Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. május 20. 12:29 Világ

Júniusban figyelmeztető sztrájkot tartanak a béremelésért harcoló lengyel ápolók

Sikertelennek nyilvánította az egészségügyi miniszterrel folytatott február óta zajló tárgyalásokat, és június 7-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett az egyik legnagyobb lengyel egészségügyi szakdolgozói szakszervezet, a 80 ezer tagot számláló Ápolók és Nővérek Nemzeti Szövetsége (Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych – OZZPiP).

A júniusi figyelmeztető sztrájk alatt a szakdolgozók csak az alapbeosztásuk szerint fognak dolgozni, és nem vállalnak extra műszakokat.

Ezzel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a súlyos munkaerőhiány mellett az alulfinanszírozott rendszer csak azért működik, mert folyamatosan túlóráznak. 

Az akció mottója az “egy ápoló, egy állás” lesz. Krystyna Ptok, az OZZPiP vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a június 2-án hatályba lépő törvény alapján az alapfokú diplomával rendelkező ápolók középfokú végzettséggel rendelkező fizetési kategóriába kerülnek, ezáltal pedig akár 1300 zloty-val (nagyjából 100 ezer forinttal) is csökkenhet a fizetésük.

A szakszervezet szerint felháborító, hogy egy diplomás ápoló ugyanabba a bérkategóriába esik, mint egy adminisztratív pozícióban dolgozó egészségügyi dolgozó.

Az elmúlt hetekben a szakszervezet több demonstrációt szervezett Varsóban, ezek egyikén Ptok az egészségügyi minisztérium előtt arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy az ápolók havi 300 órát dolgoznak 2-3 munkahelyen, és nem tudnak 2027-ig várni a munkakörülményeik javulására.

A szakszervezet azt követeli, hogy egy kezdő ápoló fizetése az országos átlagbér másfélszerese, nagyjából bruttó 8000 zloty, azaz körülbelül 620 ezer forint legyen, és 20 éves szolgálati idő után 12 ezer zlotyra (930 ezer forint) nőjön.

Ptok szerint a béremelés mellett olyan intézkedésekre is szükség van, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy nagyobb számban jelentkezzenek ápolóképzésekre. A Notes from Poland cikke alapján a szakszervezet felhívta a figyelmet, hogy az ápolók átlagéletkora jelenleg 53 év Lengyelországban, miközben több mint felük elmúlt hatvan éves.

Nagyjából évi 10 ezer ápoló fog a következő években nyugdíjba menni, miközben csak nagyjából 5000 hallgató kerül ki a munkaerőpiacra, és közülük sem marad mindenki az országban a képzés elvégzése után.

Lengyelországban 1000 emberre 5,1 ápoló jut, ami a negyedik legalacsonyabb arány az Európai Unióban. Magyarországon ugyanez az arány 6,6, az EU-ban pedig 8,2.

A szakszervezet szerint Adam Niedzielski egészségügyi miniszter és a minisztérium nem reagált érdemben a követeléseikre, ugyanakkor a minisztérium szóvivője szerint az OZZPiP azért hagyta ott a tárgyalásokat, mert rajtuk kívül más érdekképviseleti szerveket is meghívtak. Niedzielski azt nyilatkozta, hogy egy 3,5 milliárd złoty-s ajánlattal álltak elő, amit csak az OZZPiP nem fogadott el, de reméli, hogy a tárgyalások következő körében minden félnek elfogadható megoldást találnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A fizetésem 40 százalékát is elveszthetem” - általános a kiábrándultság az ápolóknálAz orvosokkal szemben az ápolók számára csak hátrányokkal jár az új szerződés, így megalázva érzik magukat, akik aláírták. Nem is volt erre mindenki hajlandó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ápoló egészségügy Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.