Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 11. 09:41 Élet, Világ

Tizenegy top vezetőt kirúgtak a Nike-tól, mert diszkriminálták a nőket

Komoly etikai vizsgálatot folytattak le az elmúlt hónapokban a világ első számú sportcipő-gyártójánál, a Nike-nál. A nyomozásnak pedig következményei is lettek: 11 magas rangú vezetőnek el kellett hagynia a vállalatot. Több alkalmazott beszámolója szerint az elküldött menedzserek női alkalmazottakat diszkrimináltak vagy zaklattak – írja a The New York Times.

A távozó vezetők a legfontosabb üzletágakért és divíziókért felelnek a Nike-nál. A vállalat kedden jelentette be, hogy a vizsgálat miatt márciusban felmondott vagy elküldött hat szenior munkatárs után újabb öttől megválik.

A távozók első körében többek között ott volt a Nike márka elnöke, Trevor Edwards is, akit a mostani vezérigazgató, Mark Parker lehetséges utódjának is tartottak. Mellette a globális üzletekért felelős vezető, a diverzitásért és inklúzióért felelős vezető és a cipő divízió feje is távozott.

Második körben a futás divízió észak-amerikai felelősét, az északkelet-amerikai piacért felelős vezetőt, a teljesítménysportok marketingvezetőjét, a sportmarketing-igazgatót és egy szenior kreatív igazgatót küldtek el a zaklatások, illetve a nem megfelelő munkahelyi viselkedés megalapozott gyanúja miatt.

Mark Parker vezérigazgató múlt héten a vállalat összes alkalmazottjától bocsánatot kért, és azt mondta, a munkahelyi viselkedést vizsgáló széleskörű nyomozás ezen a héten véget ér. A vállalatvezér azt is mondta, a cég igyekszik egy olyan együttműködő szervezetté válni, ahol mindenkit meghallgatnak, és nyitottabbak lesznek a női és férfi fizetések közötti különbségek felszámolására, illetve sokszínűség fokozására is.

A távozások úgy kezdődtek, hogy a Nike női munkavállalóinak egy csoportja egy névtelen felmérést készített a szexuális zaklatásról és a nők diszkriminációjáról a munkatársak körében. A felmérés eredményét március elején mutatták be Parkernek, és tíz napra rá kezdődtek is a felmondások a legfelsőbb vezetők körében.

Az vezetői exodus ugyanakkor bajba is sodorhatja a vállalatot, hiszen igencsak kérdéses, milyen gyorsan lehet pótolni a távozó kollégákat, akik közül sokan hosszú évek óta a vállalatnál dolgoztak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ elbocsátás etikai vizsgálat munkahelyi vizsgálat Nike zaklatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.