Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 16. 13:48 Pénz, Vállalat

A legnagyobb olasz lap szerint Orbán Viktor vétója védi a szankcióktól Alekszej Millert, aki „zsarolja Európát a gázzal”

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera csütörtöki cikke szerint az Európai Unió Orbán Viktor vétója miatt nem szankcionál több rendkívül befolyásos orosz üzletembert.

Közéjük tartozik:

Mindhárman közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és szerepelnek az USA és/vagy Nagy-Britannia szankciós listáján. Miller már 2018-ban felkerült az USA szankciós listájára a 2016-os amerikai választásba való orosz beavatkozás miatt, Nagy-Britannia pedig Ukrajna megtámadása után fagyasztotta be mindhárom orosz üzletember vagyonát és tiltotta meg számukra a beutazást.

Putyin és Potanin és 2015-ös képen. Fotó: AFP

Az Európai Unió azonban egyikük ellen sem vezetett be semmilyen korlátozó intézkedést, szabadon utazhatnak az unión belül és nem fagyasztották be a vagyonukat. Különösen Miller esetében van ennek erős szimbolikája, mivel alapvetően az általa vezetett Gazpromon múlik, hogy mennyi gáz jut el Európába (az olajjal szemben a gázszálltást nem szankcionálja az EU). 

Az elmúlt egy évben hektikusan és jóval kevesebb gáz érkezett Európába, sokáig főleg technikai problémákra hivatkozva. Szeptember elején azonban nyíltan kijelentette a Kreml, hogy a szankciók miatt csökkentették a gázszállítást. Ezzel egyidőben pedig a Gazprom egy videót is kitett arról, hogy milyen kemény télre készülhet Európa. 

A Corriere nem ír részleteket Orbán állítólagos vétójáról, a lap meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozik. Ugyanakkor a lépés beleillene a háború kormányzati megközelítésébe, hiszen Magyarország már több esetben akadályozott vagy vétózott meg uniós döntéseket.

Ilyen volt a részben Magyarország ellenállása miatt hetekig elhúzódó olajembargós döntés. A háborúpárti orosz pátriárka, Kirill is a magyar vétó miatt került le a szankciós listáról. A Szabad Európa pedig másfél hete számolt be arról, hogy a magyar kormány vétóval fenyegetett, hogy nem járul hozzá az Oroszország elleni szankciók több pontjának meghosszabbításához, ha nem kerül le róla három orosz oligarcha.

A Corriere állításairól péntek délelőtt e-mailben megkérdeztem Orbán Viktor hivatalát, de egyelőre nem reagáltak rá. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e úgy enyhíteni a lakosság rezsiterhein, hogy közben mindenki spóroljon a gázzal?Egyszerre kellene megakadályozni a lakosság terheinek elviselhetetlen növekedését és azt, hogy a tél végére kifogyjanak a gázkészletek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Alekszej Miller Európai Unió gazprom Orbán Viktor orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.