Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 27. 11:51 Tech, Vállalat

Nyíregyházára jön a világ kilencedik legnagyobb akkugyártója

Hivatalosan is bejelentette a Sunwoda, hogy Magyarországon építi fel új akkumulátorgyárát, méghozzá Nyíregyházán.

A bejelentés különösen annak fényében érdekes, hogy amikor májusban megszellőztette a Világgazdaság, hogy Magyarország lehet a gyár új üzemének helyszíne, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium mélyeket hallgatott, amikor erről kérdezték. (Ez nem meglepő, figyelembe véve, hogy ez idő tájt folyamatos tüntetések voltak például a debreceni akkugyár kapcsán is.)

A beruházás részletei

  • A kínai Sunwoda a világ kilencedik legnagyobb akkugyártó cége.
  • A cég közleménye szerint a gyára 100 százalékban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfelhasználást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani.
  • Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.
  • A gyár az ígéretek szerint a legközelebbi lakott területtől másfél kilométeres távolságra lesz.

Az 1997-ben alapított vállalat eleinte jobbára mobiltelefonokban használatos akkumulátorokat gyártott, az elektromos autókba szánt energiatárolókkal 2008-ban kezdett el foglalkozni, és azóta többek között a Renault-Nissannak, a Volkswagennek és a Volvónak is szállítja a termékeit.

Felülnézet: Magyarországon a világ vezető akkumulátorgyártó cégei szinte egymásnak adják a kilincset, egymás után jelentik be az újabb és újabb üzemeket – a tempó olyan vad, hogy két év alatt több beruházást jelentettek be, mint az elmúlt tíz évben, a keleti nyitás politikája alatt összesen.

Igen, de: a Távol-Keletről érkező gyárak alacsony hozzáadott értéket képviselnek, a kutatás-fejlesztési központokat például nem hozzák Magyarországra, itt csak gyártósorok létesülnek, ráadásul az üzemek jelentős része a beszállítói láncba sem vesz fel magyar cégeket.

Alulnézet: az akkugyárak megépülését komoly társadalmi ellenszél kíséri, sok esetben ugyanis a lakosság megkérdezése nélkül indulnak el a beruházások. A transzparencia hiánya, illetve a politikusok sokszor ellentmondásos nyilatkozatai miatt a lakosság bizalmatlan. Visszatérő aggodalom, hogy a gyárak megépülése veszélyeztetheti a lakók egészségét és a természetes környezetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai akkumulátorgyár, aminek létesítését még Szijjártóék sem kommentáltákA Magyarországra készülő Sunwoda tavaly kezdett nagyvonalú tőkebevonásba, amiből 2025-ig megháromszorozná a kapacitásait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat akkugyár nyíregyháza sunwoda Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.