Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 20. 12:57 Világ

Már nem éri meg a kávé, ezért rekordszintre pörgették a kokaintermelést Kolumbiában

Rekordszintre emelkedett a kokaintermelés Kolumbiában tavaly az ENSZ friss felmérése szerint. Még 2000-ben sem állítottak elő ekkora mennyiséget, amikor Bill Clinton elnök a kolumbiai kormány együttműködésével elindította a Kolumbia-tervet a drogcsempészet és az ahhoz kötődő fegyveres konfliktusok felszámolásáért.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint egy év alatt 17 százalékkal, 171 ezer hektárra nőtt a kokacserje ültetvények területe, ami elegendő alapanyagot jelent 1379 tonna kokain előállításához. Ez az öt évvel ezelőtti termelés ötszöröse.

A 2017-es kokaintermelés még a 2000. évi 163 ezer hektáros csúcsot is meghaladta. Abban az évben a Kolumbia-terv részeként az Egyesült Államok több mint 10 milliárd dollárnyi segélyt nyújtott a dél-amerikai országnak, többet, mint bármely más országnak Közel-Keleten és Ázsián kívül.

 

Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal ugyanakkor idén júniusban az ENSZ számainál is magasabbra, 209 ezer hektárra becsülte a kolumbiai kokacserje-ültetvények által elfoglalt területet.

A Bloomberg által megkérdezett Kolumbia-szakértő szerint a Kolumbia-terv nem változtatott az ország kokaintermelő régióinak helyzetén, ezeken a területeken most sincs jelen az állam, nincsenek rendezve a földtulajdoni jogok, és nincsenek utak vagy törvényes gazdasági lehetőségek sem. Adam Isacson szerint a 10 milliárd dolláros segély ellenére a helyi farmereknek még mindig a kokacserjék jelentik a legjobb üzleti lehetőséget.

Emellett 2017 eleje óta 38 százalékot estek a globális kávéárak, ami sok farmert arra késztetett, hogy átálljon a kokacserjék termesztésére.

A legaggasztóbb pedig, hogy termelés annak ellenére ugrott meg, hogy a kormány 2016-ban békét kötött a baloldali lázadókat tömörítő FARC katonai gerillaszervezettel. A megállapodás egy 52 éven át tartó, 260 ezer áldozatot szedő és 7 millió embert az otthonából menekülésre késztető polgárháborúnak vetett véget. A paktum olyan kitételeket is tartalmaz, mely szerint rendezik a földtulajdoni jogokat a korábbi gerillazónákban, és segítenek a farmereknek a kokaintermesztésről kávé vagy kakaóültetvényekre való cserével törvényes útra térni, ám a fejlemények a békefolyamatot is aláássák.

A kokacserjéket ugyan jellemzően szegény farmerek termesztik, az ültetvények fontos szerepet játszottak a háborúban, mert a FARC adót szedett utánuk, amiből a fegyverkezését is finanszírozta. A FARC távozása után keletkezett űrt azonban mostanra más fegyveres csoportok töltötték be, olyan szakadár baloldali lázadók, akik nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert a jobboldali milíciák előtt. Ez a farmereket is távol tartotta attól, hogy részt vegyenek a békefolyamat által kínált csereprogramokban.

A múlt hónapban beiktatott új kolumbiai elnök, Ivan Duque ugyanakkor nagyobb hangsúlyt helyezne a probléma megoldására, és sokkal inkább az ültetvények erőszakos felszámolás mellett áll, mint az önkéntes csereprogramok mellett. Az elnök négy év alatt 140 ezer hektárral csökkentené az ültetvények területét.

Ennek részeként a kormány egy olyan programba kezdett bele nemrég, melyben gyomirtót szóró drónokkal pusztítják el a kokacserjéket.

A világon kis híján az összes kokain Kolumbiából, Peruból és Bolíviából származik, ám a termelésnek több mint a felét Kolumbia adja. Az USA több mint hat évtizede nyújt pénzügyi segítséget az országnak, 2000 óta óriási összegekkel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drog drogháború kokain Kolumbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.