Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. március 9. 12:46 Világ

Putyin és a szaúdi koronaherceg pont akkor rántottak egymásra kést, amikor amúgy is bajban vannak

Az 1991-es öbölháború óta nem zuhant olyan nagy mértékben a kőolaj ára egyetlen nap alatt, mint most hétfőre virradóra. Az energiahordozó ára több mint 30 százalékkal esett, miután az egész világra kiterjedő járványhelyzet keresletcsökkentő hatását a kőolajtermelők kétségbeesett intézkedésekkel súlyosbították tovább. Az amerikai WTI típusú kőolaj hordónként 27, a globálisan irányadó Brent 33 dollárra zuhant, utoljára 2016 elején voltak ilyen alacsony szinten.

 

Az áresést közvetlenül az OPEC és Oroszország tárgyalásának látványos kudarca előzte meg. A szaúdiak azt javasolták, hogy jelentős termeléscsökkentéssel válaszoljanak arra, hogy a koronavírus miatt várhatóan jelentősen visszaesik a kőolaj iránti kereslet. Ebbe azonban az oroszok nem mentek bele, mondván, még nem lehet tudni, mi lesz a hatás a gyakorlatban, és a termelés visszafogásával egyébként is csak a történet harmadik nagy szereplőjének, az amerikai palaolaj-termelőknek kedveznének.

Az oroszok, ahogyan azt Vlagyimir Putyin elnök többször is kifejtette, már hosszú ideje elégedetlenek a 2016-os OPEC+ megállapodással. Az árakat ugyan sikerült stabilizálni négy évvel ezelőtt, az oroszok meglátása szerint azonban bármilyen mértékben is fogták vissza a termelést azóta, ezzel csak az amerikai palaolaj-termelőket engedték be a piacra. (Nem teszi könnyűvé a szaúdi-orosz viszonyt az sem, hogy az oroszok a térségben a szaúdiak regionális ellenlábasát, Iránt támogatják, és hogy az USA-ban továbbra is érvényben vannak a még az Obama-kormányzat alatt hozott oroszellenes szankciók.)

Önmagában az oroszok kihátrálása is megingatta a kőolaj árát,

a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán viszont úgy döntött, hogy akkor boruljon az asztal.

A szaúdiak a hétvégén jelezték, hogy ha az oroszok nem mennek bele a termeléscsökkentésbe, akkor vége a megállapodásnak, és a szaúdiak sem fogják tartani magukat az eddigiekhez. Ennek azért van nagyobb súlya, mert a szaúdiak termelnek a legalacsonyabb költségen és elég nagy mennyiségben, tehát ha elég alacsonyra viszik le az árat, azzal mindenki mást kiszoríthatnak a piacról. (Persze csak relatív értelemben, mert a szaúdi kitermelés csúcsa napi 12 millió hordó körül van, míg a világ olajfelhasználása a 100 millió hordót közelíti.) Azaz totális árháború indulhat, ami végső soron minden termelőnek fájni fog, különösen a magas áron termelőknek (például Venezuela), de lehet, hogy a végén némi túlzással csak a közel-keleti termelők maradnak a piacon.

A helyzet mégsem ilyen egyszerű, 2016 óta ugyanis az oroszok súlyos áldozatok árán kiegyensúlyozták a költségvetésüket és a gazdaságukat, a szaúdiak viszont – jelentős részben bin Szalmán herceg intézkedései miatt – pont az ellenkező irányba léptek. Jelenleg az IMF szerint a szaúdi költségvetés csak 80 dolláros olajár mellett nullszaldós. Az oroszok viszont már 40 dolláros olajárral is megvannak. Viszont a termelésben már más helyzet, a szaúdiak 10 dolláros áron termelik az olajat, míg az oroszok jóval drágábban, 50 dollár körül.

Most mindenesetre ilyen alacsony árak mellett hamar el fog dőlni, hogy ki bírja tovább. Szaúd-Arábia, Oroszország és a többi nagy kőolajtermelő egyaránt bajban van a koronavírus-járvány miatt, de a kartell szétesése még nagyobbat üthet rajtuk.

A kőolaj piaca a természetétől fogva nem túl stabil, mivel – mint Pletser Tamás, az Erste elemzője tavalyi podcastunkban elmagyarázta – mind a kínálat, mind a kereslet erősen rugalmatlan. Ezért mindkét tényezőben apró változások is hatalmas változást okozhatnak az árakban. Az OPEC, tehát a kőolajtermelő országok kartellje éppen azért jött létre, hogy valamennyire szinten tudják tartani az árakat azzal, hogy a termelést összhangban tartják a fogyasztással (és persze annyira azért szűken tartják a termelést, hogy a kőolajtermelők busás járadékhoz jussanak).

Amikor azonban szétesik az árkartell (legalábbis annak tágabb, Oroszországot is magában foglaló köre, az OPEC+), és gondok vannak a kereslettel, akkor nincs semmi, ami megállítaná az árak zuhanását. Ennek komoly hatásai lehetnek a világgazdaságra, amit éppen jól megütött a koronavírus-járvány. A fejlett országokban elvileg jót tehet a keresletnek, hogy több elkölthető jövedelme marad a fogyasztóknak a kisebb üzemanyagszámlának köszönhetően. Ugyanakkor ha az olajszektor problémái súlyosbodnak, az akár jelentős pénzügyi problémákhoz is vezethet, például ha elkezdenek csődbe menni az amerikai palaolaj-termelő vállalkozások, képtelenné válva a hitelek törlesztésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost állnak bosszút az oroszok a Szovjetunió bedöntéséért?A szaúdiak 1985-ben bedöntötték az olajárat, ami egy szög volt a Szovjetunió koporsójába. Most magasabb árat szeretnének, de az oroszok húzodóznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj-kitermelés OPEC Oroszország Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.