Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 14. 12:15 Világ

Poloskákat küldenek csatába egy új kártevővel szemben

Magyarországon a poloskákról a legtöbb embernek valószínűleg az inváziós rovarok jutnak eszébe, az utóbbi pár évben rengeteg írás született az ősszel a lakásokba is behúzódó zöld vándorpoloskákról és márványospoloskákról. Kínában most azonban arra készülnek, hogy egy rokon faj felszaporításával védekezzenek egy új kártevővel szemben.

Az őszi sereghernyó egy Amerikából származó faj, de az utóbbi három évben előbb Afrikába, majd Dél- és Kelet-Ázsiába is eljutott, és dollár milliárdokban mérhető károkat okozott a gazdáknak. Lárvaállapotban a kukoricát részesíti előnyben, de később nem veti meg a rizst és a gyapotot sem.

Kínában átfogó kísérleteket végeztek annak kiderítésére, hogy milyen természetes ellenséggel lehetne megállítani a kártékony rovarokat. Jelenleg a fertőzés még csak az ország déli részére terjed ki, de kevés esély van arra, hogy lokalizálják a kártételt. A kínai mezőgazdasági akadémia ragadozójelöltje egy poloskafaj (arma chiensis), amely egy nap alatt az őszi sereghernyó 41 lárvájával is képes végezni: miután megbénította, kiszívja a testnedveit.

A Bloomberg cikke szerint a kínai növényvédelmi intézet már létre is hozott egy olyan üzemet, amely évente 10 millió ragadozó poloskával tudja segíteni a gazdálkodókat. Ebben az esetben attól sem kell félni, hogy teljesen felborulnának a biológiai viszonyok, a szóban forgó poloska – akárcsak márványos rokona – őshonos és széles körben elterjedt Kínában, csak eddig nem a kukorica-, hanem a gyapot- és szójabab-földeken, valamint a szil- és nyárfákon élt. Korábbi tanulmányok szerint sokféle kártevő kordában tartására képes.

A tapasztalatok Magyarország számára is érdekesek lehetnek, hiszen a kukoricatermesztés idehaza is nagyon fontos, és sajnos nehéz elképzelni, hogy ide nem jut el az őszi sereghernyó, ha már egyszer Afrikában és Ázsia jelentős részén is megtelepedett. Azaz lehet, hogy pár év múlva már idehaza is védekezni kell majd ellene. Az más kérdés, hogy jó ötlet lenne-e egy itt nem őshonos poloskát harcba küldeni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ inváziós rovar Kína kukorica poloska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.