Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 21. 12:52 Adat

Motor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaság

Lassuló növekedést, és közben lassan romló egyensúlyi helyzetet jósol Magyarországnak az OECD a most megjelent éves gazdasági kitekintésében. Ugyan úgy látják, hogy a világgazdasági növekedési lendületét éppen a Magyarországon túlsúlyos feldolgozóipari szektor fogja visszafogni, mivel a kereskedelmi háborús bizonytalanság a termelés visszafogására készteti a cégeket.

Hiába kitett azonban Magyarország ennek a szektornak, a gazdaság növekedése az OECD szerint továbbra is erős lesz. Ugyan Szlovákia és Lengyelország a magyarnál gyorsabb növekedésre számíthat, de a fejlett országokhoz képest mindenképpen gyors a magyar bővülés.

Ez persze teljesen logikus, a kevésbé gazdag országok jellemzően gyorsabban növekednek a felfelé ívelő gazdasági periódusokban. Ugyanakkor Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól. Mint az OECD is megállapítja, a gazdaságot már a belső kereslet hajtja, nem a feldolgozóipari export szektor. Ez, ahogyan ilyenkor lenni szokott, az inflációt is felpörgetheti, 2020-ra már 3,9 százalékos maginflációt várnak.

A szervezet szerint már idén el fog fogyni a folyó fizetési mérleg többlete, ami 2020-ra mínusz 0,7 százalékra eshet, miközben a magánfogyasztás (és pláne a bérek) a GDP-nél gyorsabban fognak növekedni. A GDP bővülése eközben idén 3,9 százalékra fékeződhet, jövőre pedig 3 százalékra; az valamivel alacsonyabb a magyar kormány legutóbbi konvergenciaprogramban bemutatott becslésénél, ők ugyanis egészen 2023-ig 4 százalékos, vagy valamivel afölötti bővülést remélnek.

Az OECD azt javasolja Magyarországnak, hogy – a munkaerőtartalék felszabadítása érdekében – gyorsabban építse le a közmunka-programot, segítse a fiatal szülők visszajutását a munkaerőpiacra. A jó pénzügyi helyzetet a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint az államháztartás rendbetételére kellene használni, írják.

Adat gazdasági kitekintés oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2019. szeptember 18. 17:28 Adat

Az EU-ban hanyatlik, Magyarországon dübörög az új autók piaca

A magyarok egyre csak veszik az új autókat, mintha ezzel Európában lassan utolsóként az ország számára kulcsfontosságú, de az elmúlt néhány évben nehéz helyzetbe került iparág megmentésén igyekeznének.

Stubnya Bence
2019. szeptember 18. 15:24 Adat, Világ

Már most is előzi a magyart, de pár év alatt még meg is dupláznák a lengyel minimálbért

Vannak kockázatai is a háromszázezer forintos lengyel minimálbérnek. A lengyel cégek remélik, hogy csak választási ígérgetés a lengyel kormány új terve, pedig Lengyelország eddig is élen járt a minimálbér emelésében a régión belül is.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 17. 12:42 Adat

Félig mezőgazdasági, félig összeszerelő ország vagyunk pénzügyi fővárossal

Kifejezetten sokan dolgoznak az agráriumban Magyarország déli régióiban uniós összevetésben, míg északon az ipar részesedése meghatározóbb az EU-s átlagnál.

Fontos

Avatar
2019. szeptember 17. 15:09 Élet

Lehet demokratikus és piaci választ adni a klímaváltozásra?

Lehet, hogy hiába várunk erre, ha nem hozunk létre olyan intézményeket, amelyek hatékonyan vezetnék ezt a folyamatot. Hozzászólás az extrapoláció-vitához.

Stubnya Bence
2019. szeptember 17. 07:02 Adat, Vállalat

Nem támogatja tovább a vendégmunkások állásait a kormány, de rejtély, hogy miért nem évekkel ezelőtt döntött így

Nem célja többé az egyedi kormánydöntéssel adott nagyvállalati támogatásoknak, hogy munkahelyeket hozzanak létre. A kérdés már csak az, hogy miért pont most döntöttek így.

Kasnyik Márton
2019. szeptember 16. 10:39 Világ

Néhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacát

Kiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.