Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. március 6. 09:33 Vállalat

Nem biztos, hogy sokáig tart még a világ harmadik legértékesebb cégének szárnyalása

Mi történt? Az Nvidia lett a világ harmadik legértékesebb tőzsdei vállalata az Apple és a Microsoft után, csak az idén 70 százalékkal nőtt a csipgyártó piaci kapitalizációja, elérve a 2,11 ezer milliárd dollárt.

Előzmények: az amerikai Nvidia vezeti a mesterséges intelligencia (MI) komplex számításaihoz használt grafikus kártyák gyártásának piacát, amikre jócskán megugrott az igény az elmúlt évben.

  • Februárban a csipgyártók közül elsőként lépte át a 2 ezer milliárdos határt, miután közölte tavalyi utolsó negyedéves eredményeit, amelyek 270 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Igen, de: az Nvidia legnagyobb vevői, mint a Microsoft és a Meta is saját MI csipet fejleszt. A két cég 9 milliárd dollárt költött az Nvidia 30 ezer dolláros H100 nevű csipjeire tavaly.

Egyik fő piacára, Kínába az Nvidia 2022 óta nem szállíthat nagy teljesítményű csipeket az amerikai kereskedelmi korlátozások miatt, amit eddig sikeresen megkerült lebutított csipek exportjával.

  • Most azonban hazai konkurenciája, az AMD is beszállna ezen a módon a kínai piacra, és a kínai Huawei is saját csipet fejleszt, hogy ellássa a kínai vállalatokat.

Mit mondanak ők? „Az Nvidia újabb rekordnegyedéve után felmerül a kérdés, meddig tarthat a szárnyalása. Rövidtávú piaci ereje tartósnak tűnik, de nem legyőzhetetlennek”- mondta Jacob Bourne, az Insider Intelligence vezető elemzője.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborútA folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétezer milliárd dollár bánná, ha Tajvannak baja esneEgy kínai blokád vagy támadás a magyar autóipartól az amerikai techvilágon át a nigeri mezőgazdaságig egy sor szektort megrengetne a globális kereskedelmi láncokon keresztül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA technológiai hidegháború legforróbb területe lett a chipgyártásAmerika olyan területen támad, ahol komolyan visszavetheti Kína technológiai fejlődését - ám járulékos kárként saját techiparát is megsebezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a háztartási gépeket is féltik az orosz hadseregtől Az orosz hadiipar javarészt amerikai csipeket használ, ezekhez viszont a szankciók szigorodásával nehezebb hozzájutni. Egyes hírek szerint hűtőgépek bontására kényszerülnek, de a kínai import és a csempészet is virágzik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ai csipgyártás mesterséges intelligencia mikrocsip Nvidia részvény tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.