Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 4. 10:35 Világ

Januártól kötelező lenne napelemet tenni minden új házra Németországban

Elég drasztikus terv fekszik a német szövetségi kormány asztalán, elképzelhető, hogy 2022 januárjától, azaz alig több mint fél éven belül már csak úgy lehetne új házat építeni Németországban, ha annak tetejére napelemeket is tesznek.

Ahogy a Die Welt írja, a terveket a Bild nevű újság szellőztette meg, és a “2022-es klímavédelmi program” (Klimaschutz-Sofortprogramms 2022) nevet viselő, több részből álló elképzelés része.

A kötelezettség nem csak az új építésű házakra vonatkozna, hanem minden olyan nagyobb felújításra is, ahol egy régebbi épület tetejéhez hozzányúlnak.

Egy másik előírás 2023-tól lépne életbe, e szerint akkor már csak olyan épületeket lehetne tervezni, amelynek energiafogyasztása nem több, mint a ma átlagosnak számító érték 55 százaléka. A következő lépcsőben pedig ez a szabály 2025-től 40 százalékra módosulna.

A német ingatlantulajdonosok egyik fontos szövetségének elnöke a Die Weltnek azt mondta, “nevetséges” az elképzelés, amely egy egyeztetés nélküli elhamarkodott döntés eredménye, és ha valósággá válna, akkor nagyon megdrágítaná a házépítéseket és ingatlanfejlesztéseket. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a kötelezettséget úgy vezetnék be, hogy az ingatlanok tulajdonosai, vagyis praktikusan például a nagyobb társasházak lakói egyelőre nem adhatják el a szabad piacon az általuk megtermelt elektromos áramot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

Világ klímavédelem napelem németország szigetelés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Miközben a világ jelentős részéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is a magas infláció ellen küzdenek a döntéshozók, az e-kereskedelemben már visszatért az árak csökkenése.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.