Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de az árbevételük alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek kiesése miatt az érintett láncokban fellendülhet a forgalom a 24. előtti napokban.

Mi történt? Újabb kiskereskedelmi láncok várhatóan már nem fognak csatlakozni a december 24-ei boltzárhoz – írta a Népszava kereskedelmi szakszervezetek tájékoztatására hivatkozva.

  • A nagy élelmiszerláncok közül így a Lidl és a Penny Market nem lesz nyitva karácsonykor, más profilú kiskereskedelmi láncok közül pedig zárva lesz az IKEA, a JYSK, az XXXLutz, a Diego, az Obi, a Praktiker, a Rossman és a Mountex.

Előzmények: elsőként az élelmiszerkereskedelemben piacvezető Lidl jelentette be három héttel ezelőtt, Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu kezdeményezéséhez csatlakozva nem nyitja ki 200 boltját karácsonykor.

  • A többi bolt az elmúlt hetekben csatlakozott a boltzárhoz, amelyet a kiskereskedelmi szakszervezetek évek óta szerettek volna elérni.
  • Az elmúlt években 24-én a boltok jellemzően rövidített nyitvatartással nyitottak ki, kora délutáni zárással.

Számokban: bár a felsorolás alapján úgy tűnhet, hogy kiterjedt jelenségről van szó, az érintett boltok és az érintett alkalmazottak száma alapján is az ellenkezője látszik.

  • A legjobban összevethető 2022-es adatok szerint a Lidlnek és a Penny Marketnek összesen 425 boltja volt, ami az ország 33850 élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltjának töredékét jelentette.
  • Az alkalmazottak száma is hasonló képet mutat: a boltzárhoz csatlakozott összes bolt alkalmazottainak létszáma kb. 24 ezer fő volt szeptember végén, miközben a KSH adatai szerint július és szeptember között kb. 255 ezren dolgoztak itthon a kiskereskedelemben.

Igen, de: az árbevétel alapján legnagyobb 15 magyarországi napi fogyasztási cikkekkel kereskedő láncból három, a Lidl, a Penny és a Rossmann csatlakozott a boltzárhoz, ezek együttes bevétele pedig a top15 összes bevételének több mint negyedét adta ki tavaly.

  • Viszonylag kevés, de nagyon népszerű bolt zár tehát be, így valószínű, hogy a vásárlók jelentős része 22-re és 23-ra hozza előre a vásárlást ezekben.

Tágabb kontextus: 2022-ben Észtország mellett Magyarországon kellett átlagosan a legtöbb időt munkával tölteni teljes állásban dolgozva, és a munkaszüneti napok száma is a legalacsonyabbak között volt uniós összehasonlításban az Eurofound kutatóalapítvány jelentése szerint.

  • Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik által benyújtott javaslat kapcsán azt mondta, a munkaszüneti napok számának további növelését a gazdaság teherbíró képessége szempontjából is vizsgálni kell

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat boltzár karácsony kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.