Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 8. 06:41 Élet, Világ

Valakinek el kell döntenie, hogy egy élet megér-e 1,4 milliárd forintot

Tessék, itt a gyógyszere. Köszönöm, mennyit fizetek? Egymilliárd négyszázmillió forintot legyen szíves. Bár ez a beszélgetés konkrétan nem képzelhető el egy patikában, tény, hogy a svájci gyökerű Novartis hamarosan elérhetővé tesz egy készítményt, amelynek árát a Reuters tudósítása szerint terápiánként a cég saját jelenlegi becslése szerint valahol 4 és 5 millió dollár közé lehetne belőni, mert ennyit megérhetne a biztosítóknak.

A gyógyszer, illetve a kezelés a gerinc eredetű izomsorvadást (SMA) képes kezelni  Ez egy jelenleg gyógyíthatatlan, genetikai okokra visszavezethető betegség, amely fokozatosan pusztítja el a gerincvelő idegsejtjeit. A legsúlyosabb esetekben a rendellenességgel született gyerekek általában nem érik meg a kétéves kort sem, de az enyhébb módozatokban is nagyon komoly következményei vannak a betegség előrehaladásának.

Ez az összeg nemcsak azért érdekes, mert legalább 4-5-szöröse annak, mint amibe a világ jelenlegi legdrágább készítménye (támogatás nélkül) kerül, hanem azért is, mert 

egy olyan új korszak kezdetét jelzi, ahol a mostaninál jóval magasabb árak miatt sok mindent újra kell gondolniuk az állami támogatások és egészségügyi biztosítások sorsa felett döntőknek.

A Novartis azt állítja, hogy számításai szerint 4-5 millió dolláros áron a génterápia költséghatékony lehet az egészségügyi ellátórendszerek számára, vagyis úgy gondolja, hogy ez lehet az a plafon, amit majd el tud kérni a készítményért. Nem tudjuk, hogy végül a valóságban mennyi lesz a gyógyszer ára (ezt hivatalosan még nem jelentették be), szakértők szerint a bődületes számokkal egyelőre csak teszteli, puhítja a piacot a cég, hogy később egy ennél jóval kisebb, de mégis hatalmas összeg is jó kompromisszumnak tűnjön.

Az egészségügyi szempontok egyértelműek: ha egy SMA-ban szenvedő beteg életét jelentős mértékben meg lehet hosszabbítani egyetlen, körülbelül egy óráig tartó, gerincvelő-folyadékba juttatott infúziós kezeléssel, akkor mindenki azt szeretné, hogy az érintettek kapják meg a kezelést. Ám a közgazdasági szempontokat sem lehet megkerülni: meg tudja fizetni a társadalom ezt a költséget? Sőt, bármennyire kegyetlenül hangzik, egy biztosítónak azt is meg kell határoznia, hogy megéri-e kifizetni a gyógyszer ilyen magas árát.

Kellemetlen, de ez olyan, mintha egy ember életben maradását kellene beárazni.

Csakhogy ebben morális szempontból semmi új nincs, például a magyarországi társadalombiztosítás rendszerében is régóta költséghatékonysági vizsgálatok alapján döntik el, hogy egy új gyógyszerhez az állam ad-e támogatást vagy nem, és ha igen, akkor mennyit. Minél kegyetlenebb betegség gyógyításáról van szó, annál kegyetlenebb feladat a döntés is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szlovák és a cseh beteg sokkal több pénzt kap gyógyszerre, mint tePedig lehetne rá pénz. Huszonhat itthon tevékenykedő gyógyszeripari vállalat bírálta a kormány egészségügy-politikáját.

Az új, meghökkentő elem tulajdonképpen az ár, és az, hogy egy génterápiás gyógyszerről kell majd ítéletet mondani, amit elég csak egyszer alkalmazni. A piacon ugyanis vannak nagyon drága gyógyszerek, de alapvető különbség, hogy ezeket általában hosszasan, akár egy életen át kell szedni, és magas árukat ez okozza, nem az egyszeri, kezdeti költség.

Az alábbi ábrát a Novartis prezentációjából másoltuk ki, és az látszik rajta, hogy az SMA gyógyszernek 13,3 az úgynevezett QALY értéke (ahol a piros vonal metszi a vízszintes tengelyt). A QALY leegyszerűsítve az életminőséggel korrigált életév-nyereséget jelenti, elég bonyolult számítások eredménye, de nagyjából azt mutatja meg, hogy a kezelést kapó beteg átlagosan hány évet nyer ahhoz képest, mintha nem kapná meg a gyógymódot.

Forrás: Novartis

Az ábrát a Novartis úgy állította össze, hogy szerepel rajta nyolc olyan gyógyszer, amelyről az illetékes szervezetek már ítéletet mondtak. Kékkel az amerikai ICER által elbírált készítményeket, szürkével pedig a brit NICE által vizsgált szereket látni. A függőleges tengelyen pedig a gyógyszereknek a kezelés első 10 évére vonatkozó összesített költsége szerepel.

Az ICER korábban reálisnak mondta ki például a Roche 482 ezer dolláros kezdeti árú, ám 10 év alatt összesen 4,5 millió dollárba kerülő gyógyszerének árazását, pedig ennek QALY-értéke valahol 2,5 év körül van. A Spinraza szintén egy SMA kezelésére készített termék, ezt a Biogen gyártja, és az első terápia 750 ezer dollárba kerül, utána pedig évente 375 ezer dollárt kell fizetnie a betegnek (vagy a biztosítónak). Az első 10 év összesített költsége itt is 3 millió dollár felett van, a QALY érték pedig valamivel több, mint 5 év.

A Novartis érvelése mindenesetre jól látszik az ábrán: a példának felhozott gyógyszerek alapján meghúztak vastag kékkel egy trendvonalat, ennek mentén képzelik el egy termék árának reális voltát, márpedig a piros és a kék vonal éppen 4 millió dollár körül metszi egymást. Az azonban elég nagy fejtörést fog okozni az értékelőknek, hogy itt egyetlen kezelésre kell kifizetni a 4-5 millió dollárt, vagyis a költség egyszeri, de akkor hatalmas.

A legsúlyosabb SMA a Novartis adatai alapján az Egyesült Államokban évente 270-300 gyereknél vagy fiatalnál jelentkezik, Európában 330-360 közötti az előfordulása. Évi 300 beteg kezelése – fejenként 4 millió dolláros árat feltételezve – 1,2 milliárd dollárt emésztene fel. De ha sikerül 1 millió dollár közelébe szorítani a Novartis elképzeléseit, akkor is óriási összegről, legalább 300 millió dollárról lehet szó, amelynek jelentős részét szét kellene teríteni a biztosítottak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzek a gyógyszerek hozták tavaly a legtöbb pénztMajdnem ötezer milliárd forint értékben fogyott tavaly egy gyulladáscsökkentő, de dollármilliárdokat hoztak a lekeresettebb onkológiai szerek is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ árazás gyógyszer izomsorvadás Novartis qaly Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.