Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 25. 12:41 Világ

Fehérgalléros bűnözők tucatjai jutottak uniós útlevélhez a ciprusi letelepedési kötvénnyel

Sikkasztással megvádolt csalók, pénzmosásban résztvevők és kétséges hírű politikai szereplők tucatjai jutottak EU-s útlevélhez a ciprusi aranyvízumprogramon keresztül. Ez az Al-Dzsazíra által megszerzett több mint 1400 útlevél-igénylésből derült ki, amelyről vasárnap jelent meg az első cikk.

A ciprusi aranyvízumprogram hasonlóan működik a magyar letelepedési kötvényhez. Aki 2,15 millió euró (755 millió forint) értékben fektet be a ciprusi gazdaságba (leginkább ingatlanvásárlás révén), és nem büntetett előéletű, ciprusi útlevélhez juthat. Az uniós útlevéllel pedig értelemszerűen szabadon utazhat, dolgozhat, vállalkozhat a 27 tagállamban, és könnyedén megúszhatja az esetleges büntetőeljárásokat hazájában.

A 2013-ban induló program révén mintegy 7 milliárd euró (közel 2500 milliárd forint) bevételhez jutott Ciprus. Ennek számottevő hatása volt a gazdaságra, az aranyvízumból származó bevétel a pénzügyminiszer szerint 2016 és 2019 között a GDP-növekedés csaknem 10 százalékát tette ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFiktív kötvényekkel is üzleteltek a letelepedési programban, amely 162 milliárdot hozott a Fidesz-közeli offshore cégeknekElképesztő kupleráj van a bevándorlási hivatalban, ahol több mint 300 állampapírral nem tudnak elszámolni.

Az EU korábban felszólította Ciprust, hogy az átláthatatlansága miatt hagyjon fel a programmal. A ciprusi vezetés azonban azzal érvelt, hogy valamennyi jelentkező előéletét leellenőrizték. Az Al-Dzsazíra által megszerzett dokumentumok alapján viszont ez nem minden esetben történt meg.

A 2017 és 2019 közötti időszakból származó dokumentumok alapján a legtöbb igénylő Kínából, Oroszországból és Ukrajnából érkezett. A sikeres igénylők között volt a Burisma nevű ukrán gázipari cég tulajdonosa, Mikola Zlocsevszki, aki ellen már az igénylés idején nyomoztak a helyi hatóságok (Joe Biden amerikai elnökjelölt fia ennél a cégnél volt igazgatósági tag). Idén júniusban ukrán ügyészek azt állították, hogy Zlocsevszki hatmillió dollárt ajánlott nekik az ügy elsikálásáért.

Az orosz gázipari óriás, a Gazprom korábbi vezetője, Nyikolaj Gornovszkij szintén eljárás alatt állt hazájában, amikor sikerült EU-s útlevelet kapnia a ciprusi programon keresztül. Az útlevélnek köszönhetően így megúszhatják a felelősségrevonást, mivel Ciprus nem adja ki őket. Többen kaptak útlevelet olyanok is, akiket korábban elítéltek, vagy akár börtönben is voltak már eredeti hazájukban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA letelepedési kötvényprogrammal a kormány mindent megvalósított, ami ellen a Fidesz küzdöttBevándorlás, offshore cégek és korrupció: ezek ellen küzdött a Fidesz, a letelepedési kötvényprogramban ez mind benne van.

Mivel néhány ellentmondásos esetre már korábban fény derült, Ciprus tavaly novemberben bejelentette, hogy visszavonja néhány befektetőtől az aranyvízumot. A jelenség azonban jóval túlmutat Cipruson. Számos uniós országban működik hasonló program, ezekkel az elmúlt tíz évben nagyjából 100 ezren szereztek uniós állampolgárságot. A számos ellentmondásos eset miatt az EU korábban azt tervezte, hogy szigorítja az ilyen programokat.

Korábbi cikkünk szerint Magyarországon húszezer külföldi jutott tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez 2013 és 2017 között a letelepedési kötvényprogramon keresztül. A kötvényüzlettel a magyar adófizetők mintegy 17 milliárd forintot buktak, miközben a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt cégek a program négy éve alatt 162 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRogánék nem vétettek a letelepedési program szabályai ellen, mert nem voltak szabályokA letelepedési kötvényprogramba bevont offshore cégek engedélyeztetésére nem is voltak előírások, így a kormánypárti képviselők azt csináltak, amit akartak.

Ahogy a Direkt36 korábban megírta, magyar útlevélhez is jutottak zavaros hátterű emberek. Például egy férfi, aki a hatóságok gyanúja szerint egy olyan nemzetközi bűnszervezet tagja, amely fegyver-, kábítószer- és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozik. Hozzá hasonlóan magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ciprus letelepedési kötvény szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.