Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de az árbevételük alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek kiesése miatt az érintett láncokban fellendülhet a forgalom a 24. előtti napokban.

Mi történt? Újabb kiskereskedelmi láncok várhatóan már nem fognak csatlakozni a december 24-ei boltzárhoz – írta a Népszava kereskedelmi szakszervezetek tájékoztatására hivatkozva.

  • A nagy élelmiszerláncok közül így a Lidl és a Penny Market nem lesz nyitva karácsonykor, más profilú kiskereskedelmi láncok közül pedig zárva lesz az IKEA, a JYSK, az XXXLutz, a Diego, az Obi, a Praktiker, a Rossman és a Mountex.

Előzmények: elsőként az élelmiszerkereskedelemben piacvezető Lidl jelentette be három héttel ezelőtt, Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez csatlakozva nem nyitja ki 200 boltját karácsonykor.

  • A többi bolt az elmúlt hetekben csatlakozott a boltzárhoz, amelyet a kiskereskedelmi szakszervezetek évek óta szerettek volna elérni.
  • Az elmúlt években 24-én a boltok jellemzően rövidített nyitvatartással nyitottak ki, kora délutáni zárással.

Számokban: bár a felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy kiterjedt jelenségről van szó, az érintett boltok és az érintett alkalmazottak száma alapján is az ellenkezője látszik.

  • A legjobban összevethető 2022-es adatok szerint a Lidlnek és a Penny Marketnek összesen 425 boltja volt, ami az ország 33850 élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltjának töredékét jelentette.
  • Az alkalmazottak száma is hasonló képet mutat: a boltzárhoz csatlakozott összes bolt alkalmazottainak létszáma kb. 24 ezer fő volt szeptember végén, miközben a KSH adatai szerint július és szeptember között kb. 255 ezren dolgoztak itthon a kiskereskedelemben.

Igen, de: az árbevétel alapján legnagyobb 15 magyarországi napi fogyasztási cikkekkel kereskedő láncból három, a Lidl, a Penny és a Rossmann csatlakozott a boltzárhoz, ezek együttes bevétele pedig a top15 összes bevételének több mint negyedét adta ki tavaly.

  • Viszonylag kevés, de nagyon népszerű bolt zár tehát be, így valószínű, hogy a vásárlók jelentős része 22-re és 23-ra hozza előre a vásárlást ezekben.

Tágabb kontextus: 2022-ben Észtország mellett Magyarországon kellett átlagosan a legtöbb időt munkával tölteni teljes állásban dolgozva, és a munkaszüneti napok száma is a legalacsonyabbak között volt uniós összehasonlításban az Eurofound kutatóalapítvány jelentése szerint.

  • Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik által benyújtott javaslat kapcsán azt mondta, a munkaszüneti napok számának további növelését a gazdaság teherbíró képessége szempontjából is vizsgálni kell

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat boltzár karácsony kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.