Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. június 2. 14:19 Vállalat

Jobban látni, miből urizál Matolcsy György fia, miközben százmilliókat bukott a cége

Durván 21 milliárd forintnyi befektetés és ugyanennyi hitel jelent meg 2022-ben a jegybankelnök fiának Magyar Stratégiai Zrt. nevű vállalatában. A kölcsön és a befektetés is euróalapú, minden bizonnyal ez magyarázza, hogy Matolcsy Ádám cége százmilliókat veszített az árfolyamok alakulásán.

Miért fontos ez? Matolcsy Ádám és köre a NER-elit talán leglátványosabban urizáló tagjai. Jelentek meg már nyilvánosan milliókat érő táskával, tízmilliós autókkal vagy százmilliós órákkal. A jegybankelnök fiánál azonban eddig nem igazán lehetett beazonosítani a luxus forrását.

  • Matolcsy Ádám barátainak és ismerőseinek gazdagodása elég egyforma séma szerint zajlott. A 444 tavalyi összeállításában ezt úgy foglalta össze, hogy a „jegybank a közpénzt átpakolja egy alapítványba, az alapítvány azt ígéri, hogy kizárólag a köz javára fogja felhasználni, de aztán a közvagyon valahogy Matolcsy Ádám és kompániájának keze között magánvagyonná konvertálódik”.
  • Legtöbbször ez milliárdos céges megbízások révén történt: a jegybank és alapítványai így juttatták hatalmas bevételhez és profithoz Matolcsy Ádám barátainak vállalatait.
  • Bár a modell valamennyire a jegybankelnök fiánál is működött, Matolcsy Ádám látható céges jövedelme NER-mértékkel nem volt nagy. Néhány nappal ezelőttig*A 2022-es év után járó osztalék kifizetéséről 2023. május 31-én döntött Matolcsy Ádám. 311 milliós forintnyi osztalékot vett ki cégeiből, ami egy átlagembernek rengeteg, de a mutatott luxust nem valószínű, hogy fedezi.

Mi történt? Tavaly ugyanakkor egyértelműen szintet lépet Matolcsy Ádám legfontosabb cége, a Magyar Stratégiai Zrt. A vállalatban megjelent bő 21 milliárd forintnyi vagyon, elsősorban egy céges befektetésnek köszönhetően.

  • Napokkal a 2022-es választások után a Magyar Stratégiai Zrt. több görög betűvel jelölt leánycéget is alapított. Ezek közül az alfa jelű felét nem sokkal később eladta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB-nak.
  • Ezután a felek közel 102 millió euró (akkori árfolyamon 40 milliárd forint) értékben tőkét emeltek a cégben. Matolcsy Ádám vállalata a rá eső részt egy 85 millió eurós hitelből finanszírozta, amit szintén az MKB-tól kapott.
  • A hitel fedezete – ahogy a Válasz Online tavaly kiderítette – egy halom ingatlan volt. Ezek tulajdonosa azonban nem a Magyar Stratégiai Zrt, hanem egy ismeretlen hátterű magántőkealapok kezében lévő cég.
  • A magántőkealapokat ugyan nem lehet összekötni Matolcsyékkal – hiszen ez a funkciójuk – de ahogy a Válasz Online fogalmazott: az már biztos, hogy a közel 150 milliárdosra értékelt céget a jegybankelnök fiának hatalmában áll saját érdekében megmozdítani, ami azt jelzi, hogy már „Matolcsy Ádám is a százmilliárdosok ligájában focizik”.

Következmény: pontosan nem tudni, hogy a Magyar Stratégiai Zrt. hogyan számolja el a devizás tőkeemelést, illetve az ennek fedezetéül szolgáló hitelt, de a jelentős devizakitettség miatt 2022-ben már az árfolyamok mozgása is érdemben befolyásolta a cég eredményét.

Számokban: a vállalat beszámolója szerint a devizaalapú tételek év végi átértékelésének árfolyamvesztesége közel 380 millió forint volt, több, mint a cég teljes adózott profitja.

  • Ez nagyjából az az összeg, amit a 85 millió eurós hitelen bukhatott a vállalat. A kölcsönt júniusban folyósították, amikor 395-398 forint között volt az euró/forint árfolyam. Év végén azonban 3-5 forinttal feljebb járt a kurzus, ami a tartozást nagyjából 250 és 420 millió forint közötti összeggel növeli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki programBárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy eldugott táblázat tökéletesen megmutatja, hogyan gazdagszik a NER-elitKét éve még a teljes, 53 milliárd forintos árbevétele az államtól jött a Magyar Építő Zrt.-nek, 2023-ban azonban már saját tulajdonosainak is dolgozott a cég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden dolgozó másfél milliárd forint nyereséget termelt Orbán Viktor vejénekTiborcz István visszafogottan határozta meg az osztalékot: a 22 milliárdos nyereségből csak bő 2 milliárd forintot vett ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat euró forint Magyar Stratégiai Zrt. Matolcsy Ádám ner Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.