Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 7. 12:18 Világ

Alig érdekelt valakit a világ egyik legígéretesebb olajmezője

Óriási várakozás előzött meg egy olajipari tendert, a Brazília partjainál lévő mélytengeri mező ugyanis a becslések szerint 15-20 milliárd hordó kőolajat rejt, ami több, mint például Norvégia és Mexikó teljes készlete. Az aukciót az is különlegessé tette, hogy már megkutatott és részben termelésbe vont területre lehetett pályázni, ami ritkának számít.

Ehhez képest az eredmény óriási csalódás: a négyfelé osztott mező két blokkjára egyetlen ajánlat sem érkezett, egy másikat a brazil állami olajvállalat, a Petrobras egyedül vitt el, egy másikat pedig két kínai társasággal közösen.

Bár korábban is voltak óvatosságra intő jelek, de így is csalódás, hogy nyugati olajtársaságok egyetlen ajánlatot sem tettek. A dollárbeáramlással járó befektetése elmaradása miatt gyengült a brazil fizetőeszköz, és a Petrobras részvényei is estek, mert a vártnál többet kell költenie a mezők kiaknázására. (A kínaiakkal közös konzorciumban is 90 százalékos a Petrobras részesedése.)

„A teljes katasztrófa a legjobb kifejezés az aukció leírására. A nyugati nagyok távolmaradása szembeötlő kudarc, a két mező gazdátlanul maradása miatt pedig 9 milliárd dollár bevétel nem folyik be az ország költségvetésébe”

fogalmazott a Bloombergnek Ross Lubetkin, a Welligence Energy Analytics tanácsadócég vezérigazgatója.

Pedig az eredeti tervek szerint a brazil büdzsé 25 milliárd dollár bevételhez jutott volna, és ugyanennyit kaphatott volna a Petrobras az általa már elvégzett kutatási munkákért és a kitermelési infrastruktúra részbeni kiépítéséért. Ezt azonban a nyugati vállalatok nem akarták megfizetni egy olyan időszakban, amikor az olaj ára 60 dollár körül van.

A brazil illetékesek persze igyekeznek szépíteni a dolgot, mondván, a két blokkból befolyó 17 milliárd dollár így is rekordnak számít az országban. A Petrobras azonban alig lát pénzt, miközben már 20 milliárd dollárt költött a mezőre, amely jelenleg napi bő 400 ezer hordó kőolajat termel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus olajmezőbe vásárolta be magát a Mol AzerbajdzsánbanKözel a felével növeli kőolaj-kitermelését a magyar olajvállalat az azeri gigamező tizedének megkaparintásával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brazília kőolaj kőolaj-kitermelés Petrobras Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.