Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 4. 13:32 Világ

Míg a CBA és a Coop csak szenved, egy lengyel kiskereskedő az ország leggazdagabb embere lett

Ahogy Orbán Viktor idén elismerte, a korábban kijelölt négy közül egy ágazatban egyelőre kudarcot szenvedett a kormány magyar tőkét helyzetbe hozni kívánó törekvése. Míg a bankszektorban, az energetikában és a médiában sikerült megfordítani a 2010-ben még a külföldiek számára kedvezőbb tulajdoni arányokat, a kiskereskedelemben legjobb esetben is csak szinten maradt a magyar tulajdoni részesedés. (De inkább a folyamatos térvesztés áll közelebb a valósághoz.)

A magyar kiskereskedelmi láncok szenvedésének okairól korábban többször is részletesen írtunk, ezt most csak azért hozzuk szóba, mert nagyon érdekes kontraszt látszik Lengyelországhoz képest. Ahogy az egyik helyi gazdasági lap írja, jó esély van rá, hogy a Dino Polska üzlethálózat tulajdonosa lett az ország leggazdagabb embere.

Pedig a lengyel kiskereskedelem sem könnyű terep, hazánkhoz hasonlóan az utóbbi években ott is ütemesen terjeszkedik például a Lidl, a nemzetközi óriások közül pedig jelen van például a nálunk nem aktív Carrefour és Kaufland. (A Tesco nemrég vonult ki az országból.)

Nem olyannak tűnik tehát a helyzet, amikor sikerrel fel lehet építeni egy főleg nem túl nagy alapterületű boltokból álló és kisebb településekre fókuszáló hálózatot, Tomasz Biernackinak azonban a Dino Polskával ez mégis sikerült. A láncnak 2010-ben még csak 111 boltja volt, elsősorban az ország délnyugati részén, míg a júniusi, legutóbbi adatok szerint – miután az első félévben újabb 150-et nyitott – már 1622 egységből áll a hálózat, és már csak az ország keleti részét nem fedi le.

A növekedés ráadásul nemcsak forgalmat, hanem nyereséget is hozott. Az árbevétel a 2014-es alig több mint 2 milliárd zloty után (egy zloty jelenleg 78 forint) tavaly már átlépte a 10 milliárdot, míg a nyereség 66 millióról 644 millióra nőtt.

A Dino Polska részvényeit 2017 áprilisában vezették be a varsói értéktőzsdére, akkor a piac 3,7 milliárd zlotyra értékelte a vállalatot. Mostanra a cégérték meghaladja a 30 milliárd zlotyt, amivel olyan társaságokat előz meg, mint az egyebek mellett a Reserved divatmárkáról ismert LPP vagy a Cyberpunk 2077 videojátékot kiadó CD Projekt.

A vállalat részvényeinek 51,16 százaléka jelenleg is az alapító tulajdonában van, így – a lengyel topmilliárdosok többségével szemben – az árnyékban maradó Biernacki vagyona 15,7 milliárd zloty (1380 milliárd forint). A Forbes lengyel kiadása szerint idén februárban az egyebek mellett építőanyag-gyártó és vegyipari cégekben érdekelt Michal Solowow volt a leggazdagabb lengyel 15,5 milliárdos vagyonnal. Könnyen elképzelhető tehát, hogy Biernacki megelőzte, bár persze közben Solowow is növelhette vagyonát.

A leggazdagabb magyarokat mindenesetre biztosan magasan felülmúlja, hiszen a listát vezető Mészáros Lőrinc vagyonát a Forbes legutóbb 479,4 milliárd forintra, míg a 100 leggazdagabb 2021 című kiadvány 455 milliárd forintra becsülte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa nem érted, hogy a CBA alapítója miért szállt ki, van pár ábránk hozzáNagyon kapaszkodnak a magyar élelmiszerboltok az általános növekedésbe, ez néha sikerül, de néha nagyon nem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzleti vaslogika miatt kell a CBA-nak alulmaradnia a Lidl-ékkel szembenA szervezetlenség, a csökkenő piaci súly és a haszon lefölözése lefelé vezető spirálba vitte a magyar kiskereskedelmi láncokat. Elemzésünk a hazai cégek kilátástalan helyzetéről, első rész.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egészen súlyos trükkökkel tudnak talpon maradni az életképtelen élelmiszerboltokSzürke foglalkoztatás, uzsora, csalás, hálózaton belüli trükközés és lobbi a falusi kisboltokért: a magyar kiskereskedelmi láncok nagy túlélők. Elemzésünk a hazai boltok kilátástalan helyzetéről, második rész.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dino polska kiskereskedelem Leggazdagabb Lengyelország milliárdos tomasz biernacki Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.