Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 18:17 Vállalat

A reptérvásárlás tizedére már megtalálta a pénzt a kormány

Kiszáll az állam az Erste-csoport magyarországi leányvállalatából, 125 százalékos nyereséget elkönyvelve a 15 százalékos tulajdonrész értéknövekedésének révén. Az eladásból befolyt összeget a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vásárlására használhatja kormány, a tranzakcióra nem a szorult költségvetési helyzet miatt került sor a szakállamtitkár szerint.

Miért fontos ez? A ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. becsült értéke 1500 milliárd forint, az állam ebben a vállalatban akar 51 százalékos tulajdonrészt megszerezni. Eközben az idei költségvetési hiánycélt már kétszer is megemelte a kormány és elköltött már 660 milliárd forintot a Vodafone megvásárlására az év elején.

Számokban: pénzügyileg sikeres befektetés volt az állam számára a tulajdonszerzés az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, 2016-ban ugyanis 38,9 milliárd forint volt a vételár, míg a mostani eladási ár 87,5 milliárd forint. Az osztalékfizetések révén ráadásul további mintegy 20 milliárd forint is megillette az elmúlt években az államot.

  • Nagyjából 765 milliárd forint lehet a repülőtérvásárlás során államivá váló tulajdonrész értéke. Ennek az összegnek valamivel több, mint egytizedét fedezheti az Erste-részesedés eladása, amit a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén birtokolt a magyar állam.

Tágabb kontextus: Az államtól nem idegen a banki és pénzügyi szektor, az Erste mellett az MBH-ban is van 30,35 százalék tulajdonrésze. Az államnak a biztosítási szektorban is jelentős felvásárlási törekvései vannak, a kormány a többségi, több mint 50 százalékos hazai tulajdonhányad elérését célozta meg a biztosítók piacán.

Mi várható? Magyarország részben a nem stratégiai eszközeinek eladásával oldaná meg a budapesti repülőtér megvásárlásának finanszírozását, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október elején. Ekkor még nem volt szó konkrét tranzakciókról, de az Erste-részesedés eladása vélhetően ide tartozik kérdéses, hogy folytatódik-e az eladások sora, és ha igen, mivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik legnagyobb globális szereplő szállna be a magyar állam mellé az 1500 milliárd forintos reptér-üzletbeA ferihegyi repülőtér vásárlásakor szakmai fektetőként emlegetett partner az ágazat egyik fontos globális szereplője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodszor emelte meg a hiánycélt a kormány, és messze még az év vége3,9 helyett 5,2 százalékra módosította a kormány az idei költségvetési hiánycélt, most már csak az a kérdés, hogy ehhez kellenek-e még extra intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell még vennie néhány biztosítót a kormánynak, ha el akarja érni a céljátBiztosítótársaságokban szerzett üzletrészekkel lepte meg magát az állam az elmúlt két karácsony során, ami az idén is megismétlődhet, mivel a felvásárlásoknak valószínűleg még nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami beruházások állami cégvásárlások erste bank liszt ferenc nemzetközi repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.