Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2023. július 1. 13:23 Élet, Vállalat

Alig pár helyen lehet mától fémhulladékot leadni, térképre vittük a telephelyeket

Mától 16 cég 29 telephelyén lehet csak fémhulladékot leadni az országban, ami óriási visszaesés. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatbázisa szerint fémhulladék átvételére június 30-án még 236 vállalatnak volt engedélye. Ennél azonban több helyen lehetett fémet leadni, mert egy vállalatnak több telephelye is lehet. A NAV nyilvántartásában 565 olyan telephely szerepelt június végével, amely fémkereskedelmi engedéllyel rendelkezett.

Miután azonban mától elindult a Mol-leányvállalat MOHU országos hulladékkoncessziós rendszere,

a huszadára csökkent a fémhulladékot átvevő telephelyek száma.

A MOHU honlapján nem könnyű – a média menüpont alatt, a dokumentumtár almenüben a lakossági fülön egy pdf-ben – fellelni az erre vonatkozó információt. Ezért térképen is megjelenítjük, hol tud mától valaki magánszemélyként fémhulladékot leadni:


Feltűnően üres az ország jelentős része: Székesfehérvártól nyugatra egyelőre nem lehet fémhulladékot leadni, mivel a jelentősebb szereplők egyikével sem tudott az elmúlt egy évben leszerződni erre a tevékenységre a MOHU.

Hogyan nézett ez ki korábban? Ezek a telephelyek szerepeltek június végén a NAV-nál fémkereskedelmi engedéllyel (a bal alsó sarokban lévő + jellel lehet nagyítani):


A MOHU-val szerződött átvevők között nincsenek ott a legnagyobb hazai piaci szereplők, így az Alcufer, a MOGÜ, a MÉH, az Inter-Metal. A kevés szerződött partner kapacitással se nagyon bírná, ha minden eddigi forgalmat neki kellene lebonyolítani, hiszen nemcsak átvenni, de feldolgozni, tárolni és szállítani is kell az anyagokat.

Nemcsak kevés helyen, hanem esetenként meglepően kevés pénzért akarja a Mol-cég megvenni a magánemberektől a fémhulladékot. Az eddigi lakossági átvételi ár az alumínium esetében 50-600 forint volt minőségtől függően, a MOHU-nál ez 368-370 forint kilónként (az italos doboz 144). A vörösréz 2000-2200 forintos kilónkénti ára helyett a MOHU 1844-et ad csak. A legalább 35 százalékos vörösréz kábelért piaci alapon adtak kilónként 700 forintot, a MOHU a legalább 30 százalékosért 237 forintot ad.

Ha marad minden változatlan formában, a hosszú évek szívós munkájával kifehérített fémkereskedelem ismét a feketézés irányába indulhat.

Ilyen árak mellett csábító lesz a fekete- és szürkeexport a környező országokba. Másrészt kevésbé éri meg vesződni az alapanyagok összegyűjtésével ilyen alacsony árak mellett.

A fentieknél nagyobb környezeti kockázata van az akkumulátorok árcsökkentésének. Korábban jellemzően 150-250 forintot kapott kilónként, aki bevitte egy hulladékátvevőhöz az autó akkumulátorát. Az új ár ennek alig fele, 108 forint lesz a savas ólom akkumulátor esetén. (Az elektronikai berendezések akkumulátoránál ez 198 forint.) Egy 13 kilós átlagos autóakkumulátor esetében tehát 2-3 ezer forint helyett 1404 forintot fog csak kapni, aki hajlandó az átadópontokig elvinni. Így ezen a területen is félő, hogy csökken az újrahasznosítási kedv.

A fémeknél egy kibúvó azért akad: az építési hulladék nem tartozik a koncesszió alá. Így kettős árrendszer jön létre: ami vállalati és lakossági fémhulladék, azt nyomott áron lehet eladni, ami építési hulladék, piacin – az olvasók fantáziájára bízzuk, milyen hatások várhatók.

Ehhez képest az már mellékes, hogy a lakosság az országban 59 helyen adhat le az új rendszerben komposztálásra zöldhulladékot – hiszen házi komposztálással ez legalább a családi házban lakóknak kiváltható. Szombatonként viszont már csak öt, vasárnap pedig egyetlen helyszínen van erre lehetőség.

Frissítés 2023.07.06-án: a MOHU felhívta figyelmünket, hogy a lakosság a továbbiakban is leadhatja zöldhulladékát a már bevezetett házhoz menő gyűjtőrendszerben, továbbá a hulladékudvarokban. Jelenleg az országban 286 hulladékudvar üzemel a cég közlése szerint. Ezeket azonban nem könnyű megtalálni, a mai napi annyi szerepel a cég honlapján, hogy “A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. hamarosan elérhetővé teszi a weboldalán az országos hulladékudvar keresőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúszezer magyar dolgozó várja, összeomlik-e néhány nap múlva a hazai hulladékkezelésAggasztó előjelek közepette veheti át júliustól a Mol leányvállalata az országos hulladékkezelést, az ezzel párhuzamosan növekvő díjak miatt pedig ismét drágulhatnak az élelmiszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKártérítés jár a Mol-nak, ha nem lép életbe a 35 éves hulladékmonopóliumaDe hogy miért hiúsulna meg az indulás, azt nem részletezi a törvénytervezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiaconA koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat fémkereskedelem hulladék koncesszió mohu Mol Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.