Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 8. 17:23 Világ

Évente közel 180 ezer ember hal meg a hőség miatt Európában

Évente nagyjából 5 millió ember hal meg extrém hideg vagy meleg miatt, ami a globális halálozások csaknem 10 százalékát teszi ki egy új tanulmány szerint.

A The Lancet Planetary Health nevű tudományos folyóiratban szerdán publikált kutatás először becsülte meg hosszabb időtávon is az extrém hőmérséklettel összefüggésbe hozható halálozások alakulását 2000 és 2019 között. Bár korábbi tanulmányokban már próbálták megbecsülni a szélsőséges hőmérséklettel összefüggésbe hozható halálesetek számát globális szinten, az új tanulmány eredményei azért is érdekesek, mert a vizsgált időszakban évtizedenként átlagosan 0,26 Celsius-fokkal nőtt a globális átlaghőmérséklet, írja a tanulmányról beszámoló Vice.

A tanulmányból az derült ki, hogy amíg a szélsőséges hőséggel összefüggésbe hozható halálozások száma 0,21 százalékkal nőtt 2000 óta, szélsőséges hideg miatt 0,51 százalékkal kevesebb halálozás történt. Összességében tehát csökkent a szélsőséges hőmérsékletekkel összefüggésbe hozható halálozások száma. A tanulmány előrejelzése szerint ugyanakkor ez a trend nem sokáig marad így. A felmelegedés miatt a hőség egyre több halálos áldozatot szed, és annyian halnak majd meg a meleg miatt, hogy

összességében nőni fog a szélsőséges hőmérséklet okozta halálozások száma.

Yuming Guo, a Monash Egyetem professzora és a kutatás egyik vezetője a kutatás megjelenését követően publikált közleményben azt emelte ki, hogy a tanulmányukban a korábbiakhoz képest sok, 5 kontinens 43 országának adatait használták fel. Így a kutatás elég eltérő éghajlati, társadalmi és demográfiai jellemzőkkel bíró országokat vizsgált, amelyeknek ráadásul az infrastruktúrája és az egészségügyi ellátásának minősége is eltérő volt.

A hőség okozta halálozások megszaporodása már az elmúlt időszak hőhullámairól szól hírek alapján is érezhető. Az Egyesült Államok északnyugati államaiban június végén több százan haltak meg a hőhullámok következtében, de szintén a szélsőséges hőmérséklettel összefüggésbe hozható halálozásokra példa a februári texasi fagy, ami miatt több mint 200-an haltak meg.

A klímaváltozás más hatásaihoz hasonlóan itt is nagy a szórás regionálisan: a szélsőséges hőmérséklethez kapcsolódó halálesetek háromnegyede Ázsiában (évi 2,6 millió haláleset) és Afrikában (évi 1,2 millió haláleset) fordul elő, miközben Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában jóval kevesebben halnak meg hőség vagy fagy miatt (835, 174 és 141 ezren évente).

A halálozások túlnyomó többsége minden régióban a hidegnek való kitettség következménye, és a szubszaharai Afrika különösen szenved ettől a jelenségtől. Európában évente nagyjából 657 ezer ember hal meg szélsőséges hideg időjárás miatt, azonban a tanulmányból az is kiderült, hogy ebben a régióban a legmagasabb a hőség miatti lakosságarányos többlethalálozás. A becslés szerint évente 179 ezer haláleset oka a hőség Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy hasznot hajtana Magyarországnak a zöld átállásA klímaváltozás megfékezésére irányuló törekvések pozitív gazdasági hatásokat hozhatnak hazánknak mind a fizikai károk mérséklése, mind a gazdasági átállás eredményeképpen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ halálozás hőmérséklet klímaváltozás üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.