Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 28. 11:53 Világ

A koronavírus miatti piaci pánik valószínűleg indokolatlan

Cikkünk írásakor közel 3 ezer a Vuhan-vírussal fertőzött emberek száma, és több mint 100-an haltak már bele a járványba. Az emberi veszteségek az egyén szintjén óriásiak, és a számok valószínűleg emelkedni fognak.

Ha azonban azt próbáljuk megjósolni, hogy a járvány milyen hatással lesz a világgazdasági folyamatokra, akkor minden jelenleg elérhető adat arra utal, hogy ez nem lesz jelentős – írja a The Conversationben megjelent elemzésében Mark Humphery-Jenner, a sydneyi University of New South Wales pénzügyi professzora.

Mindez hosszabb távon annak ellenére is így lehet, hogy a piacok most pánikban vannak, az államkötvények hozama több hónapos mélypontra esett, a tőzsdék zuhannak. Kínában 35 millió ember mozgása korlátozott vagy lehetetlen, repülőre szállni csak nehezen lehet, több turisztikai célpont megközelíthetetlen, az utazási irodák veszteségei máris jelentősek. A kínai gazdaság megsínyli a Vuhan-járványt, ám valószínű, hogy ha távolabbról tekintünk majd vissza a mostani időszakra, a visszaesés nem lesz kiugró.

Az ausztrál szakember szerint nagyon látványos, hogy a világ mennyire fejlődik a világméretű járványok kezelésében, annak ellenére, hogy a globalizáció megkönnyíti a fertőzések terjedését.

A spanyolnátha, amely az influenza A vírus világméretű járványa volt 1918-19-ben, 500 millió embert tett beteggé, és 50 millió áldozatot követelt. Amerikai számolások szerint, ha 2006-ban lett volna egy ekkora globális járvány, akkor az amerikai bruttó össztermék 4,25 százalékkal lett volna kisebb. Egy világbanki elemzés is hasonló eredményt hozott, e szerint egy hipotetikus, világszerte 71 millió ember halálát okozó járvány a világ össztermékének 5 százalékos csökkenésével járna.

Az 1956-58-as madárinfluenza-járvány 1,1 millió ember halálát okozta, de az 1968-as járvány is hasonlóan súlyos volt. Egy ehhez hasonló méretű pandémia az egybehangzó számítások szerint 1 és 2 százalék közötti globális GDP-visszaesést okozna.

A 2001-02-es SARS koronavírus-járvány 8100 embert fertőzött meg, 774-en meghaltak, ami nagyon magas arány, a gazdasági hatások azonban leginkább csak Kínában és Hongkongban mérhetőek, a GDP 1,1, illetve 2,6 százalékos kiesésével (ahhoz képest, mintha nem lett volna járvány).

A Vuhan-vírus azonban még ennél is mérsékeltebb hatású lehet a jelenlegi ismereteink szerint.

  • Egyrészt a Vuhan-vírus egyelőre nem tűnik annyira súlyos fertőzésnek, mint a SARS. A halálozási arány eddig 3 százalék alatt van, ráadásul Kína ezúttal sokkal keményebben próbálja izolálni a járványt, mint korábban.
  • Másodsorban a Vuhan-vírus eddig alig jutott ki Kínából és Hongkongból, az a pár eset, amelyet világszerte észleltek, gazdaságilag egyelőre nem is értelmezhető (miközben az egyén szintjén természetesen súlyos problémát okoz).
  • A gyors és komoly kínai fellépés hatékony a terjedés ellen, és rövid távon földrajzi és piaci értelemben is leszűkíti a gazdasági hatásokat. A turisztika, a közlekedés és Vuhan város gazdasága komoly visszaesésnek néz elébe, de az ország többi része és ágazatai kevésbé érintettek.
  • A SARS pusztítása után a gazdaság elég gyorsan korrigált, egyes becslések szerint egyébként még a spanyolnátha-világjárvány is csak rövid távú visszaesést okozott.

Ezt a jelenlegi összképet csak a fertőzések számának és a halálozási aránynak a megugrása változtathatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚszószemüveg az utcán és térddel megnyomott liftgomb, ilyen az élet a járvány gócpontjábanA koronavírus miatt ötmillió ember elhagyta Vuhant, aki pedig ott maradt, leginkább bezárkózik, és csak sürgős esetben megy utcára.

Világ gdp járvány világgazdaság vírus Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. október 27. 12:04 Világ

Ismét drágul az egyik legfontosabb építőanyag Amerikában

Újra drágul a fa az európai készletek egy részét korábban elszívó Egyesült Államokban, ami a hazai felhasználók számára is figyelmeztető jel.

Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

Az egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Fontos

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

Avatar
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

A kimutatott koronavírus-fertőzés még fél év után is hatással van a focisták teljesítményére.