Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 29. 09:56 Élet, Világ

Egyre kevesebb lazac lát életében tengert vagy folyót

Egy norvég gyökerekkel rendelkező amerikai vállalat, az Atlantic Sapphire elkezdte toborozni a befektetőket, hogy Skandináviában és Kelet-Európában nagy lazacos akvakultúrákat, azaz szárazföldi haltelepeket hozzon létre. Ahogy a német Die Welt írja, a lazacok akvakultúrás tenyésztése vastagon nyereséges üzlet, az amerikaiak nettó 20 százalékos haszonnal számolhatnak a terveikben.

Mivel egy telepnek nem kell természetes vizekhez kapcsolódnia, a lazac akvakultúrák ma már szinte bárhol lehetnek, akár Magyarországon is. A befektetésnek ebből a szempontból már nincs szűk földrajzi keresztmetszete.

Bár a világ legnagyobb akvakultúrás vállalkozása az Atlantic, összességében a globális szárazföldi lazacpiac több mint felét norvég társaságok fedik le. A norvégok ugyanis szintén elkezdték kitelepíteni a tenyésztést a tengerből, gazdasági és környezetvédelmi megfontolásokból.

Egy norvég tengeri telepen a lazachús előállítási költsége egy kilóra vetítve 40 korona, azaz 1300 forint, és ennek csaknem a negyede a tengeri élősködők elleni védekezésre megy el. Egy nagyobb tengeri telepen egyszerre akár 200 ezer állatot is tarthatnak, és mivel ezek állandó fizikai közelségben vannak egymással, az élősködők sokkal könnyebben elszaporodnak köztük.

A védekezésnek az egyszerűbb mechanikai eszközök mellett a vegyszerezés is bevett módja, egy ideje pedig lézeres megoldásokat kezdtek használni. A zöldszervezetek a tengeri lazactelepeket folyamatosan kritizálják a környezeti szennyezés és az állatok szerintük túl sűrűn tartása miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább drágul a vaj és az olíva, mert a fél világ rákapottEgyre többen akarnak egészségesnek tartott zsiradékokhoz jutni olyan forrásokból, mint az avokádó, az olíva, a lazac és a vaj, a termelés nehezen tartja a lépést.

Egy természetes környezettől elszigetelt akvakultúrában a víztisztaság és az állatok betegségektől való védelme sokkal egyszerűbben és olcsóbban biztosítható. Az érem másik oldala viszont az, hogy ezzel végleg kiszakítják az állatot a természetes környezetéből, lényegében egy húsgyár alapanyagává fokozzák le. Ez a dilemma persze a háziállatoknál általános, csakhogy a lazac nem háziasított. Az állatvédők pedig nem tartják megfelelő iránynak, ha egy vadon élő ragadozó halat ilyen mértékben megfosztanak a természetes életkörülményeitől.

A szabadpiaci logika azonban mindenképpen amellett van, hogy az élelmiszernek szánt lazacok elhagyják a tengereket. A lazac világszerte az egyik legkelendőbb halfajta, és a kereslet egyre nagyobb iránta. Ennek kielégítése kizárólag tengeri telepekkel nagy környezeti terhelést jelentene.

Nem véletlen, hogy évente már 2,7 millió tonna akvakultúrából származó lazac kerül a boltokba, a norvégok pedig már azt is kiszámolták, hogy összesen 17 milliárd eurót kellene költeniük, ha minden tengeri telepet szárazföldire szeretnének cserélni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a boltokba a halmentes halízű rúd, de mi van benne?A Frosta megpróbál előremenekülni a vegetáriánus halrudacskák bevezetésével, furcsa módon részben azért, mert egy környezettudatos lépés miatt romlottak a pénzügyi mutatói.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ akvakultúra élelmiszerbolt hal haltenyésztés lazac tenger Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.