Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 28. 11:53 Világ

A koronavírus miatti piaci pánik valószínűleg indokolatlan

Cikkünk írásakor közel 3 ezer a Vuhan-vírussal fertőzött emberek száma, és több mint 100-an haltak már bele a járványba. Az emberi veszteségek az egyén szintjén óriásiak, és a számok valószínűleg emelkedni fognak.

Ha azonban azt próbáljuk megjósolni, hogy a járvány milyen hatással lesz a világgazdasági folyamatokra, akkor minden jelenleg elérhető adat arra utal, hogy ez nem lesz jelentős – írja a The Conversationben megjelent elemzésében Mark Humphery-Jenner, a sydneyi University of New South Wales pénzügyi professzora.

Mindez hosszabb távon annak ellenére is így lehet, hogy a piacok most pánikban vannak, az államkötvények hozama több hónapos mélypontra esett, a tőzsdék zuhannak. Kínában 35 millió ember mozgása korlátozott vagy lehetetlen, repülőre szállni csak nehezen lehet, több turisztikai célpont megközelíthetetlen, az utazási irodák veszteségei máris jelentősek. A kínai gazdaság megsínyli a Vuhan-járványt, ám valószínű, hogy ha távolabbról tekintünk majd vissza a mostani időszakra, a visszaesés nem lesz kiugró.

Az ausztrál szakember szerint nagyon látványos, hogy a világ mennyire fejlődik a világméretű járványok kezelésében, annak ellenére, hogy a globalizáció megkönnyíti a fertőzések terjedését.

A spanyolnátha, amely az influenza A vírus világméretű járványa volt 1918-19-ben, 500 millió embert tett beteggé, és 50 millió áldozatot követelt. Amerikai számolások szerint, ha 2006-ban lett volna egy ekkora globális járvány, akkor az amerikai bruttó össztermék 4,25 százalékkal lett volna kisebb. Egy világbanki elemzés is hasonló eredményt hozott, e szerint egy hipotetikus, világszerte 71 millió ember halálát okozó járvány a világ össztermékének 5 százalékos csökkenésével járna.

Az 1956-58-as madárinfluenza-járvány 1,1 millió ember halálát okozta, de az 1968-as járvány is hasonlóan súlyos volt. Egy ehhez hasonló méretű pandémia az egybehangzó számítások szerint 1 és 2 százalék közötti globális GDP-visszaesést okozna.

A 2001-02-es SARS koronavírus-járvány 8100 embert fertőzött meg, 774-en meghaltak, ami nagyon magas arány, a gazdasági hatások azonban leginkább csak Kínában és Hongkongban mérhetőek, a GDP 1,1, illetve 2,6 százalékos kiesésével (ahhoz képest, mintha nem lett volna járvány).

A Vuhan-vírus azonban még ennél is mérsékeltebb hatású lehet a jelenlegi ismereteink szerint.

  • Egyrészt a Vuhan-vírus egyelőre nem tűnik annyira súlyos fertőzésnek, mint a SARS. A halálozási arány eddig 3 százalék alatt van, ráadásul Kína ezúttal sokkal keményebben próbálja izolálni a járványt, mint korábban.
  • Másodsorban a Vuhan-vírus eddig alig jutott ki Kínából és Hongkongból, az a pár eset, amelyet világszerte észleltek, gazdaságilag egyelőre nem is értelmezhető (miközben az egyén szintjén természetesen súlyos problémát okoz).
  • A gyors és komoly kínai fellépés hatékony a terjedés ellen, és rövid távon földrajzi és piaci értelemben is leszűkíti a gazdasági hatásokat. A turisztika, a közlekedés és Vuhan város gazdasága komoly visszaesésnek néz elébe, de az ország többi része és ágazatai kevésbé érintettek.
  • A SARS pusztítása után a gazdaság elég gyorsan korrigált, egyes becslések szerint egyébként még a spanyolnátha-világjárvány is csak rövid távú visszaesést okozott.

Ezt a jelenlegi összképet csak a fertőzések számának és a halálozási aránynak a megugrása változtathatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚszószemüveg az utcán és térddel megnyomott liftgomb, ilyen az élet a járvány gócpontjábanA koronavírus miatt ötmillió ember elhagyta Vuhant, aki pedig ott maradt, leginkább bezárkózik, és csak sürgős esetben megy utcára.

Világ gdp járvány világgazdaság vírus Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. február 17. 15:33 Világ

A tőzsde csak ásít az amerikai elnökválasztás láttán

Pedig talán lenne izgulnivalójuk.

Váczi István
2020. február 14. 14:22 Világ

Tovább késik az amerikai rakétavédelmi bázis Lengyelországban

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

Hajdu Miklós
2020. február 13. 18:01 Világ

Lassan hiánycikk lesz cukor, ezért még többet vásárol belőle a legnagyobb fogyasztó

Háromévnyi csökkenés után fordulatot vett a cukor ára.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.