Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. március 8. 09:15 Élet, Vállalat

A katódgyár tényleg azzal nyugtatgat, hogy alig lesz hozzáadott érték a magyarországi tevékenységében

Csak két anyag összekeveréséből és a keverék kiégetéséből fog állni az Ácson épülő, 2025-ben induló gigantikus méretű katódgyár fő ipari folyamata, a 444 szerdai tudósítása szerint többek között ezzel igyekezett csillapítani az építkezés körüli kedélyeket a kínai hátterű cég helyi közkapcsolati igazgatója egy háttérbeszélgetésen.

Miért fontos ez? Az akkumulátoripar terjedésével szemben (amelynek része a katódgyártás) a környezetvédelmi aggályok mellett a fő gazdasági ellenvetés az, hogy láthatóan csak az alacsony hozzáadott értékű részét telepítik Magyarországra. Ebből foglalkoztatottság ugyan lesz, de európai felzárkózás aligha.

Felülnézet: a közepes fejlettség csapdájából az ország csak a magas hozzáadott értékű munkahelyek érdemi növelésével tudna kilábalni, amihez háttérként először egy egyre növekvő színvonalú, széles rétegek számára is elérhető oktatásra, majd az abból kikerülő egyre több, magasan kvalifikált szakemberre, illetve őket itthon foglalkoztatni képes munkaadóra lenne szükség.

  • Az akkumulátoripar jelenleg a jövő egyik legnagyobb ígérete, óriási kutatás-fejlesztési és mérnöki lehetőségekkel. Ám két egyszerű anyag (egy fém-hidroxid és a lítiumsó) mechanikai összekeverése, majd kiégetése nem követel meg magas szaktudást.
  • A mechanikai keverés általában azt jelenti, hogy kémiai folyamatok nem játszódnak le: mintha két porszerű anyagot csak úgy elegyítenének, hogy azok nem lépnek reakcióba egymással.

Igen, de: a gyártás telepítése természetesen nem zárja ki, hogy a befektető kutatás-fejlesztési tevékenységet is hozzon Magyarországra, erre hosszabb távon vannak jó és kevésbé jó példák is, mindenesetre az érvelésben ez most nem kapott hangsúlyt.

Alulnézet: bár a környék lakosait talán megnyugtatja, hogy nem lesz bonyolult a fő ipari folyamat (és még egy játszótér is épül), ám azt is érdemes lehet számba venniük, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkáért nyugat-európai értelemben vett átlagos fizetést valószínűleg hosszabb távon sem fognak kapni.

  • Ehhez Győr környékéről továbbra is legalább Ausztriáig kell ingázni, miközben a helyi gyárban dolgozó betanított munkások „csereszabatosak” lesznek bárhonnan érkező társaikkal. 

Tágabb kontextus: korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a magyarországi járműipar exportjában a magyar hozzáadott érték eleve mindig alacsony volt még regionális összehasonlításban is, és ez ráadásul csökken.

  • Így hiába lesz egy kínai hátterű katódgyár (vagy más üzem) bevétele gigantikus összeg, a magyar GDP-t csak a hozzáadott érték fogja növelni, vagyis ha az nagyon alacsony, akkor nem járul hozzá érdemben Magyarország fejlődéséhez.
  • A problémát egyébként a kormány jó ideje látja (erre a nyilatkozatokból következtetni lehet), ám ennek ellenére is bőszen támogatja az ácsihoz hasonló üzemek telepítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnekOlyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Ács akkumulátor bér gdp hozzáadott érték K+F katódgyár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.