Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Nyugati elemzők és közgazdászok régóta aggódnak a kínai adósságállomány növekedése miatt, és bár eddig elmaradtak a sokuk által jósolt gyászos következmények, maga az alapfolyamat vitathatatlan. Csak a háztartási hitelállomány 4,6 ezer milliárd dollárral nőtt 2015 és 2019 között, ami mindössze 500 milliárddal marad el attól, amennyi hitelt az amerikai fogyasztók felvettek a 2008-as válság előtti hasonlóan hosszú időszakban. Kína persze sokkal népesebb ország, a gazdaságok mérete viszont összemérhető, azaz mindenképpen figyelemre méltó összegről van szó.

Jelentős különbség viszont, hogy míg az Egyesült Államokban jó ideje létezik a magáncsőd intézménye, Kínában ilyen nincs. Idén Sencsenben álltak neki erre vonatkozó városi szabályozást készíteni, elsőként az országban. A bíróságok ettől még rutinszerűen tárgyalnak hitelezők és adósok közötti pereket, de jelenleg csak az előbbiek nyújthatnak be keresetet.

Ahogy az Economist írja, erre az adósságállomány növekedésén kívül most azért irányul nagyobb figyelem, mert a kínai közösségi médiában elszaporodtak az agresszív behajtásokról szóló tartalmak. Azok még a szerencsésebbek közé tartoznak, akiket csak telefonon zaklatnak sűrűn, hogy törlesszenek, mert akadnak olyanok is, akik nem ússzák meg pofonok és hajtépés nélkül. Vannak olyan behajtók, akik a nagyobb hatás kedvéért rendőrnek adják ki magukat, és az sem példa nélküli, hogy miután megszerezték az adós családtagjainak, barátainak elérhetőségét, őket zaklatva igyekeznek fokozni a nyomást.

A Sencsenben és néhány további városban várhatóan életbe lépő szabályok az ilyen módszereket igyekeznek visszaszorítani. A jegybank novemberben életbe lépett irányelvei is azt a célt szolgálják, hogy a bankok ne bízzák túl erőszakos módszerekkel dolgozó vállalkozókra a lejárt követelések behajtását. A legnagyobb problémák azonban eleve nem a pénzintézeteknél vannak, hiszen náluk a nemfizetési arány csak 5 százalék körüli, miközben az online és kis összegű hitelezőknél ez idén már 30 százalék fölé emelkedett. Rájuk nem vonatkozik a jegybanki iránymutatás, noha eleve inkább ők bíznak meg olyan kis behajtó cégeket, amelyek nem válogatnak az eszközökben, nemcsak súrolva, hanem át is lépve a törvényesség határát. Azaz egy ideig még biztosan lesz utánpótlása a behajtós videóknak a kínai közösségi oldalakon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína más idősíkba került, de még nem világos, hogy ez a múlt vagy a jövőKínában V-alakú kilábalás követi a koronavírus-válságot, bár a szkeptikus elemzők szerint az ország éppen bebetonozza szerkezeti egyensúlytalanságait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adósság Kína zaklatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.