Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 6. 17:47 Élet, Világ

Sokat elmond a világról, hogy mennyire máshogy viszonyulnak egy popcornos zacskóhoz Európában és az USA-ban

Négy európai uniós ország, Hollandia, Dánia, Luxemburg és Svédország december közepén javaslatot tett arra, hogy az unióban szorítsák vissza egy olyan vegyületcsoportnak a használatát, amelynek majdnem 5 ezer tagja van, és komoly üzleti érdek fűződik a gyártásukhoz. A kezdeményezést már a németek és az unión kívülről a norvégok is támogatják, illetve az Európai Vegyianyag-ügynökség is együttműködik vele.

A PFAS gyűjtőnév alatt futó anyagoknak (perfluoroalkil- és polifluoroalkil-vegyületeknek) nagyon sok jó tulajdonságuk van, például lepereg róluk a víz, nem fog rajtuk az olaj és a zsír, jól bírják a hőmérséklet-ingadozást. Ezért rengeteg ipari alkalmazásuk van. Bele szokták keverni a festékekbe és ipari bevonatokba, de az élelmiszeripar is nagy fogyasztója, sokszor a zsírpapírhoz hasonló csomagolásokban is van valamilyen PFAS vegyület. A pattogatott kukorica is gyakran van ilyen anyagban, de például a gyorskiszolgáló éttermek számára is kiváló anyag a hamburger és hasonlók becsomagolására (nem lesz zsíros a papír, és nem engedi kihűlni az ételt).

Ennek az ellenállóképességnek azonban van egy óriási hátránya: a PFAS anyagok normál körülmények között szinte képtelenek lebomlani, és ha a környezetbe kerülnek, akkor erősen szennyeznek. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a PFAS vegyületek az emberi szervezetbe jutva majdhogynem méregként működnek. A laborkísérletek szerint felgyülemlenek a májban, bomlás közben rákot okozhatnak, hormonproblémákhoz vezethetnek, károsítják az emésztőrendszert, az immunrendszert, és a terhes nőknél gátolják a magzat növekedését.

A PFAS anyagokat az 1940-es évek óta gyártják, azaz több mint 70 éve használjuk őket, és bár bizonyos vegyületeket a káros hatások miatt már kivontak a forgalomból, a csoportnak időközben majdnem 5 ezer tagja lett. Ezekből 5-600-at széles körben használnak anélkül, hogy pontosan meghatározták volna, mennyire veszélyesek.

A PFAS molekulák amellett, hogy nagyon erős kötések tartják őket egyben, oldódnak vízben és nagyon mobilisak, így könnyen bekerülnek a talajba, a talajvízbe és az ivóvízbe is. Szűrésük nehéz, időigényes és nagyon sokba kerül, az uniós négyek javaslatának szövege szerint évente 10-20 milliárd eurót kellene költeni a kiiktatásukra.

A használat visszaszorítása mellett egyébként azért kardoskodnak leginkább a hollandok, mert náluk van a legmagasabb PFAS koncentráció a vizekben, és évek óta küzdenek a probléma megoldásával. Különösen Dordrecht városának környéke szennyezett, ott egy fluortartalmú vegyületeket gyártó üzem működik.

Az uniós javaslat szerint a PFAS anyagokat egységesen kellene szabályozni, és a használatukat legkésőbb 2025-ig abba kellene hagyni, 2030-tól pedig teljes tiltást kellene bevezetni. Kivéve a „létfontosságú eseteket”, amelyeket alaposan indokolni kellene (a PFAS anyagok között vannak többek között kiváló tűzoltó szerek is). Emellett azt is sürgetik, hogy a vizekben lévő 20 legfontosabb PFAS anyag koncentrációjának felső határt szabjanak, ezer milliárd részecske közül legfeljebb 100 lehetne ilyen.

Miközben az unióban megjelent a javaslat, az Egyesült Államokban éppen hogy megakadt a PFAS elleni küzdelem.

A kongresszus demokrata többségű alsóháza január 10-én elfogadott egy törvényjavaslatot a PFAS vegyületek gyártási engedélyeinek csökkentésére és egy szigorúbb víztisztasági szabvány bevezetésére, de a republikánus szenátus szakbizottsága azonnal jelezte, hogy a szövegnek náluk „nincsenek jó kilátásai”. A Trump-kormányzat azt mondja, hogy a szigorítás jelentős jogi kockázatokat rejt, problémás és indokolatlan az ütemterve, és indokolatlan költségeket ró a szövetségi, állami és helyi hivatalokra.

A PFAS anyagok gyártásának egyébként három nagy szereplője van, a DuPont, a 3M és a W.L.Gore Associates, mindhárom amerikai gyökerű globális multicég.

Mivel a PFAS anyagok évezredekig képesek túlélni a vízben és a levegőben, az emberi szervezetbe jutva is könnyen ott maradnak az ember élete végéig. A felmérések szerint gyakorlatilag nincs olyan amerikai, akinek a véréből ne lenne kimutatható valamilyen PFAS vegyület (persze nem feltétlenül veszélyes mennyiségben).

A Business Insider számolt be arról, hogy a New York-i Clarkson Egyetem kutatói olyan berendezésen dolgoznak, amely képes a vízben lévő PFAS molekulákat darabokra vágni, érdekes módon egyébként éppen azokat a szén-fluor kötéseket bontva, amelyeknek következtében ultrastabilnak számítanak ezek a vegyületek.

A kutatásokat az amerikai légierő is támogatja, azaz bőven van benne állami pénz is. A légierő azért érintett, mert rengeteg PFAS tartalmú tűzoltó anyagot használ, amellyel szennyezi a környezetet, és a talaj, illetve a vizek tisztítására több mint 2 milliárd dollárt kell költenie évente. Ezt szeretnék érdemben csökkenteni.

A probléma megközelítése és kezelése így most Európában és az Egyesült Államokban egészen más irányú.

Míg az unió a használat visszafogása mellett dönthet, az amerikaiak inkább szennyeznének tovább, és új technológiát fejlesztenének a szűrésre, hogy megmaradhasson a számukra fontos iparág.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ csomagolás élelmiszer Európai Unió környezetvédelem pfas tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.