Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 10. 09:03 Tech, Vállalat

Mobilinternet napelemről: ma még nem nagyon megy

Magyarország egyik legnagyobb mobilhálózatot üzemeltető cége, a Yettel infrastruktúráját fenntartó és fejlesztő Cetin Zrt. 2023-ban 5,56 gigawattórával (GWh), azaz több mint 2200 átlagos magyar háztartás éves fogyasztásával fogja csökkenteni az energiaszükségletét. Ez óriási mennyiség, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy a cég energiafelhasználása csökkenni fog.

Felülnézet: A mobiltávközlési hálózatok nagy energiafogyasztók, és gyakorlatilag szükségszerűen egyre nagyobb lesz az éhségük. Alapvetően azért, mert egyre nagyobb mobilhasználatot (ma már jellemzően adatforgalmat) kell kielégíteniük. Ahogy például a 4G szolgáltatást fokozatosan felváltja az 5G, több bázisállomásra és több hálózati háttérkapacitásra lesz szükség.

Alulnézet: A Cetin nem mondja meg, hogy pontosan mekkora az éves energiafelhasználása, az 5,56 gigawattóra csak azt jelenti, hogy az éves növekedés az intézkedéseinek hatására ennyivel lesz kisebb. Kísérleteznek a megújuló energiára való átállással is, ez praktikusan a mobil bázisállomások és az adatközpontok napelemes forrásra való – legalább részleges – átállítását jelenti.

Igen, de: a cég azt mondja, hogy a zöld átállás felgyorsításához arra lenne szükség, hogy olyan állami pályázati-támogatási konstrukciók jelenjenek meg, amelyek más iparágakban már elérhetőek. A távközlés egyelőre nem részesül ilyen támogatásban, pusztán piaci alapon azonban a folyamat sokkal lassabb lesz. Ezt három éles teszt alapján gondolják, amelyeket Gyálon, Dunaharasztiban és Érden végeztek.

Álláspontjuk szerint célszerű lenne, ha a következő generációs mobilfejlesztéseknél nem annyi külön infrastruktúra épülne, ahány mobilszolgáltató van, hanem csak egy, amelynek kapacitását bérelnék a mobilcégek. Ez egy elég régi dilemma, amely mellett és ellen is jól lehet érvelni. A Cetin – mint a Yetteltől cégjogilag független hálózatos cég – a piac logikájából következően abban érdekelt, hogy a hálózatok és az azokon keresztül nyújtott szolgáltatások minél inkább elkülönüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtálod a netszolgáltatódat? Akkor az 5G-s otthoni netet neked találták kiHárom hónapon át nyüstöltük a Yettel 5G-s korlátlan otthoni mobilinternetjét, hogy összevessük előnyeit és hátrányait egy azonos sebességet kínáló hagyományos kábelnettel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyománAz európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánkHatszázszoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább mobilinternet-csomag között. Kanada és Csád iszonyú drága, India és Izrael nagyon olcsó. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat állami támogatás bázisállomás Cetin mobilinternet mobiltelefon napelem Yettel Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. május 30. 10:02 Tech, Világ

Teljesen eltűnt a szem elől az ukrajnai háború első sztárfegyvere

Ha egyetlen fegyvert kellene kiemelni az ukrajnai háború első heteiből, az egészen biztosan a Bayraktar TB2-es drón lenne. De miért áldozott le a dicsősége?

Pintér Róbert
2023. május 29. 13:17 Tech

Négy tanács ahhoz, hogy ne vegye el a munkánkat a mesterséges intelligencia

Az autóval sem akarunk versenyt futni, ebben az esetben is az visz előre, ha azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudjuk jól irányítani az új technológiát.

Váczi István
2023. május 22. 11:43 Tech, Világ

Százéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónok

Zajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.