Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 29. 11:32 Világ

Kétszeresére nőtt a világ kokaintermelése három év alatt

Világszerte jelentősen megnőtt a droghasználat az ENSZ kábítószerügyi hivatalának (UNDOC) éves jelentése szerint. Tíz év alatt harminc százalékkal nőtt az adott évben legalább egyszer drogozó emberek száma. 2017-ben a felnőtt lakosság 5,5 százaléka fogyasztott valamilyen fajta kábítószert, összesen 271 millió ember.

Az elmúlt évek leglátványosabb változása a kokaintermelés drasztikus növekedése: három év alatt kétszeresére nőtt az előállított kokain mennyisége. Az egyik legdrágább kábítószert (a magyar rendőrség adatai szerint grammja 12-20 ezer forintba kerül) alapvetően három országban állítják elő, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában a helyi kokalevélből.

 

Mind a korábbi csökkenés, mind a mostani növekedés mögött a kolumbiai kokaintermelés áll. 2000 és 2013 között a kokalevél termesztése 70 százalékkal csökkent Kolumbiában, emiatt az ország részesedése 74 százalékról 40 százalékra csökkent a kokapiacon. A csökkenés elsősorban az aktívabb állami szerepvállalásnak volt köszönhető.

A kokatermesztés abban az időben főleg a központi közigazgatás számára könnyebben elérhető területeken csökkent, például Kolumbia keleti partvidékén. Az állam támogatásokkal ösztönözte a farmereket, hogy kokalevél helyett legálisan eladható növényeket termeljenek, például avokádót vagy kakaót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem éri meg a kávé, ezért rekordszintre pörgették a kokaintermelést KolumbiábanEz a polgárháborús békefolyamatot is aláássa. A fegyverüket letevő gerillák helyett más fegyveres csoportok vették át a kokainbiznisz feletti irányítást.

A kokatermesztés átalakulásában fontos szerepet volt a 2016-os kiegyezésnek a FARC nevű paramilitáris szervezettel, amelynek jelentős bevétele volt a kokaintermelésből. Ugyan számos olyan területen felhagytak a kokatermesztéssel, amelyet korábban a FARC ellenőrzött, de a főleg eldugottabb, az állam által nehezebben ellenőrizhető régiókban a FARC-nél kapzsibb helyi bűnszervezetek vették át a kokatermesztés felügyeletét.

Az UNDOC szerint az elmúlt három évben amiatt is nőtt ennyire a kokatermesztés, mert a FARC-al való enyhülés miatt paradox módon egyre kevésbé számít kockázatos üzletnek a kokain, mivel az állam is kevésbé motivált a farmerek átnevelésében. Az elmúlt évek változásai miatt ismét Kolumbia állítja elő az összes kokain 70 százalékát.

A kokainkereskedelem világtérképe, 2013-2017. Forrás: UNDOC, kokain-lefoglalások alapján

Világszinten összesen 18 millió ember használt kokaint 2017-ben, főleg Észak-Amerikában, valamint Nyugat- és Közép-Európában népszerű. Európának ezen a részein a 15-64 év közöttiek 1,3 százaléka használta abban az évben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika megmutatta, hogyan nem érdemes üldözni a drogokatHa az összes drogbárót kinyírják, az sem oldja meg a drogproblémát. A közgazdaságtan segít, hogyan csináljuk okosabban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drog kábítószer kábítószer-kereskedelem kokain Kolumbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.