Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 4. 10:35 Világ

Januártól kötelező lenne napelemet tenni minden új házra Németországban

Elég drasztikus terv fekszik a német szövetségi kormány asztalán, elképzelhető, hogy 2022 januárjától, azaz alig több mint fél éven belül már csak úgy lehetne új házat építeni Németországban, ha annak tetejére napelemeket is tesznek.

Ahogy a Die Welt írja, a terveket a Bild nevű újság szellőztette meg, és a “2022-es klímavédelmi program” (Klimaschutz-Sofortprogramms 2022) nevet viselő, több részből álló elképzelés része.

A kötelezettség nem csak az új építésű házakra vonatkozna, hanem minden olyan nagyobb felújításra is, ahol egy régebbi épület tetejéhez hozzányúlnak.

Egy másik előírás 2023-tól lépne életbe, e szerint akkor már csak olyan épületeket lehetne tervezni, amelynek energiafogyasztása nem több, mint a ma átlagosnak számító érték 55 százaléka. A következő lépcsőben pedig ez a szabály 2025-től 40 százalékra módosulna.

A német ingatlantulajdonosok egyik fontos szövetségének elnöke a Die Weltnek azt mondta, “nevetséges” az elképzelés, amely egy egyeztetés nélküli elhamarkodott döntés eredménye, és ha valósággá válna, akkor nagyon megdrágítaná a házépítéseket és ingatlanfejlesztéseket. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a kötelezettséget úgy vezetnék be, hogy az ingatlanok tulajdonosai, vagyis praktikusan például a nagyobb társasházak lakói egyelőre nem adhatják el a szabad piacon az általuk megtermelt elektromos áramot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén felrobbant a magyar napelempiacEgy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímavédelem napelem németország szigetelés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.