Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala, az Office for National Statistics (ONS) számításai alapján a természeti környezet 17 milliárd fonttal, tehát nagyjából 7 ezer milliárd forinttal járult hozzá 2019-ben a turizmushoz.

Ezen belül Anglia esetében a 2019 és 2011 közötti időszakban 30 százalékos növekedést, Skóciában és Walesben pedig 55 és 37 százalékos csökkenést becsültek. Észak-Írországra vonatkozóan nem közöltek adatbecslést. A statisztikai hivatal számításai szerint a környezet átlagosan a turisztikai kiadások 8 százalékához járul hozzá valamilyen módon, főleg városnézéshez, futáshoz és biciklizéshez kapcsolódó kiadásokon keresztül – írja a Bloomberg.

Ezek az első adatok a turizmussal kapcsolatban abban a nagyobb projektben, aminek a célja Nagy-Britannia „természeti tőkemérlegének” megalkotása. Az idei ENSZ klímaegyeztetések házigazdája, Boris Johnson miniszterelnök ezt a törekvést a politikai agendájának egyik központi elemévé tette. A statisztikai hivatal pedig a gazdaság egyes részeire vonatkozóan már bele is vágott a mérlegek megalkotásához szükséges munkába.

Legutóbb például arra adott becslést, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó tengerfenék több gazdasági értéket teremt az ország számára a szén-dioxid elnyelésével, mint azzal, hogy ha kibányásznák az alatta lévő olajat és földgázt.

A Bloomberg cikke szerint a statisztikai hivatal 211 milliárd fontra becsülte ezeknek a tengeri területeknek az értékét. Az ONS becslése alapján a tengerfenéken lévő hínár, homok, továbbá a szikes mocsarak évente legalább 10,5 millió tonna szén-dioxidot nyelnek el, ami évente pénzben mérve 57,5 milliárd fontnyi gazdasági értéket jelent. Összehasonlításképpen, az Egyesült Királyság területén lévő erdők 55 milliárd fontnyi értéket hoznak létre évente.

Mivel a tenger szén-dioxid-elnyelő képességére vonatkozó becslések mindig nagyon bizonytalanok, az ONS a lehető legkonzervatívabb becslést publikálta. Ebből az is következik, hogy a valóságban akár hatszor nagyobb értéket is létrehozhat a tengerfenék az Egyesült Királyság partjainál. Ez az érték ráadásul még nőhet is, ha a kormány terveinek megfelelően az ipari termelés során keletkező szén-dioxid egy részét a 2050-re elérendő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél érdekében a tengerfenék alá temetnék.

A tengerfenék ilyen jellegű felhasználásánál a statisztikai hivatal számításai alapján csak a turisztikai felhasználás, a strandolás hoz létre nagyobb gazdasági értéket. A megújuló energia pedig kezdi megközelíteni értékében a tengerfenék békén hagyását, ugyanis egyre több szélturbinát telepítek az Egyesült Királysághoz tartozó tengereken. 2008 óta a tengeri szélenergia kapacitása 37-szeresére nőtt a szigetországban.

A természeti tőke mérése és számontartása érdekében az Egyesült Királyság egy bizottságot is létrehozott, ami évente jelentést ad ki a „természeti tőkemérleg” aktuális állásáról. A 2020-as kiadás megjegyezte, hogy a mezőgazdasági és halászati szabályozásban korlátozottan történt előrelépés, ugyanakkor a 2050-es nettó kibocsátásra vonatkozó törvényt üdvözölte a jelentés. A dokumentum a 2018-as 25 éves környezeti tervben (25 Years Environmental Plan) kitűzött céllal kapcsolatban „korlátozott” előrelépésről ír, miközben megjegyzi, hogy környezet állapota több területen is tovább romlott.

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen ország, ami hasonlóval próbálkozik, a Reuters összefoglalója szerint Új-Zélandon, Kínában, Belize-ben és a Bahamákon is voltak már szakpolitikai szintű törekvések a természeti rendszerek figyelembe vételére a döntéshozatalban. Március közepén az ENSZ Statisztikai Bizottsága is elfogadott egy sztenderdizált módszertani keretrendszert, és az ENSZ szerint jelenleg több mint 34 ország, többek között Brazília, Dél-Afrika és India is kísérletezik a „természeti tőke” mérésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeárazták az emberéletet a csehek, és 15 millió forintra jött kiMeghatározták azt a legmagasabb összeget, amelyet egy biztosító támogatásként kifizethet évente egy beteg gyógyszerére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ ár Egyesült Királyság klímaváltozás természetvédelem üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?