Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 20. 11:41 Világ

Ingyenes roaming, megszűnő óraátállítás – ezt adta nekünk az Európai Parlament

Ezen a héten ülésezett utoljára az Európai Parlament a május végi választások előtt, így lényegében véget ért a nyolcadik európai parlamenti ciklus. Ennek talán a legnagyobb kihívása a Brexit nyomán kialakult lehetetlen helyzet megoldása, emellett azonban számos olyan intézkedés is történt az Európai Unióban 2014 és 2018 között, amelyek szinte minden uniós állampolgár hétköznapjait érintik. A Bloomberg közölt egy összeállítást ezekről, amelyekből a legfontosabbakat emeljük most ki.

Sikerült például kevesebb, mint egy év alatt megállapodni a műanyag evőeszközök, szívószálak száműzéséről. A többnyire egyszer használatos plasztik termékek 2021-től lesznek tiltottak az unió területén, amitől leginkább azt várják a politikusok, hogy kevesebb műanyag hulladék kerül a tengerekbe. A lépésnek várhatóan lesz folytatása, a későbbiekben például a PET-palackok használatának korlátozására is lehet számítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal gyorsabban halhat ki a műanyag evőeszköz és szívószál, mint gondoltad volnaA nagy német áruházak sorra jelentik be, hogy jóval a kötelező határidő előtt megszüntetik az egyszer használatos műanyagok árusítását.

Szintén viszonylag friss fejlemény, hogy 2022-től kötelező lesz az új autókat felszerelni egy rakás olyan biztonsági extrával, amelyek egy része a legtöbb modell esetében ma még csak opcionálisan vagy úgy sem rendelhető. Az intézkedéscsomagnak még vannak vitatott elemei, például a német autógyártók élénken lobbiznak a járművek sebességét korlátozó berendezés kötelezővé tétele ellen. Az EU célja viszont a halálos közúti balesetek számának drasztikus visszaszorítása, amit elszántan igyekszik megvalósítani. További járműiparral kapcsolatos szabályozás, hogy 2030-ra olyan szigorú szén-dioxid-kibocsátási kvótákat határozott meg az unió az autógyártók számára, amit szinte biztos, hogy csak akkor tudnak majd betartani, ha nagyobb hangsúlyt fektetnek az elektromos autókra a benzines és dízeles járművek rovására.

A 2010-es évek közepén történt terrortámadások is számos biztonsági intézkedést kényszerítettek ki. Egyrészt a tagállamok kormányai szükség esetén kikérhetik az Európában közlekedő járatok utasadatait a légtársaságoktól. Másrészt pedig 2021-től egy hasonló átvilágításon fognak átesni az unión kívüli, de vízummentességet élvező országokból érkező beutazók, mint amilyet az Egyesült Államok alkalmaz az ilyen esetekben.

Visszatérve a mindennapokat jobban befolyásoló lépésekhez, érdemes kiemelni a mostani ciklus egyik első, de valószínűleg a legnépszerűbb döntését, méghozzá a tagállamok közötti roamingdíjak eltörlését. A hazai díjszabás szerinti mobiltelefonhasználat az uniós országokon belül 2017 júniusa óta lehetséges. A másik hasonlóan széles tömegeket érintő döntés a téli-nyári időszámítás kérdésében született nemrég: az Európai Parlament támogatja az óraátállítás megszüntetését, aminek következtében a tagállamok 2021-ig dönthetnek arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék megtartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a szlovák határon kell majd órát állítanunk a román helyettAz óraátállítás uniós eltörlése után borulhat az a ma még egyértelmű rendszer, hogy az időzónák határán kell az órákat a helyi időhöz igazítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Európai Parlament Európai Unió óraátállítás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.