Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 21. 12:33 Világ

Tettek egy lépést a kokain legalizálása felé

A marihuánafogyasztást egyre több országban engedélyezik, gyakran csak orvosi kezelés céljából, de a teljes legalizálásra is sok a példa. A kokain megítélése eddig teljesen más volt, egy mexikói bíróság azonban úgy döntött, hogy két ember számára engedélyezi a rekreációs célú használatát.

Az ítélet még májusban született meg, de csak most került nyilvánosságra, egy mexikói civilszervezetnek köszönhetően – számolt be a BBC. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ország fejezze be a kábítószer-ellenes háborút, amely rengeteg áldozatot szed, különösebb eredmények nélkül. A drogokkal kapcsolatos politika megváltoztatása szerepelt a tavaly decemberben hivatalba lépett elnök, Almés Manuel López Obrador programjában is, de egyelőre nem látszik a változás.

Igaz, ezt elég nehéz lesz kivitelezni, hiszen az Egyesült Államok évtizedek óta a kemény drogpolitika híve, függetlenül attól, hogy ez vajmi kevés eredményt hoz. Donald Trump is folytatja elődei kábítószer-ellenes módszereit, Kolumbiát például nemrég büntetőintézkedésekkel fenyegette meg, ha nem lép fel hatékonyan a kokain-előállítás ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika megmutatta, hogyan nem érdemes üldözni a drogokatHa az összes drogbárót kinyírják, az sem oldja meg a drogproblémát. A közgazdaságtan segít, hogyan csináljuk okosabban.

Azt persze senki sem gondolja, hogy szabad utat kellene engedni minden kábítószernek, de érdemes lehet mást is kipróbálni, ha már az utóbbi évtizedek módszerei nem igazán váltak be. Talán ezt mérlegelhette az említett mexikóvárosi bíróság is, amikor engedélyezte a két – meg nem nevezett – embernek, hogy kokaint birtokoljon, szállítson és fogyasszon. Ennek érdekében utasította az ország egészségügyi hatóságát, hogy hatalmazza fel őket erre. Ez a hivatal azonban azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy nincs ilyen jogköre, és lépéseket tett a bírósági ítélet blokkolása érdekében. Így az csak akkor léphet életbe, ha egy magasabb szintű bíróság is megerősíti.

Ha ez megtörténik, az csak a két említett emberre vonatkozik majd, az említett civilszervezet szerint az ügy mégis egy jelentős lépés afelé, hogy az ország megváltoztassa a biztonsági és egészségügyi prioritásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszeresére nőtt a világ kokaintermelése három év alatt2013-ig jelentősen csökkent a kokatermesztés Kolumbiában, de azóta annyira felpörgött, mint még soha.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kábítószer kokain Mexikó mexikói drogháború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.