Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 16. 15:19 Élet, Világ

Büntető adóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Míg Magyarországon az utóbbi években 27-ről 5 százalékra csökkent a húsok áfája, Németországban most éppen arról folyik egyre nagyobb vita, hogy az adótartalmuk álljon vissza a kedvezményes 7-ről az általános 19 százalékra. Míg a magyar lépést a sertés esetében elsősorban azért tették meg, hogy ne érje meg az áfát elcsalni, az emelés ötletét felvető német politikusok a közvélemény – környezetvédelmi és állatjóléti megfontolásokból fakadó – nyomásának engednek.

A vegetáriánusok száma Németországban gyorsan nő, egy 2017-es felmérésben már több mint 8 millió főre, azaz a lakosság több mint 10 százalékára tették azoknak az arányát, akik többnyire nem esznek húst. A vegánok, vagyis a minden állati terméket mellőzők száma ezen belül 1,3 millió volt.

Mi is foglalkoztunk már azzal, hogy a nyugat-európai és amerikai fogyasztói trendekben változás figyelhető meg, a vegetarianizmus választásának fő oka korábban az állattartás körülményeivel szembeni elégedetlenség volt, mára azonban legalább ilyen fontos indok lett a környezetvédelem is.

Az állattartáshoz szükséges takarmány termeléséhez nagy terület kell, a szektor vízigénye is nagy, és a légkörbe jutó üvegházhatású gázok közül a metánkibocsátás döntő részéért is felelős. A Business Insider cikkében megszólaló szakértők egyetértenek abban, hogy képtelenség lesz a Föld teljes lakossága számára annyi húst termelni, amely most egy főre jut Németországban vagy a fejlett világban. Bár a németek egyre kevesebb húst (és azon belül egyre kevesebb sertést) esznek, illetve a tehéntejet is egyre inkább növényi alapú italokkal váltják ki, még így is jóval több húst fogyasztanak, mint ami globális szinten fenntartható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerreTudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Az egyik megközelítés szerint az áfaemelés ugyanolyan büntető jellegű adó lenne, mint amit az alkoholra, a dohányra vagy egyes országokban a túl sok cukor- és sótartalomra vetnek ki. Jól hangzik az az elképzelés is, hogy a többlet áfabevételt visszaadnák a gazdáknak, akik az állattartás feltételeit javíthatnák különböző beruházásokkal. Ezzel az állatjólét iránt aggódó tömegek is elégedettek lehetnének.

Az állattartók természetesen ellenzik az adóemelést. Bár ők is elismerik, hogy a 2050-re 9 milliárdra növő népességet lehetetlen a mai amerikai vagy argentin szintű húsfogyasztással ellátni, szerintük technológiai fejlesztésekkel kellene a környezeti hatásokat csökkenteni.

Más problémák is vannak az adóemeléssel, a kritikusok szerint a magasabb áfa pont a szegények elől veszi el a húsfogyasztás lehetőségét. Az alternatív javaslat szerint ezért inkább a helyettesítő termékek áfáját kellene csökkenteni.

Egy berlini „vegán hentes” szerint azonban az sem jó, ha pusztán árkérdést csinálnak a húskereskedelemből, mert ha nincs hozzá széleskörű ismeretterjesztés, akkor az emberek nem értik meg, hogy miért történik mindez. Márpedig pont az lenne a lényeg, hogy rögzüljön az összefüggés: ha kevesebb húst eszik valaki, akkor jót tesz a környezetével.

További probléma, hogy a beérkező áfabevételt a legjobb szándékok ellenére sem lehet egyértelműen megcímkézve minden állattartónak visszajuttatni, így biztosan lesznek olyan farmerek, akik a romló üzleti eredmény miatt kénytelenek lesznek rosszabb körülmények között tartani az állatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVissza kell vágnunk a húsfogyasztásunkat, ha azt akarjuk, hogy a jövőben mindenkinek jusson enniAz eddigi legalaposabb elemzés szerint a klímaváltozás is csak így kerülhető el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ adó áfa hús németország sertés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.