Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 29. 15:08 Világ

Bajba kerülnek a gyenge légitársaságok a kínai vírus miatt

Kínának hatalmas szerepe volt a légi közlekedés fellendülésében az elmúlt évtizedben, azonban a Reuters cikke szerint a koronavírus megjelenése évek óta nem látott lassulást okozhat az iparágon belül.

Eddig a United Airlines, az Air Canada, a Cathay Pacific Airways és a Finnair mondta le kínai járatait a járvány miatt. De lemondások nélkül is csökkenő forgalommal kell számolniuk a légitársaságoknak, hiszen amúgy sem túl népszerű célpont most a kelet-ázsiai ország. Az Egyesült Államok egyelőre nem függesztette fel a Kínába tartó járatokat, de a kormányzat fontolgatta ezt a lépést. Cikkünk írásakor a New York Times összefoglalója alapján:

  • Kínában 132 ember halt meg eddig a Vuhanból származó vírus okozta megbetegedésben, tehát keddhez képest 26-tal nőtt a halálos áldozatok száma.
  • A fertőzöttek száma Kínában keddről szerdára 4515-ről 5974-re nőtt, tehát csaknem 25 százalékkal emelkedett.
  • Thaiföldön 14, Hongkongban 8, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Tajvanban és Makaóban 5, Szingapúrban 4, Japánban 7, Franciaországban 4, Kanadában 3, Vietnamban 2, Nepálban, Kambodzsában, Németországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig egy fertőzöttről tudni.
  • Tajvanban, Németország, Vietnamban és Japánban olyanok fertőződtek meg, akik nem jártak mostanában Kínában. Kínán kívül egyelőre nincs halálos áldozata a járványnak.

Úgy tűnik tehát, hogy a 2003 áprilisában csúcsra érő, az utasforgalmat 45 százalékkal visszavető SARS-vírus*A 2001-02-es SARS koronavírus-járvány 8100 embert fertőzött meg, 774-en meghaltak, ami nagyon magas arány, a gazdasági hatások azonban leginkább csak Kínában és Hongkongban mérhetőek, a GDP 1,1, illetve 2,6 százalékos kiesésével. óta ez lehet a legnagyobb jelentőségű világjárvány a légi közlekedési iparág szempontjából.

De hogy érintheti üzletileg az iparágat egy hasonló volumenű válság? A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) felmérése alapján az iparág nyereséges volt az elmúlt 10 évben, pénzügyileg emiatt jobb helyzetben van, mint 2003-ban. Viszont Kína jelentősége is jóval nagyobb most, mint akkor volt, amit az egész piac megérez. Kína a világ második legnagyobb utazási célországa, és a második legnagyobb belföldi légi közlekedési piac. Az IATA adatai alapján egy évtized alatt nagyjából 450 millióval nőtt a Kínába, Kínán belül és az országból más országokba repülő utasok száma.

Emellett az elmúlt időszakban számos tényező nehezítette a légitársaságok helyzetét. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a lassuló gazdasági növekedés, a Boeing 737 MAX-ok balesetei okozta bizalmatlanság is hozzájárult a profitráták szűküléséhez. A repülőgépgyártási piacon pedig a Boeing és az Airbus megrendelései messze kerültek a 2013-ban és 2014-ben tapasztalt csúcstól, miközben megrendelésállományuk 25 százalékát teszik ki kínai légitársaságok megbízásai.

A légitársaságok közül leginkább a kínaiak érezhetik meg a járvány hatásait. Mikey Boyd, az amerikai Boyd Group International vezetője a Reutersnek azt mondta, eredetileg 8,1 százalékos forgalomnövekedést becsült Kínában 2020-ra, de most már csak ennek a felére számít. A kínai légitársaságok közül sok ráadásul már a vírus kitörése előtt is veszteségesen működött.

Az európai és amerikai légitársaságok kínai piaci kitettsége alacsonyabb: a Cowen független befektetési bank elemzése szerint a United Airlines, a Delta Airlines és az American Airlines árbevételének nagyjából 2-6 százaléka származik kínai utakból, ugyanakkor természetesen komoly kockázatot jelent a vírus terjedése, ami így más piacokon is komoly visszaesést okozhat.

Az IATA elemzése alapján

hosszabb időtávot nézve a tapasztalat az, hogy a légi közlekedés forgalma a járványok lezajlását követően visszaáll a korábbi szintre.

A SARS esetében ez kilenc hónapot vett igénybe.

„Vissza kellett vágnunk a nemzetközi kapacitásainkat, de gyorsan visszaállt az eredeti állapot” – mondta a Quantas vezérigazgatója a SARS tapasztalatait összegezve. Alan Joyce szerint a MERS, a Zika, a vulkánkitörések és más különleges események miatt már sok tapasztalatuk van abban, hogy hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni.

„A pénzügyi szempontból erős és jól menedzselt repterek és légitársaságok túl tudják élni a légi forgalom drasztikus visszaesését. A gyenge és rosszul működő társaságok fognak szenvedni”

– mondta Shukor Yosof, a malajziai központú Endau Analytics vezetője a Reutersnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus miatti piaci pánik valószínűleg indokolatlanBármennyire is borzasztó, hogy emberek halnak bele a fertőzésbe, és világszerte terjed a vírus, eddig minden adat arra utal, hogy a világgazdaságra csak mérsékelt hatással lehetnek az események.

Világ Kína koronavírus légiközlekedés légitársaság vírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.