Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 31. 13:19 Világ

Még a nagy olajvállalatoknak is sok, amennyire a Trump-kormány lazítja a környezetvédelmi előírásokat

Még több súlyosan üvegházhatású gáz kerülhet a levegőbe Trump-kormányzat egyik meglepő új terve miatt, ráadásul anélkül, hogy bármit is meggyújtanának, elégetnének az amerikaiak. Az amerikai környezetvédelmi minisztérium (EPA) ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy lazítani fog egy olyan szabályozáson, ami a földgáz lehetséges szivárgását korlátozta annak kitermelése és szállítása során. A földgáz pedig jobbára metánból áll, aminek a szén-dioxidhoz képest sokkal (amíg le nem bomlik néhány évtized alatt, akár 60-szor) erősebb üvegházhatása van, ha elégetetlenül kerül a légkörbe.

A Washington Post beszámolója szerint ha a terv valóra válik, leginkább a gázipari cégeken fog múlni, hogy mennyi metán szivárog a csövekből, tározókból és egyéb műszaki berendezésekből a levegőbe. A környezetvédelmi hivatal egyik munkatársa szerint csak szükségtelen és redundáns szabályok eltörléséről van szó, hiszen a metán értékes nyersanyag, így aztán az iparágnak is az az érdeke, hogy minimalizálja a földgáz szivárgását, és maximalizálja a felhasználását.

A cégek körében azonban nem egyöntetűen pozitívak az intézkedésre adott reakciók. A Trump-kormányzat becslése szerint is mindössze évi 16 millió dollárt takarítana meg az egész szektor a tervezett változtatások miatt, miközben itt nem ritkák a százmilliárd dolláros forgalmú vállalatok.

Az Obama-kormányzat idejében életbe lépett szigorítások eltörlése elsősorban a legkisebb földgáz-piaci cégek számára kedvezhet, amelyek többnyire Texas, Oklahoma és Louisiana területén rendkívül kis mennyiségben termelnek ki a fosszilis energiahordozókat. A New York Times-nak nyilatkozó szakértő szerint e vállalkozások számára valóban jelentős költség az eddigi szabályozási környezetnek megfelelő berendezéseket és eljárásokat alkalmazni, főleg az alacsony olajárak időszakában. A lazább előírásokkal viszont növekedhet a gyakran helyi családok kezében lévő cégek jövedelmezősége.

A másik oldalon az olaj- és gázipar óriásvállalatai, többek között a BP, a Shell és az Exxon állnak. Ezek a cégek úgy számolnak, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése mellett a földgáz-üzemű erőműveknek jelentős szerepe lehet még, mivel viszonylag tisztán működtethetők, és szélcsend vagy borús idő esetén a későbbiekben az egyre nagyobb jelentőségű szél- és naperőművek ideiglenes helyettesítői lehetnek. A nagyvállalatok számára tehát

egyáltalán nem előnyös, ha a csorba esik a gáz egyelőre, a fosszilis energiahordozók között viszonylagosan jó megítélésén.

A mostani tervezet már nem az első olyan elképzelése a Trump-kormánynak, ami az állam környezetvédelmi kérdésekből való kivonulására vonatkozik. Nem is olyan régen, júniusban még az erőművek szén-dioxid kibocsátására vonatkozó, szintén Obama idejében bevezetett szövetségi szabályokon lazított a környezetvédelmi hivatal, kedvezvén a szénerőművek és -bányák működésének. A múlt héten az is okozott némi megrökönyödést, hogy az alaszkai Tongass-erdőben engedélyeznék a fakitermelést.

De nem csak a klímaváltozással kapcsolatos szabályokban történtek jelentős enyhítések, hanem a természetvédelem más területén is: például a grizzly medvéket a Trump-kormányzat kivonta védett állatok köréből 2017-ben, amire per indult az államigazgatás ellen, és végül néhány hete ismét védettséget élveznek a medvék. De a közelmúltban az USA jelképét, a kopasz sast is levették a listáról, a környezetvédők szerint indokolatlanul. Jó néhány hasonló intézkedés olvasható Trump környezetvédelmi politikájáról szóló Wikipédia oldalon, érdemes beleolvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump gázipar globális felmelegedés környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.