Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 17. 09:09 Pénz, Vállalat

A Gazprom profitját védte Szijjártó Péter, amikor Moszkvából ment neki a bolgároknak

Élesen bírálta a bolgár kormányt Szijjártó Péter pénteken Moszkvában, mivel szerinte Bulgária egy uniós szabályokkal ellentétes törvénnyel Magyarország energiaellátásának biztonságát ássa alá. A jogszabály valóban nem éppen EU-konform, ugyanakkor nem a magyar gázellátást veszélyezteti, hanem az oroszokat sarcolja meg.

Mi történt? A bolgár parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely értelmében az országon átszállított orosz gáz után megawattóránként 20 leva (nagyjából 4000 forint) extra tranzitdíjat kell fizetni.

  • Tranzitdíjat mindenhol kérnek a gázvezetékek használatáért, hiszen a vezetékberuházások csak így térülhetnek meg. A bolgár extraadó azonban valóban kiugróan magas, lényegében egy nagyságrenddel haladja meg a megszokott szállítási díjat. Összehasonlításképpen, az elmúlt hónapokban a tőzsdei gázár is csak a három-négyszerese volt ennek az összegnek.

Miért fontos ez? A hazánkba importált orosz földgáz jelentős része Bulgárián keresztül, a déli útvonalon érkezik, így az új adó ennek a gáznak a Magyarországra szállítását is jelentősen megdrágítaná.

  • Az MVM és a Gazprom közötti szerződés értelmében a magyar vállalat évi 3,5 milliárd köbméter gázt kap a déli irányból. A Portfolio számításai szerint ekkora mennyiség után az új adó összege 148 milliárd forintra rúgna.

Igen, de: az intézkedés valójában nem a magyar energiaellátást veszélyezteti, hanem az oroszoknak okoz jelentős többletkiadást. Forrásaink szerint az MVM és az orosz állami Gazprom szerződése értelmében a szerb-magyar határnál van az átadási pont, azaz az ágazati gyakorlat szerint odáig minden költséget az eladó áll. Ezt erősíti, hogy a megállapodásról közzétett kormányközlemény is azt írta, a Gazprom szállítja az országba a földgázt.

  • Így viszont magyar részről irreleváns, hogy mennyibe kerül a bolgár tranzit, hiszen annak megfizetése a Gazprom feladata. Persze az oroszok dönthetnek úgy, hogy nem fizetnek, és ez esetben a bolgárok lezárhatják a vezetékeket, ami magyar szempontból is komoly gond lenne. A magyar félnek azonban ekkor sem a bolgárokkal, hanem a Gazprommal lenne vitája, hiszen az orosz cég nem teljesíti szerződéses kötelezettségét.
  • Az MVM-et és KKM-et is megkérdeztük, hogyan érinti a hazai gázellátást a bolgár adó, illetve milyen tárgyalásokat folytat az ügyben a tárca, és mi az érintettsége, de nem kaptunk válaszokat.

Háttér: az új bolgár jogszabály elég egyértelműen az oroszok ellen irányul, a változtatásnak leginkább politikai okai vannak. Ezt erősíti, hogy nemcsak a gázra, hanem az orosz olajra vonatkozó szabályokat is Moszkva szempontjából kedvezőtlen irányba módosították.

Tágabb kontextus: a magyar kormány ezzel szemben rendszeresen lép fel orosz érdekek mentén. Szijjártó a mostani kijelentéséhez Moszkvából jelentkezett be, ahol többek között az energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel is tárgyalt energiaügyekről. A külügyminiszter a háború kirobbanása óta ötödször járt Moszkvában, és a megelőző négy évben is tucatszor utazott oda.

Felülnézet: ágazati forrásaink szerint az új bolgár adó valóban ellentétes lehet az uniós előírásokkal. Már az is problémás, hogy láthatóan célzott, és egy piaci szereplőre vetik ki. Emellett azonban a tranzitdíjakat sem lehet csak úgy emelgetni.

  • Néhány éve Romániát már elmarasztalta az Európai Bizottság egy hasonló ügyben, miután megállapították, hogy az ottani vezetékeket fenntartó cég, a Transgaz akadályozta a régiós országok közötti földgázáramlást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbb lett az orosz gáz, de ez még kevés a rezsicsökkentéshezBár sokat esett az orosz gáz ára, az elérhető adatok alapján az uniós országok közül az elmúlt hónapokban is Magyarországra érkezett a legdrágábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBesült az energiafegyver, Európa gazdasága sokkal ellenállóbb, mint az oroszEurópa sikeresen reagált a magas energiaárakra gázbeszerzéseinek diverzifikálásával és a megújulók támogatásával, ahol a jövőben így még gyorsabb felfutás várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél Európa már pereli az oroszokat, de Magyarországon eddig nem volt gond a GazprommalAz elmúlt másfél év azt mutatta meg, hogy a Gazprom nem megbízható szállító, és politikai érdekek miatt több évtizedes renoméját is hajlandó lerombolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Bulgária földgáz gazprom gáztranzit orosz gáz Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.