Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 4. 10:35 Világ

Januártól kötelező lenne napelemet tenni minden új házra Németországban

Elég drasztikus terv fekszik a német szövetségi kormány asztalán, elképzelhető, hogy 2022 januárjától, azaz alig több mint fél éven belül már csak úgy lehetne új házat építeni Németországban, ha annak tetejére napelemeket is tesznek.

Ahogy a Die Welt írja, a terveket a Bild nevű újság szellőztette meg, és a “2022-es klímavédelmi program” (Klimaschutz-Sofortprogramms 2022) nevet viselő, több részből álló elképzelés része.

A kötelezettség nem csak az új építésű házakra vonatkozna, hanem minden olyan nagyobb felújításra is, ahol egy régebbi épület tetejéhez hozzányúlnak.

Egy másik előírás 2023-tól lépne életbe, e szerint akkor már csak olyan épületeket lehetne tervezni, amelynek energiafogyasztása nem több, mint a ma átlagosnak számító érték 55 százaléka. A következő lépcsőben pedig ez a szabály 2025-től 40 százalékra módosulna.

A német ingatlantulajdonosok egyik fontos szövetségének elnöke a Die Weltnek azt mondta, “nevetséges” az elképzelés, amely egy egyeztetés nélküli elhamarkodott döntés eredménye, és ha valósággá válna, akkor nagyon megdrágítaná a házépítéseket és ingatlanfejlesztéseket. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a kötelezettséget úgy vezetnék be, hogy az ingatlanok tulajdonosai, vagyis praktikusan például a nagyobb társasházak lakói egyelőre nem adhatják el a szabad piacon az általuk megtermelt elektromos áramot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

Világ klímavédelem napelem németország szigetelés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.