Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de az árbevételük alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek kiesése miatt az érintett láncokban fellendülhet a forgalom a 24. előtti napokban.

Mi történt? Újabb kiskereskedelmi láncok várhatóan már nem fognak csatlakozni a december 24-ei boltzárhoz – írta a Népszava kereskedelmi szakszervezetek tájékoztatására hivatkozva.

  • A nagy élelmiszerláncok közül így a Lidl és a Penny Market nem lesz nyitva karácsonykor, más profilú kiskereskedelmi láncok közül pedig zárva lesz az IKEA, a JYSK, az XXXLutz, a Diego, az Obi, a Praktiker, a Rossman és a Mountex.

Előzmények: elsőként az élelmiszerkereskedelemben piacvezető Lidl jelentette be három héttel ezelőtt, Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez csatlakozva nem nyitja ki 200 boltját karácsonykor.

  • A többi bolt az elmúlt hetekben csatlakozott a boltzárhoz, amelyet a kiskereskedelmi szakszervezetek évek óta szerettek volna elérni.
  • Az elmúlt években 24-én a boltok jellemzően rövidített nyitvatartással nyitottak ki, kora délutáni zárással.

Számokban: bár a felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy kiterjedt jelenségről van szó, az érintett boltok és az érintett alkalmazottak száma alapján is az ellenkezője látszik.

  • A legjobban összevethető 2022-es adatok szerint a Lidlnek és a Penny Marketnek összesen 425 boltja volt, ami az ország 33850 élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltjának töredékét jelentette.
  • Az alkalmazottak száma is hasonló képet mutat: a boltzárhoz csatlakozott összes bolt alkalmazottainak létszáma kb. 24 ezer fő volt szeptember végén, miközben a KSH adatai szerint július és szeptember között kb. 255 ezren dolgoztak itthon a kiskereskedelemben.

Igen, de: az árbevétel alapján legnagyobb 15 magyarországi napi fogyasztási cikkekkel kereskedő láncból három, a Lidl, a Penny és a Rossmann csatlakozott a boltzárhoz, ezek együttes bevétele pedig a top15 összes bevételének több mint negyedét adta ki tavaly.

  • Viszonylag kevés, de nagyon népszerű bolt zár tehát be, így valószínű, hogy a vásárlók jelentős része 22-re és 23-ra hozza előre a vásárlást ezekben.

Tágabb kontextus: 2022-ben Észtország mellett Magyarországon kellett átlagosan a legtöbb időt munkával tölteni teljes állásban dolgozva, és a munkaszüneti napok száma is a legalacsonyabbak között volt uniós összehasonlításban az Eurofound kutatóalapítvány jelentése szerint.

  • Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik által benyújtott javaslat kapcsán azt mondta, a munkaszüneti napok számának további növelését a gazdaság teherbíró képessége szempontjából is vizsgálni kell

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat boltzár karácsony kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.