Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 21. 12:52 Adat

Motor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaság

Lassuló növekedést, és közben lassan romló egyensúlyi helyzetet jósol Magyarországnak az OECD a most megjelent éves gazdasági kitekintésében. Ugyan úgy látják, hogy a világgazdasági növekedési lendületét éppen a Magyarországon túlsúlyos feldolgozóipari szektor fogja visszafogni, mivel a kereskedelmi háborús bizonytalanság a termelés visszafogására készteti a cégeket.

Hiába kitett azonban Magyarország ennek a szektornak, a gazdaság növekedése az OECD szerint továbbra is erős lesz. Ugyan Szlovákia és Lengyelország a magyarnál gyorsabb növekedésre számíthat, de a fejlett országokhoz képest mindenképpen gyors a magyar bővülés.

Ez persze teljesen logikus, a kevésbé gazdag országok jellemzően gyorsabban növekednek a felfelé ívelő gazdasági periódusokban. Ugyanakkor Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól. Mint az OECD is megállapítja, a gazdaságot már a belső kereslet hajtja, nem a feldolgozóipari export szektor. Ez, ahogyan ilyenkor lenni szokott, az inflációt is felpörgetheti, 2020-ra már 3,9 százalékos maginflációt várnak.

A szervezet szerint már idén el fog fogyni a folyó fizetési mérleg többlete, ami 2020-ra mínusz 0,7 százalékra eshet, miközben a magánfogyasztás (és pláne a bérek) a GDP-nél gyorsabban fognak növekedni. A GDP bővülése eközben idén 3,9 százalékra fékeződhet, jövőre pedig 3 százalékra; az valamivel alacsonyabb a magyar kormány legutóbbi konvergenciaprogramban bemutatott becslésénél, ők ugyanis egészen 2023-ig 4 százalékos, vagy valamivel afölötti bővülést remélnek.

Az OECD azt javasolja Magyarországnak, hogy – a munkaerőtartalék felszabadítása érdekében – gyorsabban építse le a közmunka-programot, segítse a fiatal szülők visszajutását a munkaerőpiacra. A jó pénzügyi helyzetet a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint az államháztartás rendbetételére kellene használni, írják.

Adat gazdasági kitekintés oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.