Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 10. 09:03 Tech, Vállalat

Mobilinternet napelemről: ma még nem nagyon megy

Magyarország egyik legnagyobb mobilhálózatot üzemeltető cége, a Yettel infrastruktúráját fenntartó és fejlesztő Cetin Zrt. 2023-ban 5,56 gigawattórával (GWh), azaz több mint 2200 átlagos magyar háztartás éves fogyasztásával fogja csökkenteni az energiaszükségletét. Ez óriási mennyiség, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy a cég energiafelhasználása csökkenni fog.

Felülnézet: A mobiltávközlési hálózatok nagy energiafogyasztók, és gyakorlatilag szükségszerűen egyre nagyobb lesz az éhségük. Alapvetően azért, mert egyre nagyobb mobilhasználatot (ma már jellemzően adatforgalmat) kell kielégíteniük. Ahogy például a 4G szolgáltatást fokozatosan felváltja az 5G, több bázisállomásra és több hálózati háttérkapacitásra lesz szükség.

Alulnézet: A Cetin nem mondja meg, hogy pontosan mekkora az éves energiafelhasználása, az 5,56 gigawattóra csak azt jelenti, hogy az éves növekedés az intézkedéseinek hatására ennyivel lesz kisebb. Kísérleteznek a megújuló energiára való átállással is, ez praktikusan a mobil bázisállomások és az adatközpontok napelemes forrásra való – legalább részleges – átállítását jelenti.

Igen, de: a cég azt mondja, hogy a zöld átállás felgyorsításához arra lenne szükség, hogy olyan állami pályázati-támogatási konstrukciók jelenjenek meg, amelyek más iparágakban már elérhetőek. A távközlés egyelőre nem részesül ilyen támogatásban, pusztán piaci alapon azonban a folyamat sokkal lassabb lesz. Ezt három éles teszt alapján gondolják, amelyeket Gyálon, Dunaharasztiban és Érden végeztek.

Álláspontjuk szerint célszerű lenne, ha a következő generációs mobilfejlesztéseknél nem annyi külön infrastruktúra épülne, ahány mobilszolgáltató van, hanem csak egy, amelynek kapacitását bérelnék a mobilcégek. Ez egy elég régi dilemma, amely mellett és ellen is jól lehet érvelni. A Cetin – mint a Yetteltől cégjogilag független hálózatos cég – a piac logikájából következően abban érdekelt, hogy a hálózatok és az azokon keresztül nyújtott szolgáltatások minél inkább elkülönüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtálod a netszolgáltatódat? Akkor az 5G-s otthoni netet neked találták kiHárom hónapon át nyüstöltük a Yettel 5G-s korlátlan otthoni mobilinternetjét, hogy összevessük előnyeit és hátrányait egy azonos sebességet kínáló hagyományos kábelnettel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyománAz európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánkHatszázszoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább mobilinternet-csomag között. Kanada és Csád iszonyú drága, India és Izrael nagyon olcsó. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat állami támogatás bázisállomás Cetin mobilinternet mobiltelefon napelem Yettel Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.