Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. szeptember 19. 16:39 Világ

A 2008-as válság óta nem volt ennyire pesszimista az OECD

Szinte az összes jelentősebb gazdaság esetében lerontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), ami a csütörtökön közzétett gazdasági kitekintésében “egyre törékenyebbnek és bizonytalannak” írta le a világgazdasági kilátásokat.

A szervezet szerint egyre több az arra vonatkozó bizonyíték, hogy a kereskedelmi háborúnak komolyabb negatív következményei vannak, mint amire számítani lehetett. Az OECD szerint ezért abba kellene hagyni az egyoldalú vámemeléseket.

2019-ben már csak 2,9 százalékos növekedést vár a világgazdaságtól a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb a korábbi várakozásnál, és egyben a leggyengébb teljesítmény a 2008-as gazdasági válság óta.

A nagy világgazdasági régiók esetében egytől egyig lassulást jelez a szervezet, az Egyesült Államok növekedése a 2019-es 1 százalékról 0,9-re, Kínáé 6,1-ről 5,7-re, az eurózónáé pedig 1,9 százalékról majdnem lefeleződik 0,9 százalékra 2020-ban az előrejelzés alapján. A májusi becslést egyébként mindhárom régiónál lefele módosította a szervezet.

Az OECD elemzői attól tartanak, hogy a feldolgozóipar gyengélkedése előbb utóbb begyűrűzik a szolgáltató szektorba és a lakossági fogyasztást is visszahúzza majd,

ami miatt a következő pár évben alacsony növekedési pályára áll a világgazdaság.

A becsléshez képest ráadásul komoly lefelé mutató kockázatok is vannak, ugyanis az előrejelzés azzal számol például, hogy az Egyesült Királyság rendezetten fog kilépni az EU-ból. Ebben az esetben a szervezet 0,9 százalékos növekedésre számít 2020-ban, csakhogy rendezetlen kilépés esetén az OECD szerint az Egyesült Királyság gazdasága recesszióba fordulna, aminek a globális növekedésre is negatív hatása lenne. Szintén lefele mutató kockázat az amerikai-kínai kereskedelmi háború eldurvulása.

Az OECD egyébként megdicsérte a jegybankokat, amiért az elmúlt időszakban elkezdtek lazítani a monetáris politikájukon. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az eurózónában és Japánban a jegybank lehetőségei erősen korlátozottak. Ezért azokban az országokban, ahol nem túl magas az államadósság, alacsony a költségvetési hiány és a beruházási szint, a szervezet szerint érdemes lenne a gazdaságpolitikusoknak kicsit elengedni a költségvetési hiányt.

A Magyarországra vonatkozó előrejelzésén a szervezet nem változtatott, 2019-re továbbra is 3,9; jövőre pedig 3 százalékos növekedést becsülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMotor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaságNem a feldolgozóipari export hajtja már Magyarországot, de attól még megyünk tovább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ előrejelzés gazdasági növekedés oecd Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.