Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 10. 09:03 Tech, Vállalat

Mobilinternet napelemről: ma még nem nagyon megy

Magyarország egyik legnagyobb mobilhálózatot üzemeltető cége, a Yettel infrastruktúráját fenntartó és fejlesztő Cetin Zrt. 2023-ban 5,56 gigawattórával (GWh), azaz több mint 2200 átlagos magyar háztartás éves fogyasztásával fogja csökkenteni az energiaszükségletét. Ez óriási mennyiség, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy a cég energiafelhasználása csökkenni fog.

Felülnézet: A mobiltávközlési hálózatok nagy energiafogyasztók, és gyakorlatilag szükségszerűen egyre nagyobb lesz az éhségük. Alapvetően azért, mert egyre nagyobb mobilhasználatot (ma már jellemzően adatforgalmat) kell kielégíteniük. Ahogy például a 4G szolgáltatást fokozatosan felváltja az 5G, több bázisállomásra és több hálózati háttérkapacitásra lesz szükség.

Alulnézet: A Cetin nem mondja meg, hogy pontosan mekkora az éves energiafelhasználása, az 5,56 gigawattóra csak azt jelenti, hogy az éves növekedés az intézkedéseinek hatására ennyivel lesz kisebb. Kísérleteznek a megújuló energiára való átállással is, ez praktikusan a mobil bázisállomások és az adatközpontok napelemes forrásra való – legalább részleges – átállítását jelenti.

Igen, de: a cég azt mondja, hogy a zöld átállás felgyorsításához arra lenne szükség, hogy olyan állami pályázati-támogatási konstrukciók jelenjenek meg, amelyek más iparágakban már elérhetőek. A távközlés egyelőre nem részesül ilyen támogatásban, pusztán piaci alapon azonban a folyamat sokkal lassabb lesz. Ezt három éles teszt alapján gondolják, amelyeket Gyálon, Dunaharasztiban és Érden végeztek.

Álláspontjuk szerint célszerű lenne, ha a következő generációs mobilfejlesztéseknél nem annyi külön infrastruktúra épülne, ahány mobilszolgáltató van, hanem csak egy, amelynek kapacitását bérelnék a mobilcégek. Ez egy elég régi dilemma, amely mellett és ellen is jól lehet érvelni. A Cetin – mint a Yetteltől cégjogilag független hálózatos cég – a piac logikájából következően abban érdekelt, hogy a hálózatok és az azokon keresztül nyújtott szolgáltatások minél inkább elkülönüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtálod a netszolgáltatódat? Akkor az 5G-s otthoni netet neked találták kiHárom hónapon át nyüstöltük a Yettel 5G-s korlátlan otthoni mobilinternetjét, hogy összevessük előnyeit és hátrányait egy azonos sebességet kínáló hagyományos kábelnettel szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyománAz európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánkHatszázszoros a különbség a legolcsóbb és a legdrágább mobilinternet-csomag között. Kanada és Csád iszonyú drága, India és Izrael nagyon olcsó. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat állami támogatás bázisállomás Cetin mobilinternet mobiltelefon napelem Yettel Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.