Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 21. 12:52 Adat

Motor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaság

Lassuló növekedést, és közben lassan romló egyensúlyi helyzetet jósol Magyarországnak az OECD a most megjelent éves gazdasági kitekintésében. Ugyan úgy látják, hogy a világgazdasági növekedési lendületét éppen a Magyarországon túlsúlyos feldolgozóipari szektor fogja visszafogni, mivel a kereskedelmi háborús bizonytalanság a termelés visszafogására készteti a cégeket.

Hiába kitett azonban Magyarország ennek a szektornak, a gazdaság növekedése az OECD szerint továbbra is erős lesz. Ugyan Szlovákia és Lengyelország a magyarnál gyorsabb növekedésre számíthat, de a fejlett országokhoz képest mindenképpen gyors a magyar bővülés.

Ez persze teljesen logikus, a kevésbé gazdag országok jellemzően gyorsabban növekednek a felfelé ívelő gazdasági periódusokban. Ugyanakkor Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól. Mint az OECD is megállapítja, a gazdaságot már a belső kereslet hajtja, nem a feldolgozóipari export szektor. Ez, ahogyan ilyenkor lenni szokott, az inflációt is felpörgetheti, 2020-ra már 3,9 százalékos maginflációt várnak.

A szervezet szerint már idén el fog fogyni a folyó fizetési mérleg többlete, ami 2020-ra mínusz 0,7 százalékra eshet, miközben a magánfogyasztás (és pláne a bérek) a GDP-nél gyorsabban fognak növekedni. A GDP bővülése eközben idén 3,9 százalékra fékeződhet, jövőre pedig 3 százalékra; az valamivel alacsonyabb a magyar kormány legutóbbi konvergenciaprogramban bemutatott becslésénél, ők ugyanis egészen 2023-ig 4 százalékos, vagy valamivel afölötti bővülést remélnek.

Az OECD azt javasolja Magyarországnak, hogy – a munkaerőtartalék felszabadítása érdekében – gyorsabban építse le a közmunka-programot, segítse a fiatal szülők visszajutását a munkaerőpiacra. A jó pénzügyi helyzetet a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint az államháztartás rendbetételére kellene használni, írják.

Adat gazdasági kitekintés oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2020. február 24. 10:09 Adat

Ismét egyre több magyar fiatal lakik a szüleinél

Európában a legtöbb fiatal Horvátországban, Görögországban és Szlovákiában él a szüleivel.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Jandó Zoltán
2020. február 21. 10:55 Adat

A magyarok közel fele nem bízik a választások tisztaságában

A régiós országok közül mindenhol jobban hisznek a választási rendszer tisztaságában, mint nálunk. Az Egyesült Államokban azonban nem.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.

Jandó Zoltán
2020. február 20. 14:05 Közélet

Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam

Bár a kommunikáción korábban sem spórolt a kormányzat, most az eddigiekhez képest is egészen elképesztő összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.