Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. november 4. 15:03 Vállalat

Gigantikus olajmezőbe vásárolta be magát a Mol Azerbajdzsánban

A Mol az olajipar Bajnokok Ligájába került, a legnagyobb játékosokkal fog egy asztalhoz ülni, mint a BP, az Exxon Mobil vagy a norvég állami olajvállalat, az Equinor

– mondta Berislav Gaso, a Mol kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója egy mai háttérbeszélgetésen, ahol a magyar olajvállalat valóban méretes vásárlásáról volt szó. A lelkesedés érthető, hiszen az ACG (teljes nevén Azeri-Chirag-Gunashli) olajmező tényleg őrült nagy, a 11. legnagyobb a világon, az azeri olajtermelés 80-85 százalékát hozzák itt felszínre hat mélytengeri platformon. Tavaly napi 584 ezer hordó kőolajat termeltek itt ki – összevetésül, az egész magyarországi kőolajtermelés napi 22,1 ezer hordó volt tavaly.

Ennek közel tíz százalékát vette meg a Mol az amerikai Chevrontól 1,57 milliárd dollárért, ami mostani árfolyamon 461 milliárd forint.

A mező mellett 8,9 százalékos arányban részesül a Mol abban a BTC nevű olajvezetékben, ami Bakut és a dél-törökországi Ceyhant köti össze.

Kép: Chevron Annual Report

A vásárlást a Mol a termelési vezetője szerint saját forrásból oldják meg. Ez viszont azt jelenti, hogy a Mol ellőtte puskaporát, hiszen a vállalat pénzeszközei 2018 végén 1,37 milliárd dollárt tettek ki. Gaso szerint mindenesetre ezzel a vásárlással a Mol nagy lépést tett a 2030 stratégiája megvalósítása felé, ezért most már „nem kell sietni, nincs nyomás”, hogy megint egy hasonló tranzakciót hajtsanak végre.

Az ACG mező nagyjából 3 milliárd hordó kőolajat rejthet, a tavalyelőtt megújított szerződés értelmében 2049-ig birtokolják a felek a koncessziós jogot. A Mol nagyjából arra számíthat, hogy napi 20 ezer hordó termelést könyvelhet el itt – tehát a csoport kőolajtermelése közel 50 százalékkal nőhet 2020 második negyedévétől, amikor várhatóan zárulni fog a tranzakció. A projekt tehát, hacsak valami nagyon meglepő nem történik, évtizedig hozhatja a pénzt a Molnak. Ugyanakkor mint minden már felfuttatott kőolajmezőnél, várhatóan itt is csökkenni fog a termelés, igaz, ennek mértékét nehéz pontosan előre jelezni.

 

A mező operátora a BP, ami azt jelenti, hogy ők vezetik az együttműködést, a részesedésük 30,4 százalék. Az azeri olajtársaság 25 százaléka után a Mol lesz a harmadik legnagyobb tulajdonos 9,57 százalékkal, csak ez után következik az Exxon, az Equinor, illetve japán, török és indiai olajvállalatok.

Mivel a magyar-azeri politikai kapcsolatok meglehetősen közeliek – ez egyébként nem teljesen botránymentes, elég ha a baltás gyilkosra vagy az azeriek Magyarországra is utalt korrupciós pénzeire gondolunk -, adódik a kérdés, hogy volt-e az üzletnek politikai oldala. Gaso szerint „két nyilvános vállalat üzlete volt ez egy transzparens folyamat keretében”, de azért szempont volt a magyar és az azeri kormány jó viszonya, amikor a döntést meghozták. Ám ezt csak azt követően mérlegelték, miután megvizsgálták a vásárlás technikai és kereskedelmi oldalát, mondta Gaso.

A politika kérdésében ennél is jobban számított, hogy a helyi rezsim „stabil és befektetőbarát”, a BP pedig évtizedek óta problémamentesen viszi a projektet, és jó tapasztalatokat szerzett az azeri szabályozási környezetben. Ez érthető, mivel az azeri kormány maga is érdekelt a sikerben, az ACG mező adja a közép-ázsiai ország kormányzati bevételének nem elhanyagolható részét.

Vállalat Azerbajdzsán kőolaj Mol Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. január 19. 12:12 Vállalat, Világ

Bosszantó technikai hibák sorozata miatt csúszik a kínai utasszállító repülő fejlesztése

A kínai ipar a Boeing és az Airbus legnépszerűbb gépeinek versenytársán dolgozik már jó ideje, a fejlesztés azonban már most ötéves késésben van.

Bucsky Péter
2020. január 19. 08:12 Vállalat

Külföldi terjeszkedésre készül a magyar étteremlánc, ahol sosem késik a fizetés

Sokan szeretnek bele egy távoli ország konyhájába, de az ebből kiinduló étteremnyitás ritkán jön be. A Padthai Wokbar a kivételek közé tartozik.

Torontáli Zoltán
2020. január 18. 12:14 Vállalat

Kellogg’s és Unilever: két nagy gyártó is engedi, hogy csomagolás nélkül árulják a termékeit

Az angol Asda is elkezdi az élelmiszerek újratölthető forgalmazását Leedsben.

Fontos

Fabók Bálint
2020. január 17. 06:55 Adat, Élet

A több milliárdos lopássorozat, amellyel teljesen leszámolt a Fidesz

Pár éve annyira eldurvultak a színesfémlopások, hogy vonatot, víztornyot és hidat is bontottak szét, de volt halálos áldozat is. A kormány véget vetett ennek.

Stubnya Bence
2020. január 16. 17:10 Vállalat, Világ

Európai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajta

Abban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

Torontáli Zoltán
2020. január 16. 06:57 Élet, Közélet

Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhában

A táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.