Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 27. 11:51 Tech, Vállalat

Nyíregyházára jön a világ kilencedik legnagyobb akkugyártója

Hivatalosan is bejelentette a Sunwoda, hogy Magyarországon építi fel új akkumulátorgyárát, méghozzá Nyíregyházán.

A bejelentés különösen annak fényében érdekes, hogy amikor májusban megszellőztette a Világgazdaság, hogy Magyarország lehet a gyár új üzemének helyszíne, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium mélyeket hallgatott, amikor erről kérdezték. (Ez nem meglepő, figyelembe véve, hogy ez idő tájt folyamatos tüntetések voltak például a debreceni akkugyár kapcsán is.)

A beruházás részletei

  • A kínai Sunwoda a világ kilencedik legnagyobb akkugyártó cége.
  • A cég közleménye szerint a gyára 100 százalékban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfelhasználást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani.
  • Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.
  • A gyár az ígéretek szerint a legközelebbi lakott területtől másfél kilométeres távolságra lesz.

Az 1997-ben alapított vállalat eleinte jobbára mobiltelefonokban használatos akkumulátorokat gyártott, az elektromos autókba szánt energiatárolókkal 2008-ban kezdett el foglalkozni, és azóta többek között a Renault-Nissannak, a Volkswagennek és a Volvónak is szállítja a termékeit.

Felülnézet: Magyarországon a világ vezető akkumulátorgyártó cégei szinte egymásnak adják a kilincset, egymás után jelentik be az újabb és újabb üzemeket – a tempó olyan vad, hogy két év alatt több beruházást jelentettek be, mint az elmúlt tíz évben, a keleti nyitás politikája alatt összesen.

Igen, de: a Távol-Keletről érkező gyárak alacsony hozzáadott értéket képviselnek, a kutatás-fejlesztési központokat például nem hozzák Magyarországra, itt csak gyártósorok létesülnek, ráadásul az üzemek jelentős része a beszállítói láncba sem vesz fel magyar cégeket.

Alulnézet: az akkugyárak megépülését komoly társadalmi ellenszél kíséri, sok esetben ugyanis a lakosság megkérdezése nélkül indulnak el a beruházások. A transzparencia hiánya, illetve a politikusok sokszor ellentmondásos nyilatkozatai miatt a lakosság bizalmatlan. Visszatérő aggodalom, hogy a gyárak megépülése veszélyeztetheti a lakók egészségét és a természetes környezetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai akkumulátorgyár, aminek létesítését még Szijjártóék sem kommentáltákA Magyarországra készülő Sunwoda tavaly kezdett nagyvonalú tőkebevonásba, amiből 2025-ig megháromszorozná a kapacitásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat akkugyár nyíregyháza sunwoda Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 04:34 Élet, Tech

Alig van Magyarországon hidrogén, mégis tudjuk, hogyan kellene átállni rá

A jelenlegi ipari termelés nagyon kevés és nem is zöld, de ennek ellenére is látszik már, hogyan fog elterjedni ez a technológia a közlekedésben.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.