Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 12:25 Világ

Kesztyűt dob Vlagyimir Putyin arcába Prága

Nem mindennapi lépésre szánta el magát a cseh főváros vezetése: egy meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezik el azt a teret, ahol az orosz nagykövetség található.

A Prága északnyugati részén, Bubenec kerületben lévő tér jelenleg Pod Kastany névre hallgat, de a városi tanács tegnap megszavazta, hogy a miniszterelnök-helyettesből ellenzéki politikussá vált, 2015 februárjában a Kreml közelében, egy hídon agyonlőtt Nyemcov nevét viselje a jövőben.

Ezt aligha veszi jó néven Oroszország, mert hivatalosan ugyan az orosz kormányzatnak semmi köze nem volt a gyilkossághoz, de Nyemcov pár héttel a halála előtt arról beszélt, fél attól, hogy Vlagyimir Putyin elnök megöleti. A gyilkosság miatt 2017-ben öt csecsen férfit ítéltek el, de nem derült ki, hogy ki fizetett nekik 15 millió rubelt.

A tér hivatalos átnevezése csütörtökön lesz, Nyemcov halálának ötödik évfordulóján. A városvezetés a 2006-ban meggyilkolt kormánykritikus orosz újságírónőről, Anna Politkovszkajáról is szeretne közterületet elnevezni a jövőben – írja a Bloomberg.

Nem ez az első eset, amikor a prágai városvezetés szembemegy az orosz- és Kína-barát cseh külpolitikával. (Különösen az államfőre, Milos Zemanra jellemző ez az orientáció.) Januárban Peking helyett a tajvani fővárossal, Tajpejjel írtak alá testvérvárosi szerződést, és a jelenlegi polgármester, Zdenek Hrib ismét kitűzette a városházára a tibeti zászlót, amelyet elődje vetetett le. Mindegyik – de különösen az utóbbi – lépés szembemegy a Kínai Népköztársaság „Egy Kína” politikájával.

Az orosz nagykövetségnek otthont adó közterület átnevezése egyébként egy kisebbfajta nemzetközi mozgalom, sor került már erre az amerikai és a litván fővárosban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar trükkel építhet a Roszatom Csehországban atomerőművetOlyan ügyesen játszotta ki Magyarország az EU-s szabályokat, hogy már a csehek is azzal fenyegetőznek, hogy példát vesznek rólunk. Oroszország örülhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ borisz nyemcov Csehország Oroszország Prága Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.