Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 27. 18:00 Vállalat

A magyar boltos azt szeretné, ha kevesebb és kisebb üzletben, de többet vásárolnánk

A magyar piacon aktív kiskereskedelmi cégek a járvány első hullámának lecsengése után egyértelműen arra törekednek, hogy növeljék az eladási kapacitásaikat – ez derül ki az egyebek mellett ingatlan-bérbeadással és létesítményüzemeltetéssel foglalkozó CBRE Magyarországon és Csehországban végzett friss kutatásából. A kérdőívre adott válaszokból az is kiolvasható, hogy nem csupán a forgalom növelése a cél, hanem a hatékonyság javítása is.

Az értékesítési kapacitás növelése*Ez jelentheti például azt, hogy nagyobb mennyiségű és/vagy többféle árut tud a boltban kínálni, amihez például új elrendezés, berendezés vagy logisztika kell. után a második legnagyobb arányban adott válasz ugyanis az, hogy a kereskedők kevesebb üzletet szeretnének fenntartani, és viszonylag magas azoknak az aránya is, akik mindezt kisebb négyzetméteren, jobb helyre költözve szeretnék elérni.

 

 

Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója azt mondta nekünk, nem kell tartani attól, hogy a kevesebb üzlet és a kisebb méret miatt üresen maradnak az ingatlanok, mert a piacon a kereslet így is nagyobb marad a kínálatnál. Sokkal inkább átrendeződés várható, ennek egyik látványos eleme például, hogy a korábban csak a város széli nagy bevásárlóközpontokban megtalálható üzletek kicsinyített verziói megnyílnak a belvárosokban is, az utóbbi időben a sportboltok mutattak erre jó példát.

A trend a koronavírus-járvány előtt is ugyanez volt, most legfeljebb a változás üteme gyorsulhat fel. A háttérben egyértelműen a netes értékesítés növekedése áll, a kereskedők erre koncentrálnak, miközben a hagyományos boltjaikat méretben és számban is mérséklik.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy a járvány miatti korlátozások heteiben gyakorlatilag minden kereskedő (98 százalék) megpróbálta újratárgyalni a bérleti szerződéseit, a válság miatt enyhítést kért. Talán meglepő, de 84 százalék kapott is valamilyen segítséget: 71 százalék mondta azt, hogy a bér átmeneti csökkentését el tudta érni, 24 százaléknak még azt is sikerült letárgyalnia, hogy átmenetileg ne fizessen bérleti díjat*A két kategória között volt átfedés..

A CBRE Magyarország mellett Csehországban is elvégezte a felmérést, de ott egészen más eredmény született, mert a cseh kormány a magyarral ellentétben pénzügyi segítséget nyújtott a szektornak. A cseh modellben a bérbeadónak el kellett engednie a bérleti díj 30 százalékát, a maradék 70 százalékból pedig 50-et az állam átvállalt, vagyis a bérlőnek három hónapig csak 20 százalékot kellett kifizetnie. A megkérdezett cseh bérlők 39 százaléka mondta azt, hogy igénybe vette ezt a támogatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi ingatlanok piacát is fejre állítja a válságA kereskedelmi ingatlanok jelentősebb árcsökkenése várható a járványban leginkább érintett ágazatokban, például a hotelek, éttermek és kávézók esetében.

Vállalat boltméret CBRE felmérés ingatlan járvány kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.