Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 4. 15:03 Vállalat

Gigantikus olajmezőbe vásárolta be magát a Mol Azerbajdzsánban

A Mol az olajipar Bajnokok Ligájába került, a legnagyobb játékosokkal fog egy asztalhoz ülni, mint a BP, az Exxon Mobil vagy a norvég állami olajvállalat, az Equinor

– mondta Berislav Gaso, a Mol kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója egy mai háttérbeszélgetésen, ahol a magyar olajvállalat valóban méretes vásárlásáról volt szó. A lelkesedés érthető, hiszen az ACG (teljes nevén Azeri-Chirag-Gunashli) olajmező tényleg őrült nagy, a 11. legnagyobb a világon, az azeri olajtermelés 80-85 százalékát hozzák itt felszínre hat mélytengeri platformon. Tavaly napi 584 ezer hordó kőolajat termeltek itt ki – összevetésül, az egész magyarországi kőolajtermelés napi 22,1 ezer hordó volt tavaly.

Ennek közel tíz százalékát vette meg a Mol az amerikai Chevrontól 1,57 milliárd dollárért, ami mostani árfolyamon 461 milliárd forint.

A mező mellett 8,9 százalékos arányban részesül a Mol abban a BTC nevű olajvezetékben, ami Bakut és a dél-törökországi Ceyhant köti össze.

Kép: Chevron Annual Report

A vásárlást a Mol a termelési vezetője szerint saját forrásból oldják meg. Ez viszont azt jelenti, hogy a Mol ellőtte puskaporát, hiszen a vállalat pénzeszközei 2018 végén 1,37 milliárd dollárt tettek ki. Gaso szerint mindenesetre ezzel a vásárlással a Mol nagy lépést tett a 2030 stratégiája megvalósítása felé, ezért most már „nem kell sietni, nincs nyomás”, hogy megint egy hasonló tranzakciót hajtsanak végre.

Az ACG mező nagyjából 3 milliárd hordó kőolajat rejthet, a tavalyelőtt megújított szerződés értelmében 2049-ig birtokolják a felek a koncessziós jogot. A Mol nagyjából arra számíthat, hogy napi 20 ezer hordó termelést könyvelhet el itt – tehát a csoport kőolajtermelése közel 50 százalékkal nőhet 2020 második negyedévétől, amikor várhatóan zárulni fog a tranzakció. A projekt tehát, hacsak valami nagyon meglepő nem történik, évtizedig hozhatja a pénzt a Molnak. Ugyanakkor mint minden már felfuttatott kőolajmezőnél, várhatóan itt is csökkenni fog a termelés, igaz, ennek mértékét nehéz pontosan előre jelezni.

 

A mező operátora a BP, ami azt jelenti, hogy ők vezetik az együttműködést, a részesedésük 30,4 százalék. Az azeri olajtársaság 25 százaléka után a Mol lesz a harmadik legnagyobb tulajdonos 9,57 százalékkal, csak ez után következik az Exxon, az Equinor, illetve japán, török és indiai olajvállalatok.

Mivel a magyar-azeri politikai kapcsolatok meglehetősen közeliek – ez egyébként nem teljesen botránymentes, elég ha a baltás gyilkosra vagy az azeriek Magyarországra is utalt korrupciós pénzeire gondolunk -, adódik a kérdés, hogy volt-e az üzletnek politikai oldala. Gaso szerint „két nyilvános vállalat üzlete volt ez egy transzparens folyamat keretében”, de azért szempont volt a magyar és az azeri kormány jó viszonya, amikor a döntést meghozták. Ám ezt csak azt követően mérlegelték, miután megvizsgálták a vásárlás technikai és kereskedelmi oldalát, mondta Gaso.

A politika kérdésében ennél is jobban számított, hogy a helyi rezsim „stabil és befektetőbarát”, a BP pedig évtizedek óta problémamentesen viszi a projektet, és jó tapasztalatokat szerzett az azeri szabályozási környezetben. Ez érthető, mivel az azeri kormány maga is érdekelt a sikerben, az ACG mező adja a közép-ázsiai ország kormányzati bevételének nem elhanyagolható részét.

Vállalat Azerbajdzsán kőolaj Mol Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2019. november 11. 15:45 Vállalat

Van olyan külföldi cég is, ami Magyarországon termel nyereséget és hozzáadott értéket

Nem minden multi lapátolja ki azonnal az országból az olcsó munkaerőn megkeresett hasznát. A javulásnak mégis van egy komoly gátja, méghozzá a Magyarországon tipikus pesszimizmus.

Jandó Zoltán
2019. november 11. 06:54 Vállalat

A TV2 új tulajdonosa a kisrészvényesek szerint kihúzta alóluk a bankjukat

Volt egy jó 30 milliárdot érő bank, amit Mészáros Lőrinc, a TV2 új tulajdonosai és jó pár kisrészvényes birtokoltak. Aztán jött egy furcsa ügylet, és csak Mészáros Lőrinc és a TV2-es kör maradt.

Torontáli Zoltán
2019. november 10. 13:10 Vállalat, Világ

A nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt Csehországban

A dm hasonló tesztje után a másik nagy lánc is lépett, a vásárlóknak csak egyszer kell megvenniük a flakont, amit újratölthetnek egy automatából.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. november 9. 07:47 Podcast

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.

Jandó Zoltán
2019. november 8. 06:56 Közélet

A Liget-projekt 150 milliárdjának kétharmada kormányközeli vállalkozókat gazdagított

Az eddig elköltött pénz 40 százaléka végső soron két céghez vándorolt, és mindkettő köthető Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Fabók Bálint
2019. november 7. 06:55 Adat

Amit a kormány nagy sikernek állít be, azt könnyedén felülmúlják a szlovákok, lengyelek és csehek

Hiába a rekordok, a külkereskedelmünk növekedése jelentősen elmarad a visegrádi országokétól. Az ázsiai áttörés egyedül nekünk nem jött össze.