Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 11. 09:41 Élet, Világ

Tizenegy top vezetőt kirúgtak a Nike-tól, mert diszkriminálták a nőket

Komoly etikai vizsgálatot folytattak le az elmúlt hónapokban a világ első számú sportcipő-gyártójánál, a Nike-nál. A nyomozásnak pedig következményei is lettek: 11 magas rangú vezetőnek el kellett hagynia a vállalatot. Több alkalmazott beszámolója szerint az elküldött menedzserek női alkalmazottakat diszkrimináltak vagy zaklattak – írja a The New York Times.

A távozó vezetők a legfontosabb üzletágakért és divíziókért felelnek a Nike-nál. A vállalat kedden jelentette be, hogy a vizsgálat miatt márciusban felmondott vagy elküldött hat szenior munkatárs után újabb öttől megválik.

A távozók első körében többek között ott volt a Nike márka elnöke, Trevor Edwards is, akit a mostani vezérigazgató, Mark Parker lehetséges utódjának is tartottak. Mellette a globális üzletekért felelős vezető, a diverzitásért és inklúzióért felelős vezető és a cipő divízió feje is távozott.

Második körben a futás divízió észak-amerikai felelősét, az északkelet-amerikai piacért felelős vezetőt, a teljesítménysportok marketingvezetőjét, a sportmarketing-igazgatót és egy szenior kreatív igazgatót küldtek el a zaklatások, illetve a nem megfelelő munkahelyi viselkedés megalapozott gyanúja miatt.

Mark Parker vezérigazgató múlt héten a vállalat összes alkalmazottjától bocsánatot kért, és azt mondta, a munkahelyi viselkedést vizsgáló széleskörű nyomozás ezen a héten véget ér. A vállalatvezér azt is mondta, a cég igyekszik egy olyan együttműködő szervezetté válni, ahol mindenkit meghallgatnak, és nyitottabbak lesznek a női és férfi fizetések közötti különbségek felszámolására, illetve sokszínűség fokozására is.

A távozások úgy kezdődtek, hogy a Nike női munkavállalóinak egy csoportja egy névtelen felmérést készített a szexuális zaklatásról és a nők diszkriminációjáról a munkatársak körében. A felmérés eredményét március elején mutatták be Parkernek, és tíz napra rá kezdődtek is a felmondások a legfelsőbb vezetők körében.

Az vezetői exodus ugyanakkor bajba is sodorhatja a vállalatot, hiszen igencsak kérdéses, milyen gyorsan lehet pótolni a távozó kollégákat, akik közül sokan hosszú évek óta a vállalatnál dolgoztak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ elbocsátás etikai vizsgálat munkahelyi vizsgálat Nike zaklatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.