Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormányok is halasztanák a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Németország és Olaszország a járműipari szereplők mellé állt az ágazatra vonatkozó uniós környezetvédelmi szabályok lazításának kérdésében. Ezek alapvetően a belső égésű motorokkal szerelt autók gyártásának 2035-ig történő megszüntetését, és a járművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségére vonatkozó határértékek fokozatos csökkenését írják elő.

Előzmények: a két kormány néhány nappal az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) vészjósló közleménye után tette világossá álláspontját, miszerint az uniónak meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyek révén teljesíthetik az autóipari szereplők a szigorodó elvárásokat vagy azok bevezetését el kell halasztani.

  • Ideológiai őrültségnek nevezte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök benzines és gázolajos gépkocsik 2035-re időzített betiltását a nyáron, amit Németországban is élénk politikai vita övezett. Ursula von der Leyen az erre vonatkozó szabályok felfüggesztését ígérte a választási kampányában, noha azokat tavaly fogadta el Európai Unió.

Miért fontos ez? A szóban forgó szabályoknak az európai autógyártóknak a kínai vetélytársakkal vívott éles árverseny közepette kellene megfelelni, és az elektromos autók iránti kereslet is gyenge, pedig elsősorban az segíthetné hozzá a gyártókat a normák teljesítéséhez, ha ezekből sokat tudnának eladni – ha ez nem sikerül, akkor bírságot kell fizetniük.

Reakciók: a Volkswagennél már szeptember elején felmerült a drezdai és az osnabrück-i üzemek bezárása és a vállalat felmondta az 1994 óta érvényben lévő munkahelyvédelmi programját, ami ellen a hagyományosan erős szakszervezetek tiltakoznak. Decemberben sztrájk kezdődhet, ha fennmarad a menedzsment és a munkavállalói oldal közötti feszültség.

  • A cégvezetők felelősségét firtatták a Volkswagen dolgozói, számon kérve a hibrid- és elektromos modellek megfelelő tempójú fejlesztésének hiányát, és az Európai Bizottság is felrótta az autógyártóknak a napokban, hogy bőven lett volna idejük alkalmazkodni azokhoz a szabályokhoz, amelyek késleltetett bevezetése most napirenden van.
  • Szürreális ötletnek tartja a halasztást Carlos Tavares, a második legnagyobb európai autógyártónak számító Stellantis-csoport vezetője. „Mindenki régóta tudott a szabályokról, és volt idő a felkészülésre, így most itt az ideje, hogy versenyezzünk” – fogalmazott egy interjúban.
  • Politikai következményei is lehetnek a Volkswagen válságának, a Drezdát is magában foglaló Szászországban a szeptemberi tartományi választáson szoros versenyben második lett a szélsőjobboldali AfD. A szociáldemokrata-zöld-liberális Scholz-kormány tehát aktívan részt vesz a helyzet rendezésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szenvedő magyar iparnak is jó hír, hogy a németek visszahozzák az e-autók állami támogatásátNagy Márton uniós szintű támogatást szeretne, de a németnek is örülhet, mert a német e-autó piac az uniós piac harmadát tette ki júliusban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsó elektromos autók árasztják el Európát, vagy felvizezik a bírságszabályokat?A környezetvédelmi szabályok további enyhítését kérik a gyártók, de olcsóbb modellek tömeges piacra dobása révén is elkerülhetik a büntetést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar németország szén-dioxid kibocsátás Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 11:01 Pénz, Vállalat

Senkinek nem kell az egykori magyar világmárka, de a gyárait viszik

Féláron sem adott ajánlatot senki a Tungsram 2 milliárd forintra értékelt védjegyeire. Közben a vállalat két gyárának már új tulajdonosa van, a harmadikat pedig most árulják.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 24. 17:14 Világ

Egykor a Közel-Kelet Svájca volt a most totális háború szélére sodródott Libanon

Miközben egyre többen halnak meg, megy a diplomáciai nagyüzem, hogy az izraeli-libanoni konfliktusból ne legyen amerikai-iráni.