Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 28. 11:53 Világ

A koronavírus miatti piaci pánik valószínűleg indokolatlan

Cikkünk írásakor közel 3 ezer a Vuhan-vírussal fertőzött emberek száma, és több mint 100-an haltak már bele a járványba. Az emberi veszteségek az egyén szintjén óriásiak, és a számok valószínűleg emelkedni fognak.

Ha azonban azt próbáljuk megjósolni, hogy a járvány milyen hatással lesz a világgazdasági folyamatokra, akkor minden jelenleg elérhető adat arra utal, hogy ez nem lesz jelentős – írja a The Conversationben megjelent elemzésében Mark Humphery-Jenner, a sydneyi University of New South Wales pénzügyi professzora.

Mindez hosszabb távon annak ellenére is így lehet, hogy a piacok most pánikban vannak, az államkötvények hozama több hónapos mélypontra esett, a tőzsdék zuhannak. Kínában 35 millió ember mozgása korlátozott vagy lehetetlen, repülőre szállni csak nehezen lehet, több turisztikai célpont megközelíthetetlen, az utazási irodák veszteségei máris jelentősek. A kínai gazdaság megsínyli a Vuhan-járványt, ám valószínű, hogy ha távolabbról tekintünk majd vissza a mostani időszakra, a visszaesés nem lesz kiugró.

Az ausztrál szakember szerint nagyon látványos, hogy a világ mennyire fejlődik a világméretű járványok kezelésében, annak ellenére, hogy a globalizáció megkönnyíti a fertőzések terjedését.

A spanyolnátha, amely az influenza A vírus világméretű járványa volt 1918-19-ben, 500 millió embert tett beteggé, és 50 millió áldozatot követelt. Amerikai számolások szerint, ha 2006-ban lett volna egy ekkora globális járvány, akkor az amerikai bruttó össztermék 4,25 százalékkal lett volna kisebb. Egy világbanki elemzés is hasonló eredményt hozott, e szerint egy hipotetikus, világszerte 71 millió ember halálát okozó járvány a világ össztermékének 5 százalékos csökkenésével járna.

Az 1956-58-as madárinfluenza-járvány 1,1 millió ember halálát okozta, de az 1968-as járvány is hasonlóan súlyos volt. Egy ehhez hasonló méretű pandémia az egybehangzó számítások szerint 1 és 2 százalék közötti globális GDP-visszaesést okozna.

A 2001-02-es SARS koronavírus-járvány 8100 embert fertőzött meg, 774-en meghaltak, ami nagyon magas arány, a gazdasági hatások azonban leginkább csak Kínában és Hongkongban mérhetőek, a GDP 1,1, illetve 2,6 százalékos kiesésével (ahhoz képest, mintha nem lett volna járvány).

A Vuhan-vírus azonban még ennél is mérsékeltebb hatású lehet a jelenlegi ismereteink szerint.

  • Egyrészt a Vuhan-vírus egyelőre nem tűnik annyira súlyos fertőzésnek, mint a SARS. A halálozási arány eddig 3 százalék alatt van, ráadásul Kína ezúttal sokkal keményebben próbálja izolálni a járványt, mint korábban.
  • Másodsorban a Vuhan-vírus eddig alig jutott ki Kínából és Hongkongból, az a pár eset, amelyet világszerte észleltek, gazdaságilag egyelőre nem is értelmezhető (miközben az egyén szintjén természetesen súlyos problémát okoz).
  • A gyors és komoly kínai fellépés hatékony a terjedés ellen, és rövid távon földrajzi és piaci értelemben is leszűkíti a gazdasági hatásokat. A turisztika, a közlekedés és Vuhan város gazdasága komoly visszaesésnek néz elébe, de az ország többi része és ágazatai kevésbé érintettek.
  • A SARS pusztítása után a gazdaság elég gyorsan korrigált, egyes becslések szerint egyébként még a spanyolnátha-világjárvány is csak rövid távú visszaesést okozott.

Ezt a jelenlegi összképet csak a fertőzések számának és a halálozási aránynak a megugrása változtathatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚszószemüveg az utcán és térddel megnyomott liftgomb, ilyen az élet a járvány gócpontjábanA koronavírus miatt ötmillió ember elhagyta Vuhant, aki pedig ott maradt, leginkább bezárkózik, és csak sürgős esetben megy utcára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gdp járvány világgazdaság vírus Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.