Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 24. 12:37 Világ

Az egyenlőség jegyében több ezer dolgozó bérét emeli a Nike

Idén – sok más nagy céghez hasonlóan – komoly botrányok rázták meg a Nike-t, miután egy névtelen dolgozói felmérés során több női munkavállaló is azt állította, hogy szexuálisan zaklatták, illetve neme miatt diszkriminálták a cégnél. A botrány után a világ legnagyobb sportmárkája nem tehetett mást, komoly belső vizsgálatokat indított. Az etikai vizsgálat eredményeképp 11 felsővezetőt rúgtak ki a vállalattól.

De a világszerte 74 ezer munkavállalóval bíró cég tisztulása nem állt meg néhány vezető elküldésénél, az összes munkavállaló fizetéséről szóló éves felmérést is komolyabban vették. Ebből pedig kiderült, hogy a dolgozók tizede, mintegy hétezer ember bére eltér attól, ami járna neki – írja a Wall Street Journal.

A cégnél ezért úgy döntöttek, hogy augusztustól – a vállalati kultúra erősítése jegyében – kiigazítják a béreket. Nők és férfiak is érintettek, minden szinten és területen, és a fizetésen kívül az éves bónuszra jogosultak körét is szélesítik. Mark Parker vezérigazgató két hónapja ígéretet tett rá, hogy a dolgozói kompenzációs rendszert és a menedzsmentképző programokat is átalakítják az egyenlőség és a diverzitás szellemében. A cég HR-vezetője korábban még azt nyilatkozta, hogy belső adataik szerint nem tér el egymástól az azonos pozíciókban lévő nők és férfiak, illetve a többségiek és kisebbségiek bére.

A Nike-nak egyébként az utóbbi fél évben egyáltalán nem ment rosszul, a fogyasztókat ugyanis nem érdekelték a botrányok, és főleg az USA-ban lelkesen vették a futócipőket. A cég részvényei közel 50 százalékkal emelkedtek ebben az időszakban. Igaz, előtte két-három évig stagnált a cég árfolyama, miközben a nagy rivális, az Adidas felülteljesített. Ötéves időtávon nézve viszont szinte pont ugyanúgy szerepelt a két nagy sportszergyártó: egyaránt 120-120 százalékkal érnek többet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béremelés nemek közötti egyenlőség Nike Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.