Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 17. 17:42 Élet, Vállalat

Ha esik a nyerstej ára, miért nem zuhan vele a bolti ár is azonnal?

A Gazdasági Versenyhivatal nagy erőkkel próbálja a tejipari szereplőket az eddigieknél is nagyobb árcsökkentésre késztetni, de sok eszköze valójában nincs, a boltokban pedig a nemzetközi folyamatok eredményeit látjuk.

Felülnézet: A nyerstej ára a nemzetközi tőzsdéken az elmúlt két évben jellemzően emelkedett, de január óta megfordult a trend, és folyamatosan mérséklődik. Ahogy például a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentéseiből is kiolvasható, a nagy európai tejtermelő országok közül Németországban, Hollandiában és Lengyelországban is nő a termelés, ami lefelé szorítja az árakat.

Alulnézet: A magyar tejtermelők 90 százaléka nem az azonnali tőzsdei árakon adja el a tejet, hanem hosszabb távú szerződések alapján. Ezek többnyire 1-2 évre szólnak. Hiába esett le az azonnali kereskedésben a tej ára a csúcs 70 eurócentről akár 20-25 centre, azaz 70-90 forint közelébe, a feldolgozó üzemek a hosszabb távú szerződésekben meghatározott árakon veszik a tejet, és ez a kilogrammonként 230 forintos csúcsról mostanában csak lassan, jellemzően 10 forintos havi lépcsőkben mérséklődik. Ez látható az Agrárközgazdasági Intézet által közölt adatokon, és ez jelenik meg végső soron a magyar boltok polcain is.

A tejtermékek gyártóinak döntő része azért nem tud azonnali tőzsdei áron számolni, mert annak jelentős és kiszámíthatatlan az ingadozása, amit nem tud kezelni, hiszen a nagy boltláncokkal is hosszabb távra köti a szerződéseit.

A GVH most azt javasolta a terméktanácsnak, hogy változtassa meg a módszertanát annak, ahogy a szakmai szervezet a tej árának alakulását előrejelzi. A fentiek alapján azonban látszik, hogy ennek gyors és döntő hatása aligha lesz arra, hogy a boltban mennyibe kerül a kefir.

A tejzsír alapú készítményeknél magyar sajátosság, hogy az UHT 2,8-as tejek árstopja is bonyolította a helyzetet. A nyers tejből kivonják a zsírt, majd vissza adagolják a terméknek megfelelő mennyiségben, ám ha a magasabb zsírtartalmú tejre az árstop miatt megnő a kereslet, akkor oda jóval több zsírt kell adagolni, és kevés marad például a trappista sajtra – amelynek ára emiatt az egekbe emelkedik, amíg a piac nem tud válaszlépésekkel reagálni. Az árstop kivezetése után ismét változik majd a kereslet összetétele, és erre megint lépni kell majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat gvh infláció tej tejtermék Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?