Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 18:17 Vállalat

A reptérvásárlás tizedére már megtalálta a pénzt a kormány

Kiszáll az állam az Erste-csoport magyarországi leányvállalatából, 125 százalékos nyereséget elkönyvelve a 15 százalékos tulajdonrész értéknövekedésének révén. Az eladásból befolyt összeget a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vásárlására használhatja kormány, a tranzakcióra nem a szorult költségvetési helyzet miatt került sor a szakállamtitkár szerint.

Miért fontos ez? A ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. becsült értéke 1500 milliárd forint, az állam ebben a vállalatban akar 51 százalékos tulajdonrészt megszerezni. Eközben az idei költségvetési hiánycélt már kétszer is megemelte a kormány és elköltött már 660 milliárd forintot a Vodafone megvásárlására az év elején.

Számokban: pénzügyileg sikeres befektetés volt az állam számára a tulajdonszerzés az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, 2016-ban ugyanis 38,9 milliárd forint volt a vételár, míg a mostani eladási ár 87,5 milliárd forint. Az osztalékfizetések révén ráadásul további mintegy 20 milliárd forint is megillette az elmúlt években az államot.

  • Nagyjából 765 milliárd forint lehet a repülőtérvásárlás során államivá váló tulajdonrész értéke. Ennek az összegnek valamivel több, mint egytizedét fedezheti az Erste-részesedés eladása, amit a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén birtokolt a magyar állam.

Tágabb kontextus: Az államtól nem idegen a banki és pénzügyi szektor, az Erste mellett az MBH-ban is van 30,35 százalék tulajdonrésze. Az államnak a biztosítási szektorban is jelentős felvásárlási törekvései vannak, a kormány a többségi, több mint 50 százalékos hazai tulajdonhányad elérését célozta meg a biztosítók piacán.

Mi várható? Magyarország részben a nem stratégiai eszközeinek eladásával oldaná meg a budapesti repülőtér megvásárlásának finanszírozását, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október elején. Ekkor még nem volt szó konkrét tranzakciókról, de az Erste-részesedés eladása vélhetően ide tartozik kérdéses, hogy folytatódik-e az eladások sora, és ha igen, mivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik legnagyobb globális szereplő szállna be a magyar állam mellé az 1500 milliárd forintos reptér-üzletbeA ferihegyi repülőtér vásárlásakor szakmai fektetőként emlegetett partner az ágazat egyik fontos globális szereplője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodszor emelte meg a hiánycélt a kormány, és messze még az év vége3,9 helyett 5,2 százalékra módosította a kormány az idei költségvetési hiánycélt, most már csak az a kérdés, hogy ehhez kellenek-e még extra intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell még vennie néhány biztosítót a kormánynak, ha el akarja érni a céljátBiztosítótársaságokban szerzett üzletrészekkel lepte meg magát az állam az elmúlt két karácsony során, ami az idén is megismétlődhet, mivel a felvásárlásoknak valószínűleg még nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami beruházások állami cégvásárlások erste bank liszt ferenc nemzetközi repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.