Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Nyugati elemzők és közgazdászok régóta aggódnak a kínai adósságállomány növekedése miatt, és bár eddig elmaradtak a sokuk által jósolt gyászos következmények, maga az alapfolyamat vitathatatlan. Csak a háztartási hitelállomány 4,6 ezer milliárd dollárral nőtt 2015 és 2019 között, ami mindössze 500 milliárddal marad el attól, amennyi hitelt az amerikai fogyasztók felvettek a 2008-as válság előtti hasonlóan hosszú időszakban. Kína persze sokkal népesebb ország, a gazdaságok mérete viszont összemérhető, azaz mindenképpen figyelemre méltó összegről van szó.

Jelentős különbség viszont, hogy míg az Egyesült Államokban jó ideje létezik a magáncsőd intézménye, Kínában ilyen nincs. Idén Sencsenben álltak neki erre vonatkozó városi szabályozást készíteni, elsőként az országban. A bíróságok ettől még rutinszerűen tárgyalnak hitelezők és adósok közötti pereket, de jelenleg csak az előbbiek nyújthatnak be keresetet.

Ahogy az Economist írja, erre az adósságállomány növekedésén kívül most azért irányul nagyobb figyelem, mert a kínai közösségi médiában elszaporodtak az agresszív behajtásokról szóló tartalmak. Azok még a szerencsésebbek közé tartoznak, akiket csak telefonon zaklatnak sűrűn, hogy törlesszenek, mert akadnak olyanok is, akik nem ússzák meg pofonok és hajtépés nélkül. Vannak olyan behajtók, akik a nagyobb hatás kedvéért rendőrnek adják ki magukat, és az sem példa nélküli, hogy miután megszerezték az adós családtagjainak, barátainak elérhetőségét, őket zaklatva igyekeznek fokozni a nyomást.

A Sencsenben és néhány további városban várhatóan életbe lépő szabályok az ilyen módszereket igyekeznek visszaszorítani. A jegybank novemberben életbe lépett irányelvei is azt a célt szolgálják, hogy a bankok ne bízzák túl erőszakos módszerekkel dolgozó vállalkozókra a lejárt követelések behajtását. A legnagyobb problémák azonban eleve nem a pénzintézeteknél vannak, hiszen náluk a nemfizetési arány csak 5 százalék körüli, miközben az online és kis összegű hitelezőknél ez idén már 30 százalék fölé emelkedett. Rájuk nem vonatkozik a jegybanki iránymutatás, noha eleve inkább ők bíznak meg olyan kis behajtó cégeket, amelyek nem válogatnak az eszközökben, nemcsak súrolva, hanem át is lépve a törvényesség határát. Azaz egy ideig még biztosan lesz utánpótlása a behajtós videóknak a kínai közösségi oldalakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adósság Kína zaklatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.