Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 16. 13:48 Pénz, Vállalat

A legnagyobb olasz lap szerint Orbán Viktor vétója védi a szankcióktól Alekszej Millert, aki „zsarolja Európát a gázzal”

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera csütörtöki cikke szerint az Európai Unió Orbán Viktor vétója miatt nem szankcionál több rendkívül befolyásos orosz üzletembert.

Közéjük tartozik:

Mindhárman közeli kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és szerepelnek az USA és/vagy Nagy-Britannia szankciós listáján. Miller már 2018-ban felkerült az USA szankciós listájára a 2016-os amerikai választásba való orosz beavatkozás miatt, Nagy-Britannia pedig Ukrajna megtámadása után fagyasztotta be mindhárom orosz üzletember vagyonát és tiltotta meg számukra a beutazást.

Putyin és Potanin és 2015-ös képen. Fotó: AFP

Az Európai Unió azonban egyikük ellen sem vezetett be semmilyen korlátozó intézkedést, szabadon utazhatnak az unión belül és nem fagyasztották be a vagyonukat. Különösen Miller esetében van ennek erős szimbolikája, mivel alapvetően az általa vezetett Gazpromon múlik, hogy mennyi gáz jut el Európába (az olajjal szemben a gázszálltást nem szankcionálja az EU). 

Az elmúlt egy évben hektikusan és jóval kevesebb gáz érkezett Európába, sokáig főleg technikai problémákra hivatkozva. Szeptember elején azonban nyíltan kijelentette a Kreml, hogy a szankciók miatt csökkentették a gázszállítást. Ezzel egyidőben pedig a Gazprom egy videót is kitett arról, hogy milyen kemény télre készülhet Európa. 

A Corriere nem ír részleteket Orbán állítólagos vétójáról, a lap meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozik. Ugyanakkor a lépés beleillene a háború kormányzati megközelítésébe, hiszen Magyarország már több esetben akadályozott vagy vétózott meg uniós döntéseket.

Ilyen volt a részben Magyarország ellenállása miatt hetekig elhúzódó olajembargós döntés. A háborúpárti orosz pátriárka, Kirill is a magyar vétó miatt került le a szankciós listáról. A Szabad Európa pedig másfél hete számolt be arról, hogy a magyar kormány vétóval fenyegetett, hogy nem járul hozzá az Oroszország elleni szankciók több pontjának meghosszabbításához, ha nem kerül le róla három orosz oligarcha.

A Corriere állításairól péntek délelőtt e-mailben megkérdeztem Orbán Viktor hivatalát, de egyelőre nem reagáltak rá. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e úgy enyhíteni a lakosság rezsiterhein, hogy közben mindenki spóroljon a gázzal?Egyszerre kellene megakadályozni a lakosság terheinek elviselhetetlen növekedését és azt, hogy a tél végére kifogyjanak a gázkészletek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Alekszej Miller Európai Unió gazprom Orbán Viktor orosz-ukrán háború Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.