Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 4. 10:35 Világ

Januártól kötelező lenne napelemet tenni minden új házra Németországban

Elég drasztikus terv fekszik a német szövetségi kormány asztalán, elképzelhető, hogy 2022 januárjától, azaz alig több mint fél éven belül már csak úgy lehetne új házat építeni Németországban, ha annak tetejére napelemeket is tesznek.

Ahogy a Die Welt írja, a terveket a Bild nevű újság szellőztette meg, és a “2022-es klímavédelmi program” (Klimaschutz-Sofortprogramms 2022) nevet viselő, több részből álló elképzelés része.

A kötelezettség nem csak az új építésű házakra vonatkozna, hanem minden olyan nagyobb felújításra is, ahol egy régebbi épület tetejéhez hozzányúlnak.

Egy másik előírás 2023-tól lépne életbe, e szerint akkor már csak olyan épületeket lehetne tervezni, amelynek energiafogyasztása nem több, mint a ma átlagosnak számító érték 55 százaléka. A következő lépcsőben pedig ez a szabály 2025-től 40 százalékra módosulna.

A német ingatlantulajdonosok egyik fontos szövetségének elnöke a Die Weltnek azt mondta, “nevetséges” az elképzelés, amely egy egyeztetés nélküli elhamarkodott döntés eredménye, és ha valósággá válna, akkor nagyon megdrágítaná a házépítéseket és ingatlanfejlesztéseket. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a kötelezettséget úgy vezetnék be, hogy az ingatlanok tulajdonosai, vagyis praktikusan például a nagyobb társasházak lakói egyelőre nem adhatják el a szabad piacon az általuk megtermelt elektromos áramot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímavédelem napelem németország szigetelés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.