Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 17. 17:42 Élet, Vállalat

Ha esik a nyerstej ára, miért nem zuhan vele a bolti ár is azonnal?

A Gazdasági Versenyhivatal nagy erőkkel próbálja a tejipari szereplőket az eddigieknél is nagyobb árcsökkentésre késztetni, de sok eszköze valójában nincs, a boltokban pedig a nemzetközi folyamatok eredményeit látjuk.

Felülnézet: A nyerstej ára a nemzetközi tőzsdéken az elmúlt két évben jellemzően emelkedett, de január óta megfordult a trend, és folyamatosan mérséklődik. Ahogy például a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentéseiből is kiolvasható, a nagy európai tejtermelő országok közül Németországban, Hollandiában és Lengyelországban is nő a termelés, ami lefelé szorítja az árakat.

Alulnézet: A magyar tejtermelők 90 százaléka nem az azonnali tőzsdei árakon adja el a tejet, hanem hosszabb távú szerződések alapján. Ezek többnyire 1-2 évre szólnak. Hiába esett le az azonnali kereskedésben a tej ára a csúcs 70 eurócentről akár 20-25 centre, azaz 70-90 forint közelébe, a feldolgozó üzemek a hosszabb távú szerződésekben meghatározott árakon veszik a tejet, és ez a kilogrammonként 230 forintos csúcsról mostanában csak lassan, jellemzően 10 forintos havi lépcsőkben mérséklődik. Ez látható az Agrárközgazdasági Intézet által közölt adatokon, és ez jelenik meg végső soron a magyar boltok polcain is.

A tejtermékek gyártóinak döntő része azért nem tud azonnali tőzsdei áron számolni, mert annak jelentős és kiszámíthatatlan az ingadozása, amit nem tud kezelni, hiszen a nagy boltláncokkal is hosszabb távra köti a szerződéseit.

A GVH most azt javasolta a terméktanácsnak, hogy változtassa meg a módszertanát annak, ahogy a szakmai szervezet a tej árának alakulását előrejelzi. A fentiek alapján azonban látszik, hogy ennek gyors és döntő hatása aligha lesz arra, hogy a boltban mennyibe kerül a kefir.

A tejzsír alapú készítményeknél magyar sajátosság, hogy az UHT 2,8-as tejek árstopja is bonyolította a helyzetet. A nyers tejből kivonják a zsírt, majd vissza adagolják a terméknek megfelelő mennyiségben, ám ha a magasabb zsírtartalmú tejre az árstop miatt megnő a kereslet, akkor oda jóval több zsírt kell adagolni, és kevés marad például a trappista sajtra – amelynek ára emiatt az egekbe emelkedik, amíg a piac nem tud válaszlépésekkel reagálni. Az árstop kivezetése után ismét változik majd a kereslet összetétele, és erre megint lépni kell majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat gvh infláció tej tejtermék Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.