Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 6. 17:47 Élet, Világ

Sokat elmond a világról, hogy mennyire máshogy viszonyulnak egy popcornos zacskóhoz Európában és az USA-ban

Négy európai uniós ország, Hollandia, Dánia, Luxemburg és Svédország december közepén javaslatot tett arra, hogy az unióban szorítsák vissza egy olyan vegyületcsoportnak a használatát, amelynek majdnem 5 ezer tagja van, és komoly üzleti érdek fűződik a gyártásukhoz. A kezdeményezést már a németek és az unión kívülről a norvégok is támogatják, illetve az Európai Vegyianyag-ügynökség is együttműködik vele.

A PFAS gyűjtőnév alatt futó anyagoknak (perfluoroalkil- és polifluoroalkil-vegyületeknek) nagyon sok jó tulajdonságuk van, például lepereg róluk a víz, nem fog rajtuk az olaj és a zsír, jól bírják a hőmérséklet-ingadozást. Ezért rengeteg ipari alkalmazásuk van. Bele szokták keverni a festékekbe és ipari bevonatokba, de az élelmiszeripar is nagy fogyasztója, sokszor a zsírpapírhoz hasonló csomagolásokban is van valamilyen PFAS vegyület. A pattogatott kukorica is gyakran van ilyen anyagban, de például a gyorskiszolgáló éttermek számára is kiváló anyag a hamburger és hasonlók becsomagolására (nem lesz zsíros a papír, és nem engedi kihűlni az ételt).

Ennek az ellenállóképességnek azonban van egy óriási hátránya: a PFAS anyagok normál körülmények között szinte képtelenek lebomlani, és ha a környezetbe kerülnek, akkor erősen szennyeznek. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a PFAS vegyületek az emberi szervezetbe jutva majdhogynem méregként működnek. A laborkísérletek szerint felgyülemlenek a májban, bomlás közben rákot okozhatnak, hormonproblémákhoz vezethetnek, károsítják az emésztőrendszert, az immunrendszert, és a terhes nőknél gátolják a magzat növekedését.

A PFAS anyagokat az 1940-es évek óta gyártják, azaz több mint 70 éve használjuk őket, és bár bizonyos vegyületeket a káros hatások miatt már kivontak a forgalomból, a csoportnak időközben majdnem 5 ezer tagja lett. Ezekből 5-600-at széles körben használnak anélkül, hogy pontosan meghatározták volna, mennyire veszélyesek.

A PFAS molekulák amellett, hogy nagyon erős kötések tartják őket egyben, oldódnak vízben és nagyon mobilisak, így könnyen bekerülnek a talajba, a talajvízbe és az ivóvízbe is. Szűrésük nehéz, időigényes és nagyon sokba kerül, az uniós négyek javaslatának szövege szerint évente 10-20 milliárd eurót kellene költeni a kiiktatásukra.

A használat visszaszorítása mellett egyébként azért kardoskodnak leginkább a hollandok, mert náluk van a legmagasabb PFAS koncentráció a vizekben, és évek óta küzdenek a probléma megoldásával. Különösen Dordrecht városának környéke szennyezett, ott egy fluortartalmú vegyületeket gyártó üzem működik.

Az uniós javaslat szerint a PFAS anyagokat egységesen kellene szabályozni, és a használatukat legkésőbb 2025-ig abba kellene hagyni, 2030-tól pedig teljes tiltást kellene bevezetni. Kivéve a „létfontosságú eseteket”, amelyeket alaposan indokolni kellene (a PFAS anyagok között vannak többek között kiváló tűzoltó szerek is). Emellett azt is sürgetik, hogy a vizekben lévő 20 legfontosabb PFAS anyag koncentrációjának felső határt szabjanak, ezer milliárd részecske közül legfeljebb 100 lehetne ilyen.

Miközben az unióban megjelent a javaslat, az Egyesült Államokban éppen hogy megakadt a PFAS elleni küzdelem.

