Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 27. 11:51 Tech, Vállalat

Nyíregyházára jön a világ kilencedik legnagyobb akkugyártója

Hivatalosan is bejelentette a Sunwoda, hogy Magyarországon építi fel új akkumulátorgyárát, méghozzá Nyíregyházán.

A bejelentés különösen annak fényében érdekes, hogy amikor májusban megszellőztette a Világgazdaság, hogy Magyarország lehet a gyár új üzemének helyszíne, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium mélyeket hallgatott, amikor erről kérdezték. (Ez nem meglepő, figyelembe véve, hogy ez idő tájt folyamatos tüntetések voltak például a debreceni akkugyár kapcsán is.)

A beruházás részletei

  • A kínai Sunwoda a világ kilencedik legnagyobb akkugyártó cége.
  • A cég közleménye szerint a gyára 100 százalékban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfelhasználást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani.
  • Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.
  • A gyár az ígéretek szerint a legközelebbi lakott területtől másfél kilométeres távolságra lesz.

Az 1997-ben alapított vállalat eleinte jobbára mobiltelefonokban használatos akkumulátorokat gyártott, az elektromos autókba szánt energiatárolókkal 2008-ban kezdett el foglalkozni, és azóta többek között a Renault-Nissannak, a Volkswagennek és a Volvónak is szállítja a termékeit.

Felülnézet: Magyarországon a világ vezető akkumulátorgyártó cégei szinte egymásnak adják a kilincset, egymás után jelentik be az újabb és újabb üzemeket – a tempó olyan vad, hogy két év alatt több beruházást jelentettek be, mint az elmúlt tíz évben, a keleti nyitás politikája alatt összesen.

Igen, de: a Távol-Keletről érkező gyárak alacsony hozzáadott értéket képviselnek, a kutatás-fejlesztési központokat például nem hozzák Magyarországra, itt csak gyártósorok létesülnek, ráadásul az üzemek jelentős része a beszállítói láncba sem vesz fel magyar cégeket.

Alulnézet: az akkugyárak megépülését komoly társadalmi ellenszél kíséri, sok esetben ugyanis a lakosság megkérdezése nélkül indulnak el a beruházások. A transzparencia hiánya, illetve a politikusok sokszor ellentmondásos nyilatkozatai miatt a lakosság bizalmatlan. Visszatérő aggodalom, hogy a gyárak megépülése veszélyeztetheti a lakók egészségét és a természetes környezetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai akkumulátorgyár, aminek létesítését még Szijjártóék sem kommentáltákA Magyarországra készülő Sunwoda tavaly kezdett nagyvonalú tőkebevonásba, amiből 2025-ig megháromszorozná a kapacitásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat akkugyár nyíregyháza sunwoda Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.