Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 2. 10:28 Világ

Felére csökkent a repülőgép-szerencsétlenségek áldozatainak száma tavaly

A Boeing 737 Maxokkal kapcsolatos hírek miatt talán meglepő lehet, de sokat javult a légi közlekedés baleseti statisztikája tavaly 2018-hoz képest.

A To70 nevű holland légi ipari tanácsadó cég gyűjtése szerint 2019-ben nagy utasszállító repülőgépekkel 86 baleset történt, amelyek közül nyolc járt halálos áldozatokkal, összesen 257-tel. Egy évvel korábban 160 – köztük 13 halálos – balesetet jegyeztek fel, az áldozatok száma pedig 534 volt – írja a Reuters.

Ez akkor egyébként hatalmas ugrás volt 2017-hez képest, amikor mindössze 13-an haltak meg. (Bár volt olyan statisztika, amely 44-re tette az áldozatok akkori számát.) Az az év azonban a mai formájában ismert repülés történetének legkevesebb áldozatot követelő éve volt, és lehetett sejteni, hogy egyszeri, lefelé kiugró értékről van szó. Nem is olyan régen, 2005-ben 1015-en haltak meg a légi közlekedéssel összefüggésben, pedig akkor még sokkal kevesebben repültek, mint manapság.

Visszatérve a tavalyi statisztikára, egymillió utazásra 0,18 haláleset jutott, amivel természetesen továbbra is a repülés számít a legbiztonságosabb közlekedési módnak. A statisztikába egyébként nemcsak a repülőgépeken tartózkodók számítanak bele, hanem azok is, akik a földön veszítették életüket, mondjuk egy házba csapódó gép miatt. A holland cég ugyanakkor csak az elvileg bárki számára elérhető járatokat vette figyelembe, így a magánrepülőgépeket, helikoptereket, teherszállító járatokat, katonai és kiképző repüléseket nem.

A legtöbb halálos áldozatot, 157-et tavaly az etióp nemzeti légitársaság 737 Maxának lezuhanása okozta, az eset után rendelték el a típus máig tartó repülési tilalmát. (A korábbi hasonló eset még 2018-ban történt Indonéziában.) Az ügy következményeibe végül Dennis Muilenburg Boeing-vezérigazgató is belebukott.

Májusban a moszkvai Seremetyevo repülőtéren 41-en haltak meg egy Szuhoj Superjet 100 kényszerleszállásakor, múlt héten pedig Almati közelében 12 áldozatot követelt a kazah Bek Air Fokker 100-asának balesete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért üljünk a repülés fekete hete után is nyugodtan repülőre?A légi közlekedés történetében soha olyan kevés életet nem követeltek a balesetek, mint 2017-ben.

Világ Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines repülésbiztonság repülőgép-szerencsétlenség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.