Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 27. 18:00 Vállalat

A magyar boltos azt szeretné, ha kevesebb és kisebb üzletben, de többet vásárolnánk

A magyar piacon aktív kiskereskedelmi cégek a járvány első hullámának lecsengése után egyértelműen arra törekednek, hogy növeljék az eladási kapacitásaikat – ez derül ki az egyebek mellett ingatlan-bérbeadással és létesítményüzemeltetéssel foglalkozó CBRE Magyarországon és Csehországban végzett friss kutatásából. A kérdőívre adott válaszokból az is kiolvasható, hogy nem csupán a forgalom növelése a cél, hanem a hatékonyság javítása is.

Az értékesítési kapacitás növelése*Ez jelentheti például azt, hogy nagyobb mennyiségű és/vagy többféle árut tud a boltban kínálni, amihez például új elrendezés, berendezés vagy logisztika kell. után a második legnagyobb arányban adott válasz ugyanis az, hogy a kereskedők kevesebb üzletet szeretnének fenntartani, és viszonylag magas azoknak az aránya is, akik mindezt kisebb négyzetméteren, jobb helyre költözve szeretnék elérni.

 

 

Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója azt mondta nekünk, nem kell tartani attól, hogy a kevesebb üzlet és a kisebb méret miatt üresen maradnak az ingatlanok, mert a piacon a kereslet így is nagyobb marad a kínálatnál. Sokkal inkább átrendeződés várható, ennek egyik látványos eleme például, hogy a korábban csak a város széli nagy bevásárlóközpontokban megtalálható üzletek kicsinyített verziói megnyílnak a belvárosokban is, az utóbbi időben a sportboltok mutattak erre jó példát.

A trend a koronavírus-járvány előtt is ugyanez volt, most legfeljebb a változás üteme gyorsulhat fel. A háttérben egyértelműen a netes értékesítés növekedése áll, a kereskedők erre koncentrálnak, miközben a hagyományos boltjaikat méretben és számban is mérséklik.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy a járvány miatti korlátozások heteiben gyakorlatilag minden kereskedő (98 százalék) megpróbálta újratárgyalni a bérleti szerződéseit, a válság miatt enyhítést kért. Talán meglepő, de 84 százalék kapott is valamilyen segítséget: 71 százalék mondta azt, hogy a bér átmeneti csökkentését el tudta érni, 24 százaléknak még azt is sikerült letárgyalnia, hogy átmenetileg ne fizessen bérleti díjat*A két kategória között volt átfedés..

A CBRE Magyarország mellett Csehországban is elvégezte a felmérést, de ott egészen más eredmény született, mert a cseh kormány a magyarral ellentétben pénzügyi segítséget nyújtott a szektornak. A cseh modellben a bérbeadónak el kellett engednie a bérleti díj 30 százalékát, a maradék 70 százalékból pedig 50-et az állam átvállalt, vagyis a bérlőnek három hónapig csak 20 százalékot kellett kifizetnie. A megkérdezett cseh bérlők 39 százaléka mondta azt, hogy igénybe vette ezt a támogatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi ingatlanok piacát is fejre állítja a válságA kereskedelmi ingatlanok jelentősebb árcsökkenése várható a járványban leginkább érintett ágazatokban, például a hotelek, éttermek és kávézók esetében.

Vállalat boltméret CBRE felmérés ingatlan járvány kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.