Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 10. 09:03 Tech, Vállalat

Mobilinternet napelemről: ma még nem nagyon megy

Magyarország egyik legnagyobb mobilhálózatot üzemeltető cége, a Yettel infrastruktúráját fenntartó és fejlesztő Cetin Zrt. 2023-ban 5,56 gigawattórával (GWh), azaz több mint 2200 átlagos magyar háztartás éves fogyasztásával fogja csökkenteni az energiaszükségletét. Ez óriási mennyiség, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy a cég energiafelhasználása csökkenni fog.

Felülnézet: A mobiltávközlési hálózatok nagy energiafogyasztók, és gyakorlatilag szükségszerűen egyre nagyobb lesz az éhségük. Alapvetően azért, mert egyre nagyobb mobilhasználatot (ma már jellemzően adatforgalmat) kell kielégíteniük. Ahogy például a 4G szolgáltatást fokozatosan felváltja az 5G, több bázisállomásra és több hálózati háttérkapacitásra lesz szükség.

Alulnézet: A Cetin nem mondja meg, hogy pontosan mekkora az éves energiafelhasználása, az 5,56 gigawattóra csak azt jelenti, hogy az éves növekedés az intézkedéseinek hatására ennyivel lesz kisebb. Kísérleteznek a megújuló energiára való átállással is, ez praktikusan a mobil bázisállomások és az adatközpontok napelemes forrásra való – legalább részleges – átállítását jelenti.

Igen, de: a cég azt mondja, hogy a zöld átállás felgyorsításához arra lenne szükség, hogy olyan állami pályázati-támogatási konstrukciók jelenjenek meg, amelyek más iparágakban már elérhetőek. A távközlés egyelőre nem részesül ilyen támogatásban, pusztán piaci alapon azonban a folyamat sokkal lassabb lesz. Ezt három éles teszt alapján gondolják, amelyeket Gyálon, Dunaharasztiban és Érden végeztek.

Álláspontjuk szerint célszerű lenne, ha a következő generációs mobilfejlesztéseknél nem annyi külön infrastruktúra épülne, ahány mobilszolgáltató van, hanem csak egy, amelynek kapacitását bérelnék a mobilcégek. Ez egy elég régi dilemma, amely mellett és ellen is jól lehet érvelni. A Cetin – mint a Yetteltől cégjogilag független hálózatos cég – a piac logikájából következően abban érdekelt, hogy a hálózatok és az azokon keresztül nyújtott szolgáltatások minél inkább elkülönüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtálod a netszolgáltatódat? Akkor az 5G-s otthoni netet neked találták kiHárom hónapon át nyüstöltük a Yettel 5G-s korlátlan otthoni mobilinternetjét, hogy összevessük előnyeit és hátrányait egy azonos sebességet kínáló hagyományos kábelnettel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyománAz európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánkHatszázszoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább mobilinternet-csomag között. Kanada és Csád iszonyú drága, India és Izrael nagyon olcsó. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat állami támogatás bázisállomás Cetin mobilinternet mobiltelefon napelem Yettel Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Váczi István
2024. január 4. 13:06 Tech, Világ

Lesajnált, elfeledett fegyver támadt fel az ukrajnai háborúban

Úgy nézett ki, hogy a légvédelmi gépágyúk felett eljárt az idő, de a drónok tömeges harctéri megjelenése fordulatot hozott.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.