Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de az árbevételük alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek kiesése miatt az érintett láncokban fellendülhet a forgalom a 24. előtti napokban.

Mi történt? Újabb kiskereskedelmi láncok várhatóan már nem fognak csatlakozni a december 24-ei boltzárhoz – írta a Népszava kereskedelmi szakszervezetek tájékoztatására hivatkozva.

  • A nagy élelmiszerláncok közül így a Lidl és a Penny Market nem lesz nyitva karácsonykor, más profilú kiskereskedelmi láncok közül pedig zárva lesz az IKEA, a JYSK, az XXXLutz, a Diego, az Obi, a Praktiker, a Rossman és a Mountex.

Előzmények: elsőként az élelmiszerkereskedelemben piacvezető Lidl jelentette be három héttel ezelőtt, Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez csatlakozva nem nyitja ki 200 boltját karácsonykor.

  • A többi bolt az elmúlt hetekben csatlakozott a boltzárhoz, amelyet a kiskereskedelmi szakszervezetek évek óta szerettek volna elérni.
  • Az elmúlt években 24-én a boltok jellemzően rövidített nyitvatartással nyitottak ki, kora délutáni zárással.

Számokban: bár a felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy kiterjedt jelenségről van szó, az érintett boltok és az érintett alkalmazottak száma alapján is az ellenkezője látszik.

  • A legjobban összevethető 2022-es adatok szerint a Lidlnek és a Penny Marketnek összesen 425 boltja volt, ami az ország 33850 élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltjának töredékét jelentette.
  • Az alkalmazottak száma is hasonló képet mutat: a boltzárhoz csatlakozott összes bolt alkalmazottainak létszáma kb. 24 ezer fő volt szeptember végén, miközben a KSH adatai szerint július és szeptember között kb. 255 ezren dolgoztak itthon a kiskereskedelemben.

Igen, de: az árbevétel alapján legnagyobb 15 magyarországi napi fogyasztási cikkekkel kereskedő láncból három, a Lidl, a Penny és a Rossmann csatlakozott a boltzárhoz, ezek együttes bevétele pedig a top15 összes bevételének több mint negyedét adta ki tavaly.

  • Viszonylag kevés, de nagyon népszerű bolt zár tehát be, így valószínű, hogy a vásárlók jelentős része 22-re és 23-ra hozza előre a vásárlást ezekben.

Tágabb kontextus: 2022-ben Észtország mellett Magyarországon kellett átlagosan a legtöbb időt munkával tölteni teljes állásban dolgozva, és a munkaszüneti napok száma is a legalacsonyabbak között volt uniós összehasonlításban az Eurofound kutatóalapítvány jelentése szerint.

  • Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik által benyújtott javaslat kapcsán azt mondta, a munkaszüneti napok számának további növelését a gazdaság teherbíró képessége szempontjából is vizsgálni kell

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat boltzár karácsony kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.