Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. május 21. 12:52 Adat

Motor nélkül is tovább száguld a magyar gazdaság

Lassuló növekedést, és közben lassan romló egyensúlyi helyzetet jósol Magyarországnak az OECD a most megjelent éves gazdasági kitekintésében. Ugyan úgy látják, hogy a világgazdasági növekedési lendületét éppen a Magyarországon túlsúlyos feldolgozóipari szektor fogja visszafogni, mivel a kereskedelmi háborús bizonytalanság a termelés visszafogására készteti a cégeket.

Hiába kitett azonban Magyarország ennek a szektornak, a gazdaság növekedése az OECD szerint továbbra is erős lesz. Ugyan Szlovákia és Lengyelország a magyarnál gyorsabb növekedésre számíthat, de a fejlett országokhoz képest mindenképpen gyors a magyar bővülés.

Ez persze teljesen logikus, a kevésbé gazdag országok jellemzően gyorsabban növekednek a felfelé ívelő gazdasági periódusokban. Ugyanakkor Magyarország esetében feltűnő, hogy mennyire elszaladt a növekedés a gazdaság alapjaitól. Mint az OECD is megállapítja, a gazdaságot már a belső kereslet hajtja, nem a feldolgozóipari export szektor. Ez, ahogyan ilyenkor lenni szokott, az inflációt is felpörgetheti, 2020-ra már 3,9 százalékos maginflációt várnak.

A szervezet szerint már idén el fog fogyni a folyó fizetési mérleg többlete, ami 2020-ra mínusz 0,7 százalékra eshet, miközben a magánfogyasztás (és pláne a bérek) a GDP-nél gyorsabban fognak növekedni. A GDP bővülése eközben idén 3,9 százalékra fékeződhet, jövőre pedig 3 százalékra; az valamivel alacsonyabb a magyar kormány legutóbbi konvergenciaprogramban bemutatott becslésénél, ők ugyanis egészen 2023-ig 4 százalékos, vagy valamivel afölötti bővülést remélnek.

Az OECD azt javasolja Magyarországnak, hogy – a munkaerőtartalék felszabadítása érdekében – gyorsabban építse le a közmunka-programot, segítse a fiatal szülők visszajutását a munkaerőpiacra. A jó pénzügyi helyzetet a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint az államháztartás rendbetételére kellene használni, írják.

Adat gazdasági kitekintés oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2019. június 21. 16:00 Adat, Élet

A fejlett világban egyre inkább példa nélküli a magyar anyák helyzete

Hosszúnak számít az anyáknak járó fizetett szabadság, az apák szabadságával és a bölcsődei férőhelyekkel viszont már nem állunk ilyen jól.

Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

A magyar államadósságnak már 22 százaléka van a lakosságnál, és ez nagyon magas érték

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Jandó Zoltán
2019. június 20. 06:50 Közélet

Kiszámoltuk, hány milliárdot vitt haza Heinrich Pecina a NER-média körüli ügyletekből

A médiában több üzletet is kötött Mészáros Lőrinccel a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina, aki számításaink szerint igencsak vaskos haszonnal szállt ki ezekből a bizniszekből.