Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 13. 10:37 Világ

Van még pár akadály, mielőtt jöhetnek a friss uniós euró milliárdok Magyarországra

Tavaly decemberben a lengyel-magyar vétó elhárulásakor sokan azt hihették, hogy már egyenes út vezet az európai helyreállítási alap 750 milliárd eurós forrásainak felhasználásához, de ennyire nem egyszerű a helyzet. Szokás szerint szükség van ugyanis a nemzeti törvényhozások jóváhagyására is, és ez pont Lengyelországban nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz.

A Fidesz egyik legfontosabb szövetségesének számító Jog és Igazságosság (PiS) ugyanis a legutóbbi (2019-es) választások óta koalícióban kénytelen kormányozni, és egyik partnere, a Szolidáris Lengyelország nevű pártot vezető igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro nem lelkesedik túlságosan az uniós csomagért. Korábban a jogállamisági feltételt találta halasztott formájában is túl erősnek, most pedig azt kifogásolja, hogy a közös hitelfelvétel keretében olyan gyengébb gazdaságú EU-tagállamok hitele mögé is be kell állnia hazájának, mint például Görögország.

Az ellenzék csak abban az esetben támogatná a szükséges törvény elfogadását, ha a pénzek elköltésébe nagyobb beleszólása lenne az önkormányzatoknak. A Bloomberg cikkei szerint ugyanakkor végső soron valószínűbb, hogy a kormánypártok összehozzák a szükséges szavazatmennyiséget, mert egyiküknek sem áll érdekében egy előrehozott választás, ami ellenkező esetben fenyegetne. Ami pedig a közös hitelfelvételt illeti, a PiS-es pénzügyminiszter elmondta, hogy ez Lengyelország számára is kedvező, mert a közös garanciavállalás nélkül hazája csak drágábban tudna hitelt felvenni. Ha minden jól megy, Lengyelország 58,1 milliárd euróhoz juthat a helyreállítási alap keretében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az idén uniós pénzeket veszíthet Magyarország az egyik biztos szerintMagyarország esetében 7,2 milliárd euró sorsa forog kockán.

Ehhez azonban még más feltételeknek is teljesülniük kell, például a német alkotmánybíróságnak is jóvá kell hagynia a vonatkozó német törvényt. A karlsruhe-i testület márciusban egyelőre nem tette lehetővé, hogy az államfő aláírja a jogszabályt, mondván, időre van szüksége a tanulmányozására. Az nem világos, hogy a bírák mikor hozzák meg a végleges döntést, de valószínűleg még nem ezen a héten. A testülethez egy olyan civil szervezet fordult, amely ellenzi a közös uniós hitelfelvételt.

Emellett az is elképzelhető, hogy a források felhasználását előirányzó nemzeti programok késése miatt csúszik némileg a megvalósítás. Az Európai Stabilitási Mechanizmust vezető Klaus Regling szerint azonban ettől nem kell tartani, egyelőre semmi akadálya annak, hogy az eredeti terveknek megfelelően már idén nyáron elkezdődhessen a források lehívása és felhasználása. Ehhez persze az is kell, hogy a német alkotmánybíróság ne gördítsen komoly akadályt a program elé, de a múltbeli tapasztalatok alapján Regling bízik ebben.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor Magyarországnak az uniós alapból 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő forrás jut. Az egyik fő csapásirány a körforgásos gazdaság megteremtése lesz, erről itt írtunk nemrég részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzermilliárdos uniós támogatások pörgették rá Orbánt a gazdaság átalakításáraAz EU-tól 2600 milliárd forint érkezik főleg digitalizációra és a körforgásos gazdaság kiépítésére, Orbán pont ezekre alapozva változtatná meg a gazdaságot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alkotmánybíróság európai uniós támogatás Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.