árpa importját lehetetlenítette el Kína. Egyik esetben sincs kimondott behozatali tilalom, csak éppen a szénnél például hirtelen olyan súlyos minőségi kifogásokat találtak, hogy gyakran a már úton lévő szállítmányokat sem lehetett partra tenni. (Miközben Kínában a szénhiány miatt most éppen bányákat kell újraindítani.)

A Kínai Népköztársaság által saját tartománynak tekintett, de saját magát kormányzó Tajvannak az ananász behozatali tilalmával akart erős jelzést küldeni a kínai vezetés, növényvédelmi megfontolásokra hivatkozva. A dolog azonban ezúttal sem jött be: Ausztrália könnyedén talált más vevőket a szenének, a tajvani ananásztermelők segítségére pedig a belföldi mellett a japán fogyasztók siettek.

A március 1-jén életbe lépett kínai tilalom nyomán valóságos hazafias láz tört ki Tajvanon az ananásztermesztők megsegítésére. Az éttermek egymással versenyezve vettek fel étlapjukra ananászos fogásokat, még a vasúttársaság is az édes gyümölccsel dobta fel az utasok számára kínált egyik készétel-csomagját.

Mivel a termés közel 90 százaléka belföldön talál fogyasztóra, az árak hároméves csúcsra emelkedtek, a termelők nagy örömére. Ebben az is segített, hogy a tavaly a tajvani ananászexportból alig több mint 5 százalékkal részesülő Japán is felpörgette a vásárlásait. Az ottani közélet majdnem ugyanannyira aggódik az egyre határozottabb kínai külpolitika miatt, mint a tajvani, így sokan ott is szimpátiából kezdték el vásárolni a gyümölcsöt. Így idén Japán részesedése már 70 százalék fölé emelkedett az első félévben, miután az importált mennyiség meghaladt a 16,5 ezer tonnát – írja a Bloomberg.

Eddig tehát minden jól alakult a tajvani termelők számára, de azért teljesen nem dőlhetnek hátra, hiszen nem lehet kiszámítani, meddig tartanak ki a szimpátiavásárlások. Különösen Japánban, ahol egyébként a kisebb és kevésbé édes ananászokat kedvelik, amelyek nem jellemzők a tajvani termelésre. Ha azonban Kína nem fúj visszavonulót, nincs más választás, mint alkalmazkodni a kínainál nehezebben kiszolgálható felvevőpiacokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggelÖtvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Világ ananász diplomácia Kína külkereskedelem Tajvan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.

Jandó Zoltán
2022. október 5. 09:22 Világ

Két hete Ukrajnán keresztül jön a legtöbb orosz gáz Európába

A háború kezdete óta először lett a legfontosabb útvonal az ukrán tranzit. Ehhez az is kellett, hogy a Magyarország számára fontos Török Áramlaton is kevesebb gáz érkezzen.

Avatar
2022. október 5. 04:31 Világ

Balkáni patt: Orbán és Putyin támogatásával nyert Dodik, de az ellenzék tömeges csalások miatt nem fogadja el az eredményt

A boszniai patthelyzet megoldása egyelőre se kívülről, se belülről nem látszik, ami leginkább a szeparatista erőknek és a balkáni kártyát Szerbián és főleg a Republika Srpskán keresztül játszó Putyinnak kedvez.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.