A kongresszus demokrata többségű alsóháza január 10-én elfogadott egy törvényjavaslatot a PFAS vegyületek gyártási engedélyeinek csökkentésére és egy szigorúbb víztisztasági szabvány bevezetésére, de a republikánus szenátus szakbizottsága azonnal jelezte, hogy a szövegnek náluk „nincsenek jó kilátásai”. A Trump-kormányzat azt mondja, hogy a szigorítás jelentős jogi kockázatokat rejt, problémás és indokolatlan az ütemterve, és indokolatlan költségeket ró a szövetségi, állami és helyi hivatalokra.

A PFAS anyagok gyártásának egyébként három nagy szereplője van, a DuPont, a 3M és a W.L.Gore Associates, mindhárom amerikai gyökerű globális multicég.

Mivel a PFAS anyagok évezredekig képesek túlélni a vízben és a levegőben, az emberi szervezetbe jutva is könnyen ott maradnak az ember élete végéig. A felmérések szerint gyakorlatilag nincs olyan amerikai, akinek a véréből ne lenne kimutatható valamilyen PFAS vegyület (persze nem feltétlenül veszélyes mennyiségben).

A Business Insider számolt be arról, hogy a New York-i Clarkson Egyetem kutatói olyan berendezésen dolgoznak, amely képes a vízben lévő PFAS molekulákat darabokra vágni, érdekes módon egyébként éppen azokat a szén-fluor kötéseket bontva, amelyeknek következtében ultrastabilnak számítanak ezek a vegyületek.

A kutatásokat az amerikai légierő is támogatja, azaz bőven van benne állami pénz is. A légierő azért érintett, mert rengeteg PFAS tartalmú tűzoltó anyagot használ, amellyel szennyezi a környezetet, és a talaj, illetve a vizek tisztítására több mint 2 milliárd dollárt kell költenie évente. Ezt szeretnék érdemben csökkenteni.

A probléma megközelítése és kezelése így most Európában és az Egyesült Államokban egészen más irányú.

Míg az unió a használat visszafogása mellett dönthet, az amerikaiak inkább szennyeznének tovább, és új technológiát fejlesztenének a szűrésre, hogy megmaradhasson a számukra fontos iparág.

Élet Világ csomagolás élelmiszer Európai Unió környezetvédelem pfas tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 06:30 Élet

A magyar parasport legnagyobb sikere, amiért pár ezer forint járt, és szinte senkit nem érdekelt

Az ország vezető napilapjai alig néhány sorban tudósítottak a magyar parasport máig legnagyobb sikeréről, az érmesek pedig pár havi átlagbérnek megfelelő jutalmat kaptak.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 10. 06:02 Élet

A magyar családok karbonlábnyomát a munkába járás és a nyaralás nagyon megdobja

Egyértelműen kiderült, hogy az utazás milyen nagy arányt képvisel a magyar családok karbon-lábnyomában, és ezt elég nehéz lesz visszafogni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. szeptember 15. 17:04 Adat

Húsz éve nem volt akkora drágulás az építőiparban, mint most

A KSH adatai alapján is nagyon látványos az áremelkedés az építőiparban. Júliusban már 20 éves csúcson volt az ágazati infláció, de ha minden jól megy, sokkal magasabb nem lesz.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 06:54 Közélet

Újabb figyelmeztetést adott az unió, hogy Magyarország a fal felé száguld

Az Európai Bizottság elnöke üzent nekünk, a pénzeket minden lehetséges eszközzel megpróbálják a jogállamisághoz kötni.

Papp József
2021. szeptember 14. 16:52 Közélet

Meddig lehet visszaélni a hatalommal egy uniós országban?

A mohóság mindig rossz tanácsadó. Orbán esetében is annak bizonyult, és ez akár a vesztét is okozhatja - írja véleménycikkünk szerzője.