Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 4. 13:11 Élet, Világ

Automata konténer kisboltokat kezdett telepíteni egy francia cég

A Párizs közvetlen közelében fekvő Gennevilliers kikötőjében 8 ezren dolgoznak, de élelmiszerbolt nincs az ipartelepen. Egy étterem-kávézó egykor működött a környéken, de mára az is bezárt. A telep így tökéletes próbaterepe a Storelift nevű francia startupnak, amely Boxy márkanév alatt automata mobil kisboltok telepítésébe kezdett.

A Boxy boltok egy-egy konténerből vannak kialakítva, könnyen mozgathatók, és a kiszolgálást tekintve teljesen automaták, azaz személyzet nélkül működnek.

Az egyik ötletgazda, David Gabai, a Boxyt kipróbáló francia lapnak, a L’Usine Digitale-nak azt mondta, pont a kikötőhöz hasonló helyeket célozzák meg a szolgáltatással. A konténerbolt éjjel-nappal nyitva tart, telepítéséhez csak egy elektromos csatlakozás kell, fenntartási költsége pedig jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos kisboltnak.

Az üzlet mindössze 15 négyzetméteres, 270 árucikket forgalmaz, és természetesen nincs benne kassza sem. A vásárlók a cég mobilapplikációjának letöltése és az azon keresztüli regisztráció után egy QR-kód leolvasásával nyithatják ki a bolt ajtaját, és a mobiljuk segítségével jelezhetik, hogy kiléptek az üzletből, vagyis befejezték a vásárlást.

A Storelift a kivitt áruk értékével megterheli a vásárló számláját, de az összeget csak 24 óra múlva vonja le véglegesen, ha addig technikai problémát vagy egyéb reklamációt nem jelez a vevő.

A szokásos digitális technológiák mellett a Storelift egy új megoldást is beépített a rendszerbe: az ajtón belépő vásárlók sziluettjét egy kamera automatikusan rögzíti, az adatokat hozzárendeli a vevőről alkotott profilhoz, és még arra is képes, hogy a bolton belüli mozgások során a vevőket egyenként figyelje, és ne keverje össze őket. Az adatokat viszont kizárólag helyben kezeli, és a cég azt mondja, hogy teljes mértékben megfelel a szigorú európai (GDPR rövidítéssel ismert) adatvédelmi szabályoknak.

A rendszerünk azt is tudja, ha egy vásárló leemel egy terméket a polcról, megnézi, de nem veszi meg

– mondta Gabai a lapnak.

A Boxy kétéves előkészítő munka után indult el, és a kikötőben már egy hónapja üzemelteti a konténert. Naponta átlagosan 50 vevő tért be az első 30 napban, de a Storelift szerint ennek a kétszerese várható hosszú távon, mert a növekedés üteme hetente 15 százalékos. A kosárérték átlaga mindössze 5 euró, a vevők 75 százaléka azonban visszatérő vásárló.

Gabai azt mondja, nem tekintik magukat tisztán informatikai vállalkozásnak, vagyis nem arra építik az üzleti modellt, hogy az alkalmazott technológiát egy sikeres kezdeti periódus után jó pénzért eladják. A Boxy szeretne önálló kiskereskedelmi márkaként megmaradni a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar boltos azt szeretné, ha kevesebb és kisebb üzletben, de többet vásárolnánkA koronavírus-járvány felerősítette a kiskereskedelem online térbe tolódását, és ez alaposan át fogja alakítani az üzleteket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ élelmiszerbolt kiskereskedelem konténer Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.