Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 16. 13:48 Pénz, Vállalat

A legnagyobb olasz lap szerint Orbán Viktor vétója védi a szankcióktól Alekszej Millert, aki „zsarolja Európát a gázzal”

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera csütörtöki cikke szerint az Európai Unió Orbán Viktor vétója miatt nem szankcionál több rendkívül befolyásos orosz üzletembert.

Közéjük tartozik:

Mindhárman közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és szerepelnek az USA és/vagy Nagy-Britannia szankciós listáján. Miller már 2018-ban felkerült az USA szankciós listájára a 2016-os amerikai választásba való orosz beavatkozás miatt, Nagy-Britannia pedig Ukrajna megtámadása után fagyasztotta be mindhárom orosz üzletember vagyonát és tiltotta meg számukra a beutazást.

Putyin és Potanin és 2015-ös képen. Fotó: AFP

Az Európai Unió azonban egyikük ellen sem vezetett be semmilyen korlátozó intézkedést, szabadon utazhatnak az unión belül és nem fagyasztották be a vagyonukat. Különösen Miller esetében van ennek erős szimbolikája, mivel alapvetően az általa vezetett Gazpromon múlik, hogy mennyi gáz jut el Európába (az olajjal szemben a gázszálltást nem szankcionálja az EU). 

Az elmúlt egy évben hektikusan és jóval kevesebb gáz érkezett Európába, sokáig főleg technikai problémákra hivatkozva. Szeptember elején azonban nyíltan kijelentette a Kreml, hogy a szankciók miatt csökkentették a gázszállítást. Ezzel egyidőben pedig a Gazprom egy videót is kitett arról, hogy milyen kemény télre készülhet Európa. 

A Corriere nem ír részleteket Orbán állítólagos vétójáról, a lap meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozik. Ugyanakkor a lépés beleillene a háború kormányzati megközelítésébe, hiszen Magyarország már több esetben akadályozott vagy vétózott meg uniós döntéseket.

Ilyen volt a részben Magyarország ellenállása miatt hetekig elhúzódó olajembargós döntés. A háborúpárti orosz pátriárka, Kirill is a magyar vétó miatt került le a szankciós listáról. A Szabad Európa pedig másfél hete számolt be arról, hogy a magyar kormány vétóval fenyegetett, hogy nem járul hozzá az Oroszország elleni szankciók több pontjának meghosszabbításához, ha nem kerül le róla három orosz oligarcha.

A Corriere állításairól péntek délelőtt e-mailben megkérdeztem Orbán Viktor hivatalát, de egyelőre nem reagáltak rá. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e úgy enyhíteni a lakosság rezsiterhein, hogy közben mindenki spóroljon a gázzal?Egyszerre kellene megakadályozni a lakosság terheinek elviselhetetlen növekedését és azt, hogy a tél végére kifogyjanak a gázkészletek.

Pénz Vállalat Alekszej Miller Európai Unió gazprom Orbán Viktor orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.