Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 16. 13:48 Pénz, Vállalat

A legnagyobb olasz lap szerint Orbán Viktor vétója védi a szankcióktól Alekszej Millert, aki „zsarolja Európát a gázzal”

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera csütörtöki cikke szerint az Európai Unió Orbán Viktor vétója miatt nem szankcionál több rendkívül befolyásos orosz üzletembert.

Közéjük tartozik:

Mindhárman közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és szerepelnek az USA és/vagy Nagy-Britannia szankciós listáján. Miller már 2018-ban felkerült az USA szankciós listájára a 2016-os amerikai választásba való orosz beavatkozás miatt, Nagy-Britannia pedig Ukrajna megtámadása után fagyasztotta be mindhárom orosz üzletember vagyonát és tiltotta meg számukra a beutazást.

Putyin és Potanin és 2015-ös képen. Fotó: AFP

Az Európai Unió azonban egyikük ellen sem vezetett be semmilyen korlátozó intézkedést, szabadon utazhatnak az unión belül és nem fagyasztották be a vagyonukat. Különösen Miller esetében van ennek erős szimbolikája, mivel alapvetően az általa vezetett Gazpromon múlik, hogy mennyi gáz jut el Európába (az olajjal szemben a gázszálltást nem szankcionálja az EU). 

Az elmúlt egy évben hektikusan és jóval kevesebb gáz érkezett Európába, sokáig főleg technikai problémákra hivatkozva. Szeptember elején azonban nyíltan kijelentette a Kreml, hogy a szankciók miatt csökkentették a gázszállítást. Ezzel egyidőben pedig a Gazprom egy videót is kitett arról, hogy milyen kemény télre készülhet Európa. 

A Corriere nem ír részleteket Orbán állítólagos vétójáról, a lap meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozik. Ugyanakkor a lépés beleillene a háború kormányzati megközelítésébe, hiszen Magyarország már több esetben akadályozott vagy vétózott meg uniós döntéseket.

Ilyen volt a részben Magyarország ellenállása miatt hetekig elhúzódó olajembargós döntés. A háborúpárti orosz pátriárka, Kirill is a magyar vétó miatt került le a szankciós listáról. A Szabad Európa pedig másfél hete számolt be arról, hogy a magyar kormány vétóval fenyegetett, hogy nem járul hozzá az Oroszország elleni szankciók több pontjának meghosszabbításához, ha nem kerül le róla három orosz oligarcha.

A Corriere állításairól péntek délelőtt e-mailben megkérdeztem Orbán Viktor hivatalát, de egyelőre nem reagáltak rá. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e úgy enyhíteni a lakosság rezsiterhein, hogy közben mindenki spóroljon a gázzal?Egyszerre kellene megakadályozni a lakosság terheinek elviselhetetlen növekedését és azt, hogy a tél végére kifogyjanak a gázkészletek.

Pénz Vállalat Alekszej Miller Európai Unió gazprom Orbán Viktor orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2022. szeptember 27. 11:16 Pénz, Támogatói tartalom

Ezért jó, ha a sajátmárkás termékeket választjuk – ennyibe kerülnek most öt áruházláncnál

Ha spórolni akarunk az alapvető élelmiszereknél, kézenfekvő a minden nagyobb áruházláncnál kapható, jó ár-érték arányt képviselő sajátmárkás termékekhez nyúlni.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki