Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala, az Office for National Statistics (ONS) számításai alapján a természeti környezet 17 milliárd fonttal, tehát nagyjából 7 ezer milliárd forinttal járult hozzá 2019-ben a turizmushoz.

Ezen belül Anglia esetében a 2019 és 2011 közötti időszakban 30 százalékos növekedést, Skóciában és Walesben pedig 55 és 37 százalékos csökkenést becsültek. Észak-Írországra vonatkozóan nem közöltek adatbecslést. A statisztikai hivatal számításai szerint a környezet átlagosan a turisztikai kiadások 8 százalékához járul hozzá valamilyen módon, főleg városnézéshez, futáshoz és biciklizéshez kapcsolódó kiadásokon keresztül – írja a Bloomberg.

Ezek az első adatok a turizmussal kapcsolatban abban a nagyobb projektben, aminek a célja Nagy-Britannia „természeti tőkemérlegének” megalkotása. Az idei ENSZ klímaegyeztetések házigazdája, Boris Johnson miniszterelnök ezt a törekvést a politikai agendájának egyik központi elemévé tette. A statisztikai hivatal pedig a gazdaság egyes részeire vonatkozóan már bele is vágott a mérlegek megalkotásához szükséges munkába.

Legutóbb például arra adott becslést, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó tengerfenék több gazdasági értéket teremt az ország számára a szén-dioxid elnyelésével, mint azzal, hogy ha kibányásznák az alatta lévő olajat és földgázt.

A Bloomberg cikke szerint a statisztikai hivatal 211 milliárd fontra becsülte ezeknek a tengeri területeknek az értékét. Az ONS becslése alapján a tengerfenéken lévő hínár, homok, továbbá a szikes mocsarak évente legalább 10,5 millió tonna szén-dioxidot nyelnek el, ami évente pénzben mérve 57,5 milliárd fontnyi gazdasági értéket jelent. Összehasonlításképpen, az Egyesült Királyság területén lévő erdők 55 milliárd fontnyi értéket hoznak létre évente.

Mivel a tenger szén-dioxid-elnyelő képességére vonatkozó becslések mindig nagyon bizonytalanok, az ONS a lehető legkonzervatívabb becslést publikálta. Ebből az is következik, hogy a valóságban akár hatszor nagyobb értéket is létrehozhat a tengerfenék az Egyesült Királyság partjainál. Ez az érték ráadásul még nőhet is, ha a kormány terveinek megfelelően az ipari termelés során keletkező szén-dioxid egy részét a 2050-re elérendő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél érdekében a tengerfenék alá temetnék.

A tengerfenék ilyen jellegű felhasználásánál a statisztikai hivatal számításai alapján csak a turisztikai felhasználás, a strandolás hoz létre nagyobb gazdasági értéket. A megújuló energia pedig kezdi megközelíteni értékében a tengerfenék békén hagyását, ugyanis egyre több szélturbinát telepítek az Egyesült Királysághoz tartozó tengereken. 2008 óta a tengeri szélenergia kapacitása 37-szeresére nőtt a szigetországban.

A természeti tőke mérése és számontartása érdekében az Egyesült Királyság egy bizottságot is létrehozott, ami évente jelentést ad ki a „természeti tőkemérleg” aktuális állásáról. A 2020-as kiadás megjegyezte, hogy a mezőgazdasági és halászati szabályozásban korlátozottan történt előrelépés, ugyanakkor a 2050-es nettó kibocsátásra vonatkozó törvényt üdvözölte a jelentés. A dokumentum a 2018-as 25 éves környezeti tervben (25 Years Environmental Plan) kitűzött céllal kapcsolatban „korlátozott” előrelépésről ír, miközben megjegyzi, hogy környezet állapota több területen is tovább romlott.

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen ország, ami hasonlóval próbálkozik, a Reuters összefoglalója szerint Új-Zélandon, Kínában, Belize-ben és a Bahamákon is voltak már szakpolitikai szintű törekvések a természeti rendszerek figyelembe vételére a döntéshozatalban. Március közepén az ENSZ Statisztikai Bizottsága is elfogadott egy sztenderdizált módszertani keretrendszert, és az ENSZ szerint jelenleg több mint 34 ország, többek között Brazília, Dél-Afrika és India is kísérletezik a „természeti tőke” mérésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeárazták az emberéletet a csehek, és 15 millió forintra jött kiMeghatározták azt a legmagasabb összeget, amelyet egy biztosító támogatásként kifizethet évente egy beteg gyógyszerére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ ár Egyesült Királyság klímaváltozás természetvédelem üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.