Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 21. 16:48 Világ

Az ország, ahol héthavi fizetésbe kerül egy hűtő

Ha társadalmi-gazdasági összeomlásról van szó, nehéz felvenni a versenyt Venezuelával, de Afrikában is akad hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő ország. Zimbabwe abból a szempontból is párhuzamba állítható vele, hogy nem is olyan rég szomszédaihoz képest még irigylésre méltóan magas életszínvonalat élvezhettek a polgárai.

A zimbabwei volt Afrika legiskolázottabb népessége, az országot pedig az ezredfordulóig a kontinens éléskamrájaként tartották számon. Ahogy azonban Venezuelában Chavez és Maduro kormányzása, Zimbabwében Robert Mugabe hosszan tartó diktátor-elnöksége vezette falnak az országot, és 2017-ben puccsal hatalomra jutott utóda, Emmerson Mnangagwa alatt sem javult a helyzet.

Az egyik fordulópont 2000-ben volt, amikortól kezdve rengeteg fehér farmert űztek el erőszakkal a földjéről, hogy Mugabe megerősítse politikai bázisát a vidéki körzetekben. Az persze vitathatatlan, hogy az őslakosok joggal kifogásolták a gyarmati időkből visszamaradt birtokszerkezetet, az indulatok szabadon engedése azonban a termelés összeomlásához vezetett. Már nemcsak exportra nem futotta, hanem a belső fogyasztásra sem, ami éhínségeket okozott. Tágabb értelemben pedig a gazdaság összeomlásához és hiperinflációhoz vezetett, amelynek nyomán 2009-ben megszüntették a zimbabwei fizetőeszközt, hogy az amerikai dollár vegye át a helyét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány AfrikábanAz utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

A gazdaságpolitikai hibák azonban ezzel nem értek véget. A folyamatosan legitimációs válsággal küzdő vezetés fizetésemelésekkel igyekezett megvásárolni a 400 ezer kormányzati alkalmazott hűségét, mígnem három évvel ezelőtt már az adóbevételek 90 százaléka ment el a javadalmazásukra. Az ország 9 milliárd dollárral tartozik külföldi hitelezőinek, akik csak átfogó reformokért cserébe lennének hajlandók újabb kölcsönöket folyósítani.

A Businessweek értékelése szerint ezzel a politikai elit saját szempontjából szinte megoldhatatlan helyzetbe került. Ha belemegy a reformokba, akkor tisztességes választást kell tartani, amelyet jó eséllyel elveszít. Ha nem változtat, nem jut forráshoz, és az emberek kergethetik el a vezetőket a hatalomból, mint nemrég Szudánban és Algériában.

Ettől függetlenül nem tettek le arról, hogy valahogy megoldják a hatalmon maradásukat. Múlt héten a külföldi tudósítók és turisták kedvenc fővárosi szállodája előtt vertek szét a rohamrendőrök egy békés tüntetést, miután alig egy órával korábban a bíróság betiltotta a megmozdulást. Kevés az esély azonban arra, hogy ne legyen több tüntetés, hiszen az életkörülmények egyre romlanak. A közben ismét bevezetett nemzeti fizetőeszköz leértékelése miatt a bérek vásárlóértéke az utóbbi fél évben 90 százalékkal zuhant. A középosztályba tartozó

közalkalmazottaknak például átlagosan hét hónapig kellene félretenniük a teljes fizetésüket, hogy megvehessenek egyetlen hűtőszekrényt.

Ezek után kevesen hisznek az Oxfordban végzett, tavaly szeptemberben kinevezett pénzügyminiszternek, aki szerint rendbe tették az állami pénzügyeket, a költségvetés idén már pluszban van, és hamarosan a gazdaság növekedése is megindul. A lakosság negyede már elhagyta az országot, de egy pusztító szárazság és az azt követő ciklon miatt az alapvető élelmiszernek számító kukoricából így is 800 ezer tonnát kellene importálni, csakhogy ennek egyelőre nem látszik a fedezete. A vízenergia-termelés visszaesése miatt pedig a napi áramkimaradások hossza már a 18 órát is eléri.

A helyzet tehát kísértetiesen hasonlít Venezuelára, de ahogy ott még mindig hatalmon van Maduro, nehéz lenne megmondani, meddig húzhatja a hasonló gazdasági katasztrófát összehozó zimbabwei kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHetven fillér a benzin, kár, hogy már alig van belőleA világ legnagyobb olajtartalékán ülő Venezuela eljutott oda, hogy már üzemanyagból sem képes elegendőt előállítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmerson Mnangagwa robert mugabe szárazság zimbabwe Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.