Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 14. 12:15 Világ

Poloskákat küldenek csatába egy új kártevővel szemben

Magyarországon a poloskákról a legtöbb embernek valószínűleg az inváziós rovarok jutnak eszébe, az utóbbi pár évben rengeteg írás született az ősszel a lakásokba is behúzódó zöld vándorpoloskákról és márványospoloskákról. Kínában most azonban arra készülnek, hogy egy rokon faj felszaporításával védekezzenek egy új kártevővel szemben.

Az őszi sereghernyó egy Amerikából származó faj, de az utóbbi három évben előbb Afrikába, majd Dél- és Kelet-Ázsiába is eljutott, és dollár milliárdokban mérhető károkat okozott a gazdáknak. Lárvaállapotban a kukoricát részesíti előnyben, de később nem veti meg a rizst és a gyapotot sem.

Kínában átfogó kísérleteket végeztek annak kiderítésére, hogy milyen természetes ellenséggel lehetne megállítani a kártékony rovarokat. Jelenleg a fertőzés még csak az ország déli részére terjed ki, de kevés esély van arra, hogy lokalizálják a kártételt. A kínai mezőgazdasági akadémia ragadozójelöltje egy poloskafaj (arma chiensis), amely egy nap alatt az őszi sereghernyó 41 lárvájával is képes végezni: miután megbénította, kiszívja a testnedveit.

A Bloomberg cikke szerint a kínai növényvédelmi intézet már létre is hozott egy olyan üzemet, amely évente 10 millió ragadozó poloskával tudja segíteni a gazdálkodókat. Ebben az esetben attól sem kell félni, hogy teljesen felborulnának a biológiai viszonyok, a szóban forgó poloska – akárcsak márványos rokona – őshonos és széles körben elterjedt Kínában, csak eddig nem a kukorica-, hanem a gyapot- és szójabab-földeken, valamint a szil- és nyárfákon élt. Korábbi tanulmányok szerint sokféle kártevő kordában tartására képes.

A tapasztalatok Magyarország számára is érdekesek lehetnek, hiszen a kukoricatermesztés idehaza is nagyon fontos, és sajnos nehéz elképzelni, hogy ide nem jut el az őszi sereghernyó, ha már egyszer Afrikában és Ázsia jelentős részén is megtelepedett. Azaz lehet, hogy pár év múlva már idehaza is védekezni kell majd ellene. Az más kérdés, hogy jó ötlet lenne-e egy itt nem őshonos poloskát harcba küldeni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ inváziós rovar Kína kukorica poloska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.