Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hollandiában és az Egyesült Királyságban már csütörtökön elkezdődik az európai parlamenti választás, amelyet idehaza vasárnap tartanak, és európai szinten is aznap ismerhetjük majd meg az eredményeket. Az esélylatolgatás előtt néhány technikai információ: az Európai Parlament (EP) az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, feladatai közé tartozik egyebek mellett a – végrehajtó feladatokat ellátó – Európai Bizottság elnökének megválasztása és az uniós jogszabályok jóváhagyása.

A 751 mandátum a lakosság arányában oszlik meg az országok között, Magyarország 21 képviselőt küldhet Strasbourgba. Minden országban a hazai pártok indulnak, amelyek aztán európai szinten pártcsaládokba, frakciókba rendeződnek. A legtöbb képviselővel rendelkezők tudják érdemben befolyásolni az uniós döntéshozatalt, 1999 óta a jobbközép pártcsalád a legerősebb. Ennek az Európai Néppártnak (EPP) a tagja a Fidesz is, de tagságát nemrég felfüggesztették a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos aggályok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIngyenes roaming, megszűnő óraátállítás - ezt adta nekünk az Európai ParlamentAz uniós bürokraták nemcsak olyan, az állampolgárok nézőpontjából elvontnak tűnő dolgokkal foglalkoznak, mint például a Brexit kezelése, hanem sok hétköznapi dolgokról szóló intézkedést is hoztak a most véget érő ciklusban.

Nálunk csak a Fidesz-KDNP győzelmének mértéke a kérdés, európai szinten pedig úgy tűnik, hogy minden korábbinál erősebbek lesznek a populista, euroszkeptikus pártok. A választás előtti utolsó felmérés elemzése alapján a Bloomberg arra számít, hogy a populista pártok – amelyek közé nem sorolta be a Fideszt – 29 százalékot, 218 képviselői helyet szerezhetnek, ami százalékban mérve kétszámjegyű erősödés lenne.

Ezzel szemben az Európai Néppárt 24, a balközép Szocialisták és Demokraták Európai Szövetsége – ahol az MSZP-s és DK-s képviselők politizálnak – pedig 20 százalékra számíthat. Így először fordulhat elő, hogy közösen sem birtokolják majd a képviselői helyek többségét az EP-ben.

Ez az összehasonlítás annyiban megtévesztő, hogy míg az utóbbi kettő létező politikai pártcsalád, a populista bélyeget megkapta egy sor olyan politikai alakulat, amelyek biztosan nem alkotnának egyetlen frakciót. Idesorolták például a baloldali görög Szirizát, a spanyol Podemost és az olasz Öt Csillag Mozgalmat ugyanúgy, mint a jobboldali olasz Ligát, a francia Nemzeti Tömörülést és a német AfD-t.

A Ligát vezető Matteo Salvini nagy erőkkel igyekszik összekovácsolni az utóbbi társaságot, elsősorban a bevándorlás közös elutasítására építve. A Politico előrejelzését alapul véve 80 körüli képviselői helyet szerezhetnek, így a száz mandátum még a Fidesz esetleges csatlakozásával sem lenne meg. A Jog és Igazságosság ehhez hozzátehetne még legalább 20-at, de erősen kétséges, hogy a lengyel kormánypárt képviselői szeretnének-e csatlakozni egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szimpatizáló frakcióhoz. Az EPP viszont még a Fidesz nélkül is számíthat legalább 150 helyre.

Az is kérdés, hogy mennyire sikerül egyben tartani a jobboldali populista frakciót. A legutóbbi parlamenti ciklusban az euroszkeptikus képviselők harmada (51 fő) ült át egy másik csoportba. Ettől függetlenül az ilyen erők előretörésének messzemenő következményei lehetnek. Például 

jó időre lekerülhet a napirendről az eddiginél szorosabb uniós integráció, a nemzeti hatáskörök további feladása.

A meghatározó vezetők közül csak Emmanuel Macron francia elnök állt ki teljes mellszélességgel emellett, így érdekes lesz figyelni, hogy az ő mozgalma vagy a Nemzeti Tömörülés szerepel-e jobban. A további integrációt óvatosabban pártoló Angela Merkel német kancellár számára az lehet a tét, hogy ki tudja-e tölteni a negyedik ciklusából hátralévő két és fél évet. Ha ugyanis pártja a visszafogott várakozásokhoz képest is rosszabbul szerepelne, akkor újraindulhat az egyelőre visszavert támadás ellene.

Olaszországban az elemzők egy ideje arra számítanak, hogy ha a Liga sokkal erősebbé válik a mostani kormányban nagyobb befolyással bíró Öt Csillagnál, akkor Salvini felrúghatja a koalíciót, hogy más szövetségesekkel kormányozzon, akár miniszterelnökként. A parlament összetételéről ősszel szavazó Lengyelországban és a koalíció minapi összeomlása után Ausztriában belpolitikai erőfelmérésre is szolgál az EP-választás.

Az más kérdés, hogy erre mennyire alkalmas, hiszen ezt az alkalmat a szavazópolgárok néha arra használják, hogy kieresszék a gőzt, jelezzék a kormánynak, ha nem értenek egyet az irányvonallal. Pedig, mint a fentiekből kiderült, ez a választás tényleg jó időre meghatározhatja az európai integráció sorsát. Emellett pedig olyan témák kifutását is erősen befolyásolja, mint a Brexit, a szabadkereskedelmi tárgyalások és az Oroszországgal vagy Kínával fenntartott viszony.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIzgalmas választásokat hoz a tavasz EurópábanNem csak Magyarországon vált fontos belpolitikai kérdéssé az uniós parlamenti választások kimenetele, több országban ennél is fontosabb változások lehetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Európai Parlament euroszkeptikusok Fidesz-KDNP Matteo Salvini populizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.