Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 27. 18:00 Vállalat

A magyar boltos azt szeretné, ha kevesebb és kisebb üzletben, de többet vásárolnánk

A magyar piacon aktív kiskereskedelmi cégek a járvány első hullámának lecsengése után egyértelműen arra törekednek, hogy növeljék az eladási kapacitásaikat – ez derül ki az egyebek mellett ingatlan-bérbeadással és létesítményüzemeltetéssel foglalkozó CBRE Magyarországon és Csehországban végzett friss kutatásából. A kérdőívre adott válaszokból az is kiolvasható, hogy nem csupán a forgalom növelése a cél, hanem a hatékonyság javítása is.

Az értékesítési kapacitás növelése*Ez jelentheti például azt, hogy nagyobb mennyiségű és/vagy többféle árut tud a boltban kínálni, amihez például új elrendezés, berendezés vagy logisztika kell. után a második legnagyobb arányban adott válasz ugyanis az, hogy a kereskedők kevesebb üzletet szeretnének fenntartani, és viszonylag magas azoknak az aránya is, akik mindezt kisebb négyzetméteren, jobb helyre költözve szeretnék elérni.

 

 

Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója azt mondta nekünk, nem kell tartani attól, hogy a kevesebb üzlet és a kisebb méret miatt üresen maradnak az ingatlanok, mert a piacon a kereslet így is nagyobb marad a kínálatnál. Sokkal inkább átrendeződés várható, ennek egyik látványos eleme például, hogy a korábban csak a város széli nagy bevásárlóközpontokban megtalálható üzletek kicsinyített verziói megnyílnak a belvárosokban is, az utóbbi időben a sportboltok mutattak erre jó példát.

A trend a koronavírus-járvány előtt is ugyanez volt, most legfeljebb a változás üteme gyorsulhat fel. A háttérben egyértelműen a netes értékesítés növekedése áll, a kereskedők erre koncentrálnak, miközben a hagyományos boltjaikat méretben és számban is mérséklik.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy a járvány miatti korlátozások heteiben gyakorlatilag minden kereskedő (98 százalék) megpróbálta újratárgyalni a bérleti szerződéseit, a válság miatt enyhítést kért. Talán meglepő, de 84 százalék kapott is valamilyen segítséget: 71 százalék mondta azt, hogy a bér átmeneti csökkentését el tudta érni, 24 százaléknak még azt is sikerült letárgyalnia, hogy átmenetileg ne fizessen bérleti díjat*A két kategória között volt átfedés..

A CBRE Magyarország mellett Csehországban is elvégezte a felmérést, de ott egészen más eredmény született, mert a cseh kormány a magyarral ellentétben pénzügyi segítséget nyújtott a szektornak. A cseh modellben a bérbeadónak el kellett engednie a bérleti díj 30 százalékát, a maradék 70 százalékból pedig 50-et az állam átvállalt, vagyis a bérlőnek három hónapig csak 20 százalékot kellett kifizetnie. A megkérdezett cseh bérlők 39 százaléka mondta azt, hogy igénybe vette ezt a támogatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi ingatlanok piacát is fejre állítja a válságA kereskedelmi ingatlanok jelentősebb árcsökkenése várható a járványban leginkább érintett ágazatokban, például a hotelek, éttermek és kávézók esetében.

Vállalat boltméret CBRE felmérés ingatlan járvány kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2020. október 19. 09:30 Vállalat

A Wizz Air szembe ment a norvég jóléti állammal, de kénytelen meghátrálni

Rosszul indult a magyar gyökerű cég betörése a norvég piacra: a miniszterelnök bojkottálja őket, egy miniszter pedig személyeskedve bírálja Váradi Józsefet.

Hajdu Miklós
2020. október 15. 15:36 Vállalat

Pincéből indulva került be az 50 legértékesebb uniós cég közé a „lengyel Vatera”

A lengyel Vatera mögött álló céget hétfőn vezették tőzsdére, az első néhány nap kereskedése hatalmas siker volt.

Fabók Bálint
2020. október 15. 12:48 Vállalat

A Sparnak tulajdonrésze van a Tescóban, és ezt most a GVH is vizsgálni kezdte

Mindössze 10 ezer forint névértékű a részesedés, de így részt vehet a zártkörű közgyűléseken. Ez a helyzet már 12 éve fennáll, de a GVH csak nemrég kezdte vizsgálni.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Jandó Zoltán
2020. október 15. 06:57 Adat, Vállalat

Kormányközeli cégeknél landol a magyar reklámpénzek harmada

A Facebook és a Google a NER nyomába sem ér a reklámpiacon, amelynek olyan szegmense is van, ahol a Fidesz-közeli szereplők részesedése az 50 százalékot is meghaladja.