Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 18:17 Vállalat

A reptérvásárlás tizedére már megtalálta a pénzt a kormány

Kiszáll az állam az Erste-csoport magyarországi leányvállalatából, 125 százalékos nyereséget elkönyvelve a 15 százalékos tulajdonrész értéknövekedésének révén. Az eladásból befolyt összeget a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vásárlására használhatja kormány, a tranzakcióra nem a szorult költségvetési helyzet miatt került sor a szakállamtitkár szerint.

Miért fontos ez? A ferihegyi repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. becsült értéke 1500 milliárd forint, az állam ebben a vállalatban akar 51 százalékos tulajdonrészt megszerezni. Eközben az idei költségvetési hiánycélt már kétszer is megemelte a kormány és elköltött már 660 milliárd forintot a Vodafone megvásárlására az év elején.

Számokban: pénzügyileg sikeres befektetés volt az állam számára a tulajdonszerzés az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, 2016-ban ugyanis 38,9 milliárd forint volt a vételár, míg a mostani eladási ár 87,5 milliárd forint. Az osztalékfizetések révén ráadásul további mintegy 20 milliárd forint is megillette az elmúlt években az államot.

  • Nagyjából 765 milliárd forint lehet a repülőtérvásárlás során államivá váló tulajdonrész értéke. Ennek az összegnek valamivel több, mint egytizedét fedezheti az Erste-részesedés eladása, amit a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén birtokolt a magyar állam.

Tágabb kontextus: Az államtól nem idegen a banki és pénzügyi szektor, az Erste mellett az MBH-ban is van 30,35 százalék tulajdonrésze. Az államnak a biztosítási szektorban is jelentős felvásárlási törekvései vannak, a kormány a többségi, több mint 50 százalékos hazai tulajdonhányad elérését célozta meg a biztosítók piacán.

Mi várható? Magyarország részben a nem stratégiai eszközeinek eladásával oldaná meg a budapesti repülőtér megvásárlásának finanszírozását, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter október elején. Ekkor még nem volt szó konkrét tranzakciókról, de az Erste-részesedés eladása vélhetően ide tartozik kérdéses, hogy folytatódik-e az eladások sora, és ha igen, mivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik legnagyobb globális szereplő szállna be a magyar állam mellé az 1500 milliárd forintos reptér-üzletbeA ferihegyi repülőtér vásárlásakor szakmai fektetőként emlegetett partner az ágazat egyik fontos globális szereplője lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodszor emelte meg a hiánycélt a kormány, és messze még az év vége3,9 helyett 5,2 százalékra módosította a kormány az idei költségvetési hiánycélt, most már csak az a kérdés, hogy ehhez kellenek-e még extra intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKell még vennie néhány biztosítót a kormánynak, ha el akarja érni a céljátBiztosítótársaságokban szerzett üzletrészekkel lepte meg magát az állam az elmúlt két karácsony során, ami az idén is megismétlődhet, mivel a felvásárlásoknak valószínűleg még nincs vége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami beruházások állami cégvásárlások erste bank liszt ferenc nemzetközi repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.

Gergely Péter
2023. november 27. 16:41 Pénz

Kinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?

Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.