Hírlevél feliratkozás
Avatar
2017. november 1. 13:07 Élet

Amerika megmutatta, hogyan nem érdemes üldözni a drogokat

(A cikk a Szexi Közgáz Blogon is olvasható. A cikk szerzője Nagy Péter Áron.) 

Pablo Escobart 1993-ban lelőtték, de a drogkartellek elleni háborúban nem ez hozta a fordulatot. A kokaincsempészek elleni harcban a győzelem nem csak a jól célzott pisztolygolyók érdeme, hanem a közgazdaságtan vívmányaié is.

Az államnak azért fontos a drogtéma, mert a fogyasztók demotiváltak lesznek, képtelenné válnak a munkavégzésre, és még költségekkel is jár az ellátásuk. Milyen megoldással lehet visszaszorítani a drogfogyasztást? Ehhez a három legalapvetőbb közgazdasági fogalomból érdemes kiindulni:

  • a keresletből,
  • a kínálatból
  • és az ösztönzőkből.

A kokainfogyasztók voltak a kereslet, a kínálati oldal pedig a nicaraguai és kolumbiai drogkartellekből állt. Amerikában a hetvenes években az akkori ellenkultúra terjedésével párhuzamosan hirtelen egyre többen kezdtek kokaint fogyasztani.

Kokainos kiegészítő reklámja a hetvenes évekből.

A kokain erősen addiktív szer, ezért a kereslete rugalmatlan. Ez azt jelenti, hogy egy kokainfüggő bármilyen árat hajlandó megfizetni érte. A kínálati oldalnak ez egy kiváló lehetőséget jelentett a magas profit bezsebelésére. A kolumbiai drogkartellek vállalva a kockázatot, elképesztő mennyiségű kokaint csempésztek Amerikába. 1978 és 1984 között az amerikai kokainfogyasztás a becsült évi 19-25 tonnáról 71-137 tonnára nőtt, ami hat év alatt összesen közel 700 százalékos növekedés. Az USA erre megpróbálta rács mögé zárni a kartellek vezetőit, azt hitték, hogy ezzel megállítják a kínálatot és megoldódik a társadalmi szintű probléma.

A rugalmatlan kereslet miatt ez a piac úgy működött, mint egy vízzel feltöltött lufi. Ha megpróbálod összenyomni, a víz megtalálja az útját az ujjaid között és kibukik máshol. Ha sikerül ellehetetleníteni egy kartellt, akkor a kínálat visszaesik, ennek hatására a kokain ára az egekbe szökik, hiszen a kokaint akaró amerikaiak étvágya nem csökken. Ez hatalmas ösztönző a többi kartellnek arra, hogy növelve termelésüket és kapacitásukat, feljebb lépjenek a ranglétrán és ők foglalják el a lekapcsolt kartell helyét a világpiacon. Sok új kartell jött létre ebben az időben.

A drogháború miatt összeütközött a politika és a közgazdaságtan, és ezt végül persze utóbbi nyerte meg. 1971 júniusában Richard Nixon amerikai elnök belátta: „Amíg van kereslet, addig mindig ott lesznek azok, akik vállalják majd a kereslet kielégítésének kockázatát”. Ezzel azt is beismerte, hogy a kínálati oldal elleni intézkedések halálra vannak ítélve.

Ezt követően a politikai elit nyomására Nixon mégis a kínálati oldal ellen harcolt. 1981-ben Ronald Reagan amerikai elnök bírálta Nixon intézkedéseit és azt mondta: „Sokkal hatékonyabb, ha a fogyasztókat veszed el, mint ha megpróbálod elvenni a drogokat azoktól akik fogyasztók akarnak lenni”. Reagan elnöksége alatt, az 1986-os kábítószerellenes törvény (Anti-Drug Act) hatására a drogok elleni harcra fordított kiadások 1,7 milliárd dollárról 3,9 milliárd dollárra nőttek, de a politikai elit még mindig a kínálat ellen akart harcolni, így sajnos ennek az összegnek nagyjából a háromnegyede a kínálati oldal elleni intézkedésekre ment el. Két évvel később, mivel a korábbi intézkedések nem hozták meg a várt eredményeket, megszületett egy újabb drogtörvény (az 1988-as Omnibus Drug Act), amiben már a pénzek nagyobb részét költötték rehabilitációra és drogprevenciós oktatásokra. Azóta nagy pénzek mennek a kereslet csökkentésére is.

 

A közgazdasági tanulság az egészből a vizes lufi jelenség: amíg egy bizonyos termékre stabil a kereslet és jelentős profitot lehet elérni a kínálati oldalon, biztosan lesznek olyan új szereplők, akik piacra akarnak lépni, és lesznek olyan régi szereplők is, akik növelni szeretnék a piaci részesedésüket.

A kínálati oldal támadása olyan, mintha egy vizes lufit egy kézzel akarnánk kipukkasztani.

A drogháborúban a kínálati oldal támadása közgazdasági szempontból nem túl okos dolog, ezt két amerikai elnök is belátta, de a politikai elit makacssága miatt a gazdasági érvek még évtizedeken keresztül nem tudtak igazán érvényesülni. Mára az empíria igazolta a közgazdaságtudomány álláspontját, amit a közvélemény és az elitek is elfogadnak.

A keresleti oldal csökkentése jelenthet drogmegelőző programok indítását és a drogbetegek kezelését. A megelőzést oktatóprogramokon és foglalkozásokon keresztül valósítják meg. Azonban a legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb prevenció az erős társadalmi mobilitáson keresztül valósul meg: az esélyegyenlőség, több kihívás és lehetőség minél szélesebb köröknek idővel kevesebb drogfogyasztót eredményez.

(Fotó: AFP/Europress)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet kábítószer kábítószer-kereskedelem közgazdaságtan ösztönzők Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.