Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 24. 11:49 Élet, Világ

Beárazták az emberéletet a csehek, és 15 millió forintra jött ki

Az emberi élet ára 1,2 millió (cseh korona) – ezzel a hangzatos címmel közölt tegnap írást a Lidové Noviny. A lap arra utal, hogy a cseh gyógyszerfelügyelet ekkora összegben határozta meg azt az éves maximumot, amelyet egy-egy biztosítottnak ki lehet fizetni támogatás címén.

Az újság több konkrét példát is hoz arra, hogy a havi 100 ezer koronánál (közel 1,3 millió forintnál) nagyobb támogatást igénylő betegeket a hivatal visszautasítja, pedig az adatok szerint a legdrágább kezelést például egy 43 éves hemofíliás (vérzékenységben szenvedő) férfi veszi igénybe jelenleg, és neki évente 74 millió koronát kell erre költenie.

Az ehhez hasonló limiteket gazdaságossági vizsgálatok alapján határozzák meg (ahol ezt egyáltalán megteszik). Ennek alapelve, hogy a klinikai tapasztalatok alapján megpróbálják pontosan felmérni, mennyi idővel és milyen egészségügyi állapot fenntartásával hosszabbítja meg a beteg életét egy-egy új gyógyszer. Az angol rövidítéssel QALY-nak nevezett értékek pontossága és a számolási módszere körül azonban szakmai viták folynak.

A cseh felügyelet azzal érvel, hogy jogszabályi kötelessége meghatározni a maximum összeget, és azzal próbálja csillapítani a közvéleményt, hogy más országokban az érték jóval kisebb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValakinek el kell döntenie, hogy egy élet megér-e 1,4 milliárd forintotElkezdődött a génterápiák korszaka, amelyben varázsütésre kezelhetővé válhatnak a legsúlyosabb betegségek is, de ki tudjuk-e fizetni az árát?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit ér egy emberélet? Másfél milliárd forintotBármilyen őrülten is hangzik, de muszáj adni valamilyen értéket egy ember életének. Bemutatunk néhány objektív módszert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.