Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherszállító hajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, több mint félmilliárd dollárt érő, Ausztráliában kibányászott szenet.

Az eset első ránézésre több mint különös, hiszen normális esetben az ilyen ömlesztett árukat szállító hajóknak legfeljebb néhány napot kell várakozniuk kirakodás előtt. A dolog mégsem teljesen meglepő, mert Kína és Ausztrália kapcsolatai egyre rosszabbak azóta, hogy az utóbbi 2018-ban kizárta a Huaweit az 5G-hálózat kiépítésére pályázók közül nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Emellett pedig hű szövetségesként igyekezett igazodni Donald Trump amerikai elnök Kína-politikájához.

A probléma az ausztrálok szempontjából az, hogy számukra sokkal fontosabb a kínai felvevőpiac, mint az amerikaiaknak, vagyis jóval nagyobb mértékben kitettek az ellenintézkedéseknek. Ezt természetesen a kínaiak is tudják, és az utóbbi két évben egyre több ausztrál élelmiszer és nyersanyag importja elé gördítettek akadályokat. Ezeknek hivatalosan gyakran nincs közük a két ország viszonyához, most például arról beszélt egy kínai illetékes, hogy minőségi problémák akadtak az ausztrál szénnel.

Az utóbbi években a vámhatóságok kockázatelemzés keretében vizsgálták az importszenek minőségét és biztonságát, és sok esetben azt tapasztalták, hogy nem feleltek meg a környezetvédelmi előírásoknak. Kína ezért szigorította az ellenőrzéseket, hogy jobban védje a vállalatai jogos érdekeit és a környezetet

idézi a Bloomberg a kínai külügyminisztérium szóvivőjének témában adott válaszát.

Jól hangzik, de azért a valós ok valószínűleg inkább az lehet, amiről az amerikai hírügynökség még októberben számolt be, miszerint a kínai kormányzat megüzente a kohóknak és az erőműveknek, hogy ne használjanak ausztrál szenet. A kikötőket pedig arra utasította, hogy ne vegyék át az onnan érkező szállítmányokat.

A helyzet egyre kínosabb, ugyanis a több mint egy hónapja tétlenül veszteglő több mint 50 hajón mintegy ezer matróz dolgozik, és egy részüknek már lejárt a szerződése, és haza szeretne menni. Ez ráadásul egy olyan probléma, amely idén a koronavírus-járvány miatt amúgy is napirenden van a hajóstársaságoknál.

Emellett a tétlenségre kárhoztatott hajók közben értelemszerűen nem tudnak új fuvart sem teljesíteni, ami már kezdi éreztetni a hatását a régió hajózási piacán. Ha a kínaiak nem oldják fel a tilalmat, akkor az ausztrál megbízóknak nem lesz más választásuk, mint hogy máshol, például Japánban vagy Indiában találjanak vevőt a szénre.

Kína szempontjából mindennek mások felé is üzenetértéke van, mutatja, mire számíthat egy ország, ha Ausztráliához hasonló lépéseket tesz. Ez sem egy lényegtelen szempont, mert például számos nyugat-európai országban felmerült már, hogy kizárják a Huaweit az 5G-hálózat kiépítéséből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktumaA világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália kereskedelmi háború Kína szén tengerhajózás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